Кога децата ви спряха да спят на обяд

• 156
  • 9
  •   1
Отговори
На каква възраст спряха децата ви да спят на обяд? Дъщеря ми е точно на 3г. От около половин година се почна драмата с приспиването на обяд като пробвахме без обеден сън когато беше на 2.6г, първите 1-2 седмици спеше по цели нощи непробудно по 11-12ч , но след това се натрупа умора и върнах дрямката макар, че адски трудно заспиваше за нея. Сега е на 3г и пак понякога трудно заспива през деня и гледам да спи не повече от 1ч и 15-20 мин като гледам до 14ч да е станала. Вечер обаче едва заспива с триста зора към 22:30-23ч и редовно напоследък се и буди към 3-4ч и почва едно пеене и бърборене с часове. Вярно, че е във фаза на интензивен растеж и проговаряне, много е палава и енергична, но се чудя дали не навлиза във възраст когато трябва леко да намаля дневния сън с цел до няколко месеца да го премахна изцяло?

# 1
Не спи от 2 г. 7 м. и не сме я мъчили да спи. За късмет ходеше на градина, в която няма такъв задължителен сън. Не е имало проблем с преумора или ранно будене. Лягането обаче е около 20:30 - 21 часа, ставаше за градина около 7 ч.

# 2
Моето спря да спи някъде около 5. В детската градина не ги задължаваха да спят, но ги слагаха да легнат, пък който спи, спи, който не спи - си почива. Обикновено спеше, защото е много енергичен и съответно се поизморяваше. Вкъщи обаче трудно го слагах и в един момент - престанах да го карам.
Аз обаче като дете много мразех да спя следобед и мисля, че от 3 г. нататък не съм спала със сигурност.

# 3
Дъщеря ми в четвърта група започна по-често да не спи, отколкото да спи на обед. Така, че на 6-7 годишна възраст, като на 7 навършени вече окончателно спря.
Синът ми на 4 спря да спи на обед, в градината твърдяха, че спи. И двамата заспиваха вечер в 20:00 най-късно в 21:00 и ставаха в 6:30-7:00.

# 4
Едното ми дете е на 3 години и 8 месеца и обича да си поспива на обяд. Другото е на 4 г и 8  месеца и до края на изминалото лято я мъчех да спи на обяд, в градината също й е много трудно. От тогава взех решение, че повече няма да настоявам и за нея това беше чудесно решение. Имаме уговорка само за час, час и половина просто да легне и да си разглежда книжки, да четем или пък да прави нещо тихо, за да има все пак един по-тих и спокоен период за почивка. По този начин вечер заспива най-късно до 21 часа, като заспива много бързо и без драми.
Когато обаче са заедно с брат си, той естествено също не иска да спи. Разликата обаче е, че той става много крив и трудно дочаква вечерта в настроение. Така че за него пропускането на съня на обяд не е добра идея още.
Мисля, че ако едно дете не иска да спи вече на обяд и успява да издържи деня без да изпада в кризи, породени от силна умора, може наистина да се премахне обедния сън. Аз дълго време отлагах това при дъщеря ми с мисълта, че обедният сън е много полезен, което е факт, но при нея всичко ставаше с адски мъки и въртене с часове, съответно късно заспиване и късно вечерно лягане.

# 5
На 3 и половина започна да пропуска обедния сън. Но не всеки ден, ако е станала рано или много се е изморила сутринта я слагам за 1 час. В градината също казват, че спи.
Според мен пробвайте да редувате, един два дни без обеден сън и после един ден със. Явно иска вече да го маха, но това става постепенно, не е пт раз.

# 6
  • София
Tова е една от ползите в детската градина. Слагат ги да лежат и от немай къде им се доспива. Разбира се, че е имало случаи, в които не са спяли, но поне си лежат. И пак казвам, там няма хър-мър, лягаш, и мълчиш, ако щеш спи. И като няма какво да правиш заспиваш.
Сега, че има деца,които категорично не спят - има. Но са радкост. Моята спа до лятото преди да тръгне на училище - тъкмо навърши 7г

# 7
Във 2-ри клас. В първи клас не издържаше на новия режим и е заспивал и в училище или в най-добрия случай, още като се прибере от училище.

# 8
Ползата е от непрекъснатия нощен сън. Следобедна принудителна дрямка и късно вечерно лягане само пречат на рутината и съня. Както се вижда и деца спят в първи клас заради този “режим”. Само бебета има нужда от толкова сън, малките деца имат нужда от здрав нощен сън. Практиката да спят децата на сила в детските градини освен при нас сигурно я има само в “източния блок”.

# 9
  • Countryside
Различни са децата, дъщеря ми на около 3г спря да спи следобед, но имаше периоди да заспива вечер в 7ч. А синът ми тази година ще прави 5г и все още си спи на обед. В ДГ спи, но уикенда понякога измества дрямката следобед и тогава е драма(за мен), защото го оставям да спи макс час(да си вземе дрямката) и го будя, за да може вечерта да си легне в обичайния час, не че заспива, но поне си лежи. Догодина тръгва ПК и се надявам сам да се откаже дотогава. Така че според мен е по-добре децата да се откажат от следобедния сън по-рано, отколкото да им се спи в първи клас. Но организъм, някои имат нужда от повече сън, а други от по-малко.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 12:13 от Г-жа Букет

Общи условия

Активация на акаунт