Какво ви пречи да шофирате?

• 7 067
  • 284
  •   1
Отговори
# 255
Тук, където живея, на пешеходна пътека пешеходеца няма никаква отговорност. Точка. Само шофьорът носи вина. На зелен светофар също. Само и единствено шофьора е виновен.
За протокола, почти никога не съм пешеходец. И тук пешеходците се влачат и ми късат нервите. Случвало се е да им свирна, ако разговора им стане много интересен и решат да се спрат на пешеходната пътека и да размахват ръце! Но ако недай си боже, блъсна някого ще съм виновна 100%. Аналогично с колоездачите. Карат без да внимават и изпреварват колите, спиращи на светофар. Изведнъж ти изскачат отпред.
Мен миналата сряда ме блъснаха отзад. Бях спряла на светофар. Колата зад мен  буквално се вряза отзад вляво и освен че проби ауспуха, и изкриви задната броня, изкриви оста на задните колела. Колата ми е Honda CRV, почти нова (2024). Не е малка! Аз не пострадах, но милата ми количка е доста ударена….
Сега имам PTSD и се притеснявам да седна зад волана в колата под наем, но като седна влизам в “зоната” и си карам нормално. Стресиращо е, няма две мнения.

Оле, ще стои върху пешеходната и ще говори? Това е свръх нахалност, такива не удрят, глобяват, идват мене да ме удрят, да ме предупреждават.

# 256
Е, то какво значи пешеходецът да е "виновен"?
Виновен е като участък в движението и не е спазил законовите норми описани в ЗДвП.
@Абаджиева. Не знам да има законодателство което да поставя пешеходците над закона. Това е равносилно на безумие.

# 257
  • Пловдив
Санди, нищо не ми каза.

# 258
  • Countryside
Ако прави нещо забранено, това е едно. Примерно минава на червено. Ако не е пострадал и има такива нарушение в ЗДвП, може да го глобят
А не е ли длъжен все пак да се огледа, а?

# 259
Санди , Не, не, не …. Ако на пешеходна пътека има ПТП с пешеходец и водачът е нарушил някое от правилата на движение пешеходецът не може да е “съпричинител” на ПТП-то.
Важно е пешеходната пътека да е обозначена като такава. Шофьорът е длъжен да намали, да спре, да пропусне пешеходеца, да се движи така, че да пази уязвимите участници в движението. При условие, че тя е била на пътеката, имало е вече спряла кола дори и тя внезапно да е излязла той не е карал предпазливо. Трябва да кара така, че да може да спре.
Който му се занимава нека да намери точния член. Тя не пресича някъде си, а на пешеходна пътека. Няма в закона член, който казва, че не трябва да се тича на пешеходна пътека, има, че не трябва внезапно да навлизат на платното. За това пък шофьорите са длъжни при приближаване на пешеходна пътека да са особено внимателни. В случая първата кола е спряла и дала знак да минава, тя е хукнала, втория не я е видял и изобщо не е внимавал. Тя няма как да е виновна в този случай. И да, Закона за движение по пътищата задължава шофьорите да пазят уязвимите.

Последна редакция: сб, 25 апр 2026, 16:34 от Di Soleil

# 260
Санди , Не, не, не …. Ако на пешеходна пътека има ПТП с пешеходец и водачът е нарушил някое от правилата на движение пешеходецът не може да е “съпричинител” на ПТП-то.
Може. Ще ти го напиша възможно най-кратко.
Ако водачът наруши правилата и причини ПТП на пешеходна пътека, това не изключва възможност за съпричастност от страна на пешеходеца, когато и той е нарушил своите задължения и това е допринесло за инцидента или злополуката. Едно незаконно действие не оправдава друго незаконно действие. Или най-добре така "Пешеходецът на пешеходна пътека има предимство, но не е с „абсолютно право“, защото и той също има задължения по ЗДвП". Sunglasses

# 261
Ако пешеходеца се огледа внимателно преди да пресече улицата по "зебрата",колата никога няма да го сгази...

# 262
Може. Ще ти го напиша възможно най-кратко.
Ако водачът наруши правилата и причини ПТП на пешеходна пътека, това не изключва възможност за съпричастност от страна на пешеходеца, когато и той е нарушил своите задължения и това е допринесло за инцидента или злополуката. Едно незаконно действие не оправдава друго незаконно действие. Или най-добре така "Пешеходецът на пешеходна пътека има предимство, но не е с „абсолютно право“, защото и той също има задължения по ЗДвП". Sunglasses
Ами в Онтарио не е така! Шофьорът е виновен и му се отнемат точки. Както и кола ударила те отзад е 100% виновна. Ударената кола не е съпричинител. Пешеходец ударен на пешеходна пътека не носи никаква отговорност.
Ако кола не спре и не даде път на пресичащ законно пешеходец на пешеходна пътека може да бъде глобен до $1000. Аз писах как е в Онтарио. Пешеходецът никога не е виновен, ако пресича на обозначените за това места. Мога да цитирам и закона, ако се наложи.

# 263
Санди, но задълженията му са да пресича на пешеходна пътека, да не прескача прегради, преди да пресече да съобрази дали идващите коли ще спрат, а не да навлезе внезапно на платното, да не пресича при липса на видимост. Той други задължения няма. В точно този случай тя е тръгнала при спряла кола от едната лента и знак от страна на водача. Вторият шофьор е бил длъжен да съобрази: има пешеходна пътека, има спряла кола, спрялата кола му ограничава видимостта. Той е длъжен при спряла пред пешеходната пътека кола, която му спира видимостта да се движи така, че да спре и да пропусне пешеходците. Той е длъжен да я пази.
Справка:
Закон за движение по пътищата
Правила за движение на пешеходците чл.113, 114
Раздел ХХII Поведение на водачите към пешеходци чл.119 обърни внимание
(5) (Нова – ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) При пътнотранспортно произшествие с пешеходец на обозначена пътна маркировка "пешеходна пътека", когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за
движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за
съпричинител за настъпване на съответното произшествие.

# 264
  • Пловдив
Ако прави нещо забранено, това е едно. Примерно минава на червено. Ако не е пострадал и има такива нарушение в ЗДвП, може да го глобят
А не е ли длъжен все пак да се огледа, а?
Нещо не се разбираме.
За какво е "виновен" пешеходецът? За какво отговаря и пред кого?
Невземане на мерки да се предпазиш не е равно на "вина", а евентуално на съпричиняване. За вина говорим, когато правиш нещо забранено (противоправно). Не е забранено да не гледаш, ако застрашаваш само себе си, просто си поемаш риска. Това не е "виновен". Вина има при противоправност.

Ако ставаше дума за домашно насилие или другите модерни теми, още преди споменаването на думата "виновен" щеше да се е вдигнал възмутен вой: "Амакактака обвиняваш жертвата и оневиняваш извършителя!". Wink
Последното в кръга на шегата.

Последна редакция: сб, 25 апр 2026, 19:47 от Магдена

# 265
Между другото, посетила съм голям град в Турция, там изобщо не спират преди пешеходна и се молех на Бог, докато пресека. Беше кошмарно за мене.

# 266
Ами в Онтарио не е така!
...
Аз писах как е в Онтарио. Пешеходецът никога не е виновен, ако пресича на обозначените за това места. Мога да цитирам и закона, ако се наложи.
Щом казваш!
Pedestrians must exercise due care even when they are lawfully within a crossing and have right-of-way. It is not an absolute right and they must still look to ensure the crossing can be made safely or possibly be held responsible for any ensuing collision.
Текстът е от Ministry of Transportation of Ontario и е на база Highway traffic act на Онтарио.
Това са правилата произтичащи от законите, нещо като нашият правилник за прилагане на ЗДвП

@Di Soleil. Обърни особено внимание на "имащо отношение към произшествието", че не съм в настроение да споря с явни истини.
Разбира се винаги може една "несъобразена скорост" да направи пешеходец безсмъртен Бог, но това е друга тема.

# 267
Ами в Онтарио не е така!
...
Аз писах как е в Онтарио. Пешеходецът никога не е виновен, ако пресича на обозначените за това места. Мога да цитирам и закона, ако се наложи.
Щом казваш!
Pedestrians must exercise due care even when they are lawfully within a crossing and have right-of-way. It is not an absolute right and they must still look to ensure the crossing can be made safely or possibly be held responsible for any ensuing collision.
Текстът е от Ministry of Transportation of Ontario и е на база Highway traffic act на Онтарио.
Това са правилата произтичащи от законите, нещо като нашият правилник за прилагане на ЗДвП

@Di Soleil. Обърни особено внимание на "имащо отношение към произшествието", че не съм в настроение да споря с явни истини.
Разбира се винаги може една "несъобразена скорост" да направи пешеходец безсмъртен Бог, но това е друга тема.
Щом казваш ТИ, значи е така. Нищо, че такъв текст не съществува….

# 268
Щом казваш ТИ, значи е така. Нищо, че такъв текст не съществува….
Съществува и не го казвам аз.

Ontario Traffic Manual - Book 15, Pedestrian Crossing Treatments Документът е PDF и ще тръгне да се даунлоудва. Страница 8 ( лист 20 ), Секция 2.1.2
Скрит текст:
Цитат
2.1.2 Pedestrian’s Rights and Responsibilities

Notwithstanding the distinction between controlled and uncontrolled crossings, the rights and responsibilities for pedestrians are recognized in the HTA1

1. In the absence of statutory provisions or by law, a pedestrian is not confined to a street crossing or intersection and is entitled to cross at any point, although greater care may then be required of him or her in crossing. However, pedestrians crossing the highway must look to ensure the crossing can be made safely or possibly be held responsible for any ensuing collision.

2. Pedestrians must exercise due care even when they are lawfully within a crossing and have right-of-way. It is not an absolute right and they must still exercise care to avoid a collision with a vehicle.

# 269
Де да можеше всеки да спазва тези важни правила. Аз направих грешката незнаейки, но много хора вършат деяния, знаейки ги много добре.

Общи условия

Активация на акаунт