Еднакви имена на братовчеди?

• 1 221
  • 81
  •   3
Отговори
# 15
Има достатъчно хубави имена, за да се избегнат повторения в рода. Защо е това настояване?

# 16
Блу, името е много хубаво и при други обстоятелства бих си кръстила детето така. Има много варианти за галено.
Не е идеята да се почете някого. Даже по-скоро в моята рода има човек с това име, който не е пример за подражание, но пак не е причина да не избера името. Просто не искам да се повтарят.
Леони, просто много го харесва и казва, че винаги си е представял да го даде на сина си някой ден. Разбирам го прекрасно, но аз твърдо бих избрала друго. И със сигурност няма да е това. Исках да чуя чуждо мнение.

# 17
  • Melmak
Сетих се за приятелско семейство, първи братовчеди - момче и момиче са кръстени на дядото. Все едно Йоан и Йоана, както коментирахме горе. Не е това името, де. Но едните живеят отвъд океана и дори братовчедите не се виждат много. И въпреки това, разбирам, почетен е дядото с едно внуче, ама второ..

# 18
Лютиче, а някаква вариация няма ли? Примерно - харесвате Борислав, но да го направите Борис? Не че пак няма да е Борко/Боби, но поне не е същото име.

# 19
Не, няма. Но и това не е вариант. Не ми допада това дублиране.

# 20
Аз не съм от тези, които припадат по чуждите деца и приемат племенниците си за свои, но пък детето е достатъчно близко на мъжа (на сестра му дете), и името няма да му избяга, ще си е в техния род така или иначе.
Ще намерите и друг вариант, има много хубави мъжки имена. Можем и да помагаме с идеи.

# 21
  • София
Брат ми и братовчед ми бяха Христо. Ами не беше ок. Толкова имена има на тоя свят!
Християн, Хари...

# 22
Майка ми има братовчедка, с която са с еднакви имена и да, едната е голямата, а другата малката. Не ми допада такова повторение. Даже ако и дете на приятели, с които сме близки дублира името на мое дете, пак ще ме дразни.
Евентуално ако има вариант за двойно име и хем таткото да е доволен, хем да има детето и друго име, с което да го наричате?

# 23
Аз не бих избрала същото име, но в България има много семейства, в които братовчеди са с еднакви имена.

Мъжът Ви може да попита сестра си дали тя би възприела двете деца да са с едно и също име. Ако тя е категорично против, едва ли той ще продължи да настоява точно за това име, ако не е – Вие с него ще си решите. Предполагам, че фамилното име на децата няма да е еднакво и поне с него няма да ги бъркат.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 16:06 от Radilena

# 24
Изборът е само и единствено ваш и хе се ориентирайте по това кой какво име носи наоколо. Човек изпълва името, не то него.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 17:05 от _re_ge

# 25
  • София
Я да пита роднините на тях ще им е приятно ли, да не се окаже, че те са върло против.

# 26
Я да пита роднините на тях ще им е приятно ли, да не се окаже, че те са върло против.

Няма смисъл да създаваме напрежение, защото аз така и така съм твърдо против и няма как да се случи Grinning

# 27
Говори с мъжа си дали ще е ок с това постоянно да наричат детето ви "малкия ХХХ" и, че това ще то подтисне в бъдеще.
Седнете и напишете имена, които ви харесват, ще изберете друго име, сигурна съм.

# 28
Аз никога не бих ползвала същото име, та ако ще и много да ми харесва. Особено щом в близката рода ще се повтарят имената.
Права си, това ще е досадно и трудности ще ви създава, ще се обръщат и двете деца като ги викате когато са заедно.
Веднага ще станат "Големия Алекс" и ь Малкия Алекс"(примерно) и това ти го гарантирам.
Обясни доводите на мъжа си и го убеди.
Не бих направила компромис с това.
Бих искала да носи нашето дете негово си различно име, което не се повтаря в рода.
Едно време са кръщавали първите внуци на двама братя примерно с едни и същи имена ако са момчета, в случаи когато дядото е бил важна личност, така да го кажа.
В нашия род има такива случаи.
Ще са Малкия и Големия обръщенията и мен това много би ме дразнило.
Другата снаха също ще се подразни бъдете сигурни. Поставете се на мястото и на другото семейство и помислете от тяхната гледна точка.
Те първи са кръстили детето си с това име. Няма да се приеме добре. Близки роднини сте, не си усложнявайте нещата, а си харесайте друго име.
С една дума, гледай дипломатично да убедиш мъжа ти да изберете друго име.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 15:38 от Caroline_Bingley

# 29
Да не говорим, че когато се виждате, и децата са заедно, как ще се обръщате към тях!? Примерно,  ако извикате и на двамата, да речем, Боби, те ще има да се обръщат едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт