ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 2

• 4 251
  • 161
  •   7
Отговори
# 120
_re_ge  на мен ми звучи доста добре, дали в София ще излезе по-малко…) Дано се включи някой със студент там!

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 19:07 от MollyBy

# 121
  • София

Ами не, не е...
В моята схема всеки завършил има възможността сам да си намери работа. В каквато си пожелае общинска или държавна болница, в който си пожелае град. И ще може да си търси работа по специалността, примерно, година. Ако не успееш, тогава ти се предлага набор от свободни места, от които трябва да избереш. Или да върнеш парите, които всички ние - данъкоплатците - сме вложили в теб. Разбира се, можеш и просто изначално да избереш свой път, да си платиш образованието сам и след това да решаваш сам, без ангажираност към бюджета, какво искаш да правиш. Кеф ти да се понесеш по географската карта - моля. Кеф ти да продаваш банички - заповядай, твое си е решението.
А ако не искат да работят, вместо да си внасяме лекари от чужбина, ще си внесем студенти от чужбина при същите условия... Т.е. не, не да работят ако не искат, ако не искат да се обвържат с договор при започването на обучението.

Много интересно. И това трябва да се прилага само по отношение на лекарите, защото...? На всички други специалности да не би да не им плащаме образованието всички ние - данъкоплатците? Ама те могат да работят където си искат или да не работят, а лекарите, които и без това са вложили по 10 години от живота си в образование, нощни дежурства и т.н., да ги закрепостим. Ама разбира се! Така се решават кадрови проблеми в демократичните държви - не с добри условия, а с принуда. Rolling Eyes

# 122
  • София

Не, разбира се. В началото казах - всички реални специалности. Както и всички педагогически. За изкуствата... абе, там сложна работа. Както и спортните. По-скоро да си останат както са си сега. Другите хуманитарни - сложна работа, извън заявените за педагогически профили има нужда от няколко броя годишно, ама... няма как непременно да може да им се предложи работа, така че - и те като сега да си останат, частично платени и малко бройки (изцяло платени може колкото си искат да разширяват).
Просто ми беше по-лесно да дам пример с конкретна специалност, все пак навсякъде има специфики. Примерно на ядрен физик може да бъде предложено, ако не остане на изследователска длъжност в някой университет / институт, само Козлодуй. Т.е. бройките, които се приемат, следва да са съобразени с вътрешните нужди на университетите + Козлодуй. Да, ама няма как да предположиш изначално кой ще става за изследовател... т.е. там трябва да се вземат предвид всички възможни касателни към физика заетости, които при това не изискват задължително инж. Демек - всичкото това може да се нагласи, но има много повече детайли за уточняване, при медицинските специалисти е доста по-ясно, конкретно и просто, затова ги използвах за пример.

Що се отнася до демократичността - не я отменяме, спокойно. Всеки има възможността напълно демократично да избере дали иска да заплати образованието си (което не е част от задължителното такова, не говоря за среден курс) или да бъде заплатено (изцяло, напълно) от данъкоплатците, като срещу това поеме определен ангажимент към тях. Нищо недемократично няма в тази схема. Нищо принудително.

# 123
  • София
Боже! Rolling Eyes Всеки демократично може да си "избере" дали да плаща по 20к на година или да го закрепостят някъде, когато другите млади хора създават семейства. Понеже са много тези, които са склонни на зверската подготовка за прием в МУ, че и са способни да ги приемат, после на 10 години яко учене, преди изобщо да помислят за някакви пари, да работят професия с такава голяма степен на отговорност, че и да ги хейтят,  дай и да ги накажем със заточение при разградските баби. Добре, че нищо не зависи от умните акъл даващи по форумите, че иначе съвсем щяхме да останем без лекари.

# 124
Децата на повечето ми колеги учат в чужбина, сега не ги питам кой колко пари дава, но най-близката ми приятелка дава 1500 евро за Виена, икономика учи дамата.
Сега това са деца от заможни семейства, не знам кой колко харчи, но за младеж в София, който си живее у дома вярвам, че ще е по-евтино.
Аз с кеф бих дала 20 000 за медицина, но моят син не се интересува от такава работа. За средно образование не бих дала такава сума, но всеки сам си преценя.

# 125
  • София
ПреценЯ си, който има възможност да преценЯ. По схемата на Кати  - да го духат бедните! Joy

# 126
Например в САЩ образованието е привилегия на богатите, така че схемата на Кати има почва. Ние в Европа сме изключително благодарни, че всеки има достъп до образование. А аз конкретно съм доволна, че в бг приемат всички.
Едно време, преди 30-сет години беше трудно да станеш студент.

# 127
  • София
Боже! Rolling Eyes Всеки демократично може да си "избере" дали да плаща по 20к на година или да го закрепостят някъде, когато другите млади хора създават семейства. Понеже са много тези, които са склонни на зверската подготовка за прием в МУ, че и са способни да ги приемат, после на 10 години яко учене, преди изобщо да помислят за някакви пари, да работят професия с такава голяма степен на отговорност, че и да ги хейтят,  дай и да ги накажем със заточение при разградските баби. Добре, че нищо не зависи от умните акъл даващи по форумите, че иначе съвсем щяхме да останем без лекари.

Не, не е това идеята. Ако намерят работа в София - чудесно. Никой няма да ги кара да лекуват никому непотребните разградски бабушкери, които цял живот са бъхтели и плащали данъци.
Но няма да могат свободно да отидат да лекуват духовно възвишените красиви и богати германски баби, след като за обучението им са платили разградските бабушкери с ниските си пенсии. Ако искат да лекуват, след като завършат, германските баби, ще отидат да учат в Германия. Или ще си платят тук, както предпочитат.
Нали разбираш, че лекарите, които завършат тук, но не останат да работят тук, не са по някакъв магически начин "наши" лекари, които да са ни останали.
Впрочем, (информацията ми е стара, но дълбоко се съмнявам нещата да са се подобрили в последните години), Бърза помощ в София също изпитва затруднения да назначава лекари. Т.е. не е като да няма места и в София, и в други градове, които евентуално биха предпочели пред Разград.

ПреценЯ си, който има възможност да преценЯ. По схемата на Кати  - да го духат бедните! Joy

Напротив, по схемата на Кати бедните ще имат прекрасната възможност, ако желаят, да получат напълно безплатно обучение. И после да си върнат финансовия и морален дълг, като лекуват другите бедни.

# 128
Майка ми има 45 години опит в бърза помощ ( фелдшер е) и си мразеше работата от дъното на душата.
Аз съм юрист и си обичам работата, не искам никога да се пенсионирам.
Така че, то хубаво детето да учи еди си какво, ама трябва и да е щастливо после когато го работи.

# 129
Децата на повечето ми колеги учат в чужбина, сега не ги питам кой колко пари дава, но най-близката ми приятелка дава 1500 евро за Виена, икономика учи дамата.
Сега това са деца от заможни семейства, не знам кой колко харчи, но за младеж в София, който си живее у дома вярвам, че ще е по-евтино.
Ех тези софиянци… искам да знам колко ще излезе издръжка на студент на квартира, не при мама и тате, все пак не всички са от София! За нас е много важно, да учат в друг град, за да не разчитат на нас до завършването. Ако не стане там където иска в чужбина, ще е в София. Предполагам  че ще успее да влезе някъде в желана специалност, но Варна изобщо не ни е в списъка.

# 130
Аз пък не виждам никакъв смисъл човек да се охарчва, да си праща детето по квартири, ако специалността която иска, я има и в родния град.

# 131
  • София
Пак випсазвам, ако крепостничеството като алтернатива допадаше на младите - военните училища щяха да са пълни.

# 132
  • София
sanaka, с всичко съм съгласна с теб, само не и със заточението при "разградските баби". Хората и в Разград, и в Горна Оряховица, и в Сливен, и в Котел... имат нужд от лекарска помощ. Ако имаше добре оборудвани болници в провинцията масово, лекарите щяха да ста щастливи и доволни да специализиррат там. Но понеже всичко се налива в София, частна след частна болница, и в няколко други само града в България, лекарите не искат да ходят на специализации в "дълбокатата" провинция, предполагам защото липсва добро оборудване, както и добри специалисти, от които да се учат. Това е системен проблем, който никой няма топки да реши. По-лесно е да се правят частни болници в няколко град само и те да дърпат всички специалисти. Обаче не могат да направят години наред детска болница в София.

Същото е и с образованието. Като се почне от средното и се стигне до висшето. И не е въпросът за крепостничество, а до изграждане на кадри и предлагане на адекватни условия на труда, с които да ги привлечеш и задържиш.

# 133
  • София
Майка ми има 45 години опит в бърза помощ ( фелдшер е) и си мразеше работата от дъното на душата.
Аз съм юрист и си обичам работата, не искам никога да се пенсионирам.
Така че, то хубаво детето да учи еди си какво, ама трябва и да е щастливо после когато го работи.

Е, това си го избира всеки преди да започне да учи... Но по принцип да, права си, важно е да го прецени добре, при това да прецени не само какво ще му е интересно да учи, но и какво ще му е приятно после да работи...

Аз пък не виждам никакъв смисъл човек да се охарчва, да си праща детето по квартири, ако специалността която иска, я има и в родния град.

Абсолютно съм съгласна!

Маги, не е в това проблема. Нали разбираш - едно е да рискуваш да ти се наложи да лекуваш Разградските баби (които, впрочем, ще се надпреварват да те угощават - редовно и напълно безплатно - с баници, погачи, домашни суджуци, домати от градината и... каквото друго се сетиш), друго е да рискуваш да се озовеш на фронта в Укайна... или някъде другаде. Все пак, военните училища са военни и договор сключваш с военните, не с "минздрав". Има тук принципна разлика...

catty m, проблемът не е в частните болници в София даже. Проблемът е, че най-добрите - в голямата си част - веднага след защитаване на специалност хукват по географската карта - там, където има повече пари. Следващите остават в София, а за провинцията... просто не остават.
Ако всички, на които държавата плаща образованието, са длъжни определен брой години да работят в държавна (или общинска) болница (или клиника, здравен пункт, каквото има), вероятно ще се намерят достатъчно желаещи да учат медицина с държавна издръжка... и тогава ще има и за Разград, и за Котел, и за Сливен, и за Горна Оряховица. За всички онези, които са допринесли за плащането на образованието.

# 134
  • София
sanaka, с всичко съм съгласна с теб, само не и със заточението при "разградските баби". Хората и в Разград, и в Горна Оряховица, и в Сливен, и в Котел... имат нужд от лекарска помощ. Ако имаше добре оборудвани болници в провинцията масово, лекарите щяха да ста щастливи и доволни да специализиррат там. Но понеже всичко се налива в София, частна след частна болница, и в няколко други само града в България, лекарите не искат да ходят на специализации в "дълбокатата" провинция, предполагам защото липсва добро оборудване, както и добри специалисти, от които да се учат. Това е системен проблем, който никой няма топки да реши. По-лесно е да се правят частни болници в няколко град само и те да дърпат всички специалисти. Обаче не могат да направят години наред детска болница в София.

Ами системен проблем е, да. И не само добре оборудвани болници, но и кой да ги учи по желаната специалност. Ако тези неща ги имаше, сами щяха да ходят, без някой да ги принуждава.

catty m, проблемът не е в частните болници в София даже. Проблемът е, че най-добрите - в голямата си част - веднага след защитаване на специалност хукват по географската карта - там, където има повече пари. Следващите остават в София,
Това пък е голяма глупост. Не всеки го влече емигрантския живот. Включително и най-добрите.

Общи условия

Активация на акаунт