Модерните начини да поддържаме добра форма през 2026 година

• 417
  • 7
  •   5
Отговори
Световният уелнес пазар е достигнал 2 трилиона долара годишно* – и все по-голяма част от младите хора харчат повече за здраве и фитнес в сравнение с предходните поколения.

Всичко сочи, че стремежът към здраве, сила и дълъг живот ще продължи да бъде приоритет за милиона хора по целия свят. И няма нищо учудващо в това – несигурната глобална политическа обстановка, икономическите трудности и сътресенията на пазара на труда правят тревожността наш постоянен спътник.

А когато бъдещето е неясно, да останеш здрав си остава сред малкото сигурни инвестиции.

Какво ще ни предложи уелнес индустрията тази година? Ето някои от тенденциите, които набират популярност.    

Добавки за по-добра мозъчна функция

Според статия на BBC през тази година ще има бум на интереса към така наречените ноотропици. Това са добавки, които имат за цел да подобрят функцията на мозъка, да ни помогнат да учим нови неща по-успешно, а с това да ни направят и по-работоспособни.

С любов и грижа за себе си можем да творим чудеса!

Част от учените са скептични и смятат, че няма достатъчно доказателства за това, че ноотропиците наистина действат. Сред тях е д-р Алекс Максуел: "Ще постигнете много по-голям ефект, ако просто спите повече. Сънят предпазва мозъка. А физическите упражнения поддържат оптимален метаболизъм и предпазват сърдечносъдовата система", казва той, цитиран от BBC.

Упражнения за мозъка

Ноотропиците не са единственият тренд, който набира инерция сред потребителите. Все повече хора си свалят специални приложения, създадени да тренират паметта и когнитивните възможности. Всякакъв вид “фитнес за мозъка” изглежда ще бъде на фокус през 2026-а за хората, които търсят нови начини да се погрижат за себе си.

Стремеж към дълголетие – но с научно доказани средства

И през миналата година думата “дълголетие” ни преследваше навсякъде. Светът ще продължи да се вълнува от това как да удължаваме живота си – но за целта все повече ще обръща поглед към медицината.

Потребителите стават по-взискателни и в цялата галактика от коучове, практики и здравословни протоколи именно науката ще служи за отсяване на брашното от плявата. Медицинските факти и специалистите излизат на преден план, отбелязват в своя статия Vogue Adria.

Ограничаване на екранното време

Според Forbes повече хора съвсем съзнателно ще намаляват използването на компютри и телефони. Времето, прекарано на екранни устройства, доказано увеличава нивата на тревожност и стрес – а точно от това все повече имаме нужда да избягаме.

"Ние, хората, имаме фундаментална нужда от по-бавно темпо и от това да останем свързани помежду си по естествен начин", казва за бизнес изданието психотерапевтът Сари Тейлър. "Ползите от тази тенденция са големи, защото ни връщат към това да бъдем ползотворни чрез много по-простички навици".

Персонализирани ритрийти

Вместо стандартния ритрийт с предварително направена програма, много потребители ще търсят подобни преживявания, но по нов начин – персонализирани спрямо нуждите им.

В същото време ще се раждат нови и нови начини фитнесът и пътешествията да се комбинират в едно. Все повече хора държат на това по време на пътувания да не нарушават режима си на хранене, да поддържат здравословни навици и да тренират.

Безплатен съвет от диетолога Ники Суков – задайте въпрос в тази тема!

И накрая – back to basics

Да, завръщането към най-обикновените и общоизвестни начини да сме здрави също стои на картата.

Или поне така смята същият д-р Максуел, интервюиран от BBC. Който напомня, че понякога нищо не може да бие добрата стара комбинация от здравословна храна, спорт и достатъчно сън. Алекс Максуел предупреждава, че доста хора са изпаднали в маниакалност по отношение на биохакинга, включително използвайки всякакви здравословни апове. “Технологиите трябва да бъдат ваш слуга, а не господар”, припомня той.

В коментар можете да споделите какви са вашите уелнес резолюции за 2026 година!

Има ли нови полезни навици, които сте решили да усвоите?

Какво ще промените в дневния си режим и в начина си на хранене?

*Според доклад на McKinsey & Company, публикуван миналата година

Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 09:18 от Пeтя

# 1
От години се опитвам да намаля захарните изделия- шоколади, сладкиши и подобни. За тази година това продължава да е предизвикателство за мен номер едно.
Започнах тренировки в домашни условия.
Хранителните добавки не съм ги сприрала от години.

# 2
Успех със спирането на захарта, mariat.

Аз го направих преди няколко години и промяната е огромна. Най-вече в начина, по който се чувствам - със стабилни нива на енергия през целия ден, което ако ядеш сладко е практически невъзможно. Сега хапвам по някой кроасан в "онези" дни от месеца, но само толкова. В един момент тялото отвиква и престава да ти се иска сладко.

Като нова цел съм си поставила да намаля до абсолютен минимум социалните мрежи. Заменям ги с повече четене на книги, и то на хартиен носител.

Относно тренировките, положението при мен е колкото - толкова. Не обичам да си насилвам тялото, искам упражненията да са ми приятни, а не да се обливам в пот и да пръхтя като кон Simple Smile Правя по-скоро леки тренировки и не продължават повече от 30-40 минути. Уточнявам, че имам добър ген и никога не съм имала големи проблеми с теглото. Бих казала, че за всеки човек физическата активност трябва да бъде приоритет. От там нататък всеки се информира и си намира най-подходящите занимания, ритъм, степен на натоварване.

# 3

Аз го направих преди няколко години и промяната е огромна. Най-вече в начина, по който се чувствам - със стабилни нива на енергия през целия ден, което ако ядеш сладко е практически невъзможно. Сега хапвам по някой кроасан в "онези" дни от месеца, но само толкова. В един момент тялото отвиква и престава да ти се иска сладко.

Като нова цел съм си поставила да намаля до абсолютен минимум социалните мрежи. Заменям ги с повече четене на книги, и то на хартиен носител.

Относно тренировките, положението при мен е колкото - толкова. Не обичам да си насилвам тялото, искам упражненията да са ми приятни, а не да се обливам в пот и да пръхтя като кон Simple Smile Правя по-скоро леки тренировки и не продължават повече от 30-40 минути. Уточнявам, че имам добър ген и никога не съм имала големи проблеми с теглото. Бих казала, че за всеки човек физическата активност трябва да бъде приоритет. От там нататък всеки се информира и си намира най-подходящите занимания, ритъм, степен на натоварване.

Ще съм безкрайно благодарна ако споделите как успяхте да се откубнете от този "наркотик" захарта.
Отказах цигарите преди 3 год след 20 пушене, но със захарта изпитвам огромни затруднения. Сладокусна съм, даже често казвам, че ям основно само заради удоволствието след това от десерта. Иначе съм 50кг, не е в това въпроса при мен, но знам че е вредна и имам желание да я изключа от менюто си.

# 4

Ще съм безкрайно благодарна ако споделите как успяхте да се откубнете от този "наркотик" захарта.
Отказах цигарите преди 3 год след 20 пушене, но със захарта изпитвам огромни затруднения. Сладокусна съм, даже често казвам, че ям основно само заради удоволствието след това от десерта. Иначе съм 50кг, не е в това въпроса при мен, но знам че е вредна и имам желание да я изключа от менюто си.
Чувала съм, че някои видове подсладители май са по-безвредни от захарта. Може да ги ползвате като заместител, но често казано, не съм експерт, така че не искам да говоря наизуст. Освен това не съм много по сладкото, и нямам проблем с него. Защо не се консултирате с лекар/диетолог, например!?

# 5

При мен стана с воля и постоянство. Не съм спазвала някакъв специално изготвен режим, нито някакви определени съвети. Започнах с това просто да не купувам сладко. Вкъщи преди това имахме едно долапче, пълно със сухи пасти, шоколади и подобни. Спрях да го зареждам и малко по малко отвикнах да посягам там.

Пробвайте да намалите постепенно захарта. Заменете "удоволствието" от десерта с полезни навици, направете нещо хубаво за себе си. Мисля, че много често при хората, пристрастени към сладкото става въпрос за емоционално хранене. Може би трябва първо да си изясните това.

Също така - тренирате ли?

Доколкото знам, когато увеличаваме мускулната маса това помага да не ни се ядат толкова въглехидрати и захар.

Гладът за сладко може да е сигнал и за някакви дефицити в организма, потърсете информация за това.

# 6
О, моето си е направо любов към сладкото. Иначе отказах цигарите от раз преди 10 години.

# 7

При мен стана с воля и постоянство. Не съм спазвала някакъв специално изготвен режим, нито някакви определени съвети. Започнах с това просто да не купувам сладко. Вкъщи преди това имахме едно долапче, пълно със сухи пасти, шоколади и подобни. Спрях да го зареждам и малко по малко отвикнах да посягам там.

Пробвайте да намалите постепенно захарта. Заменете "удоволствието" от десерта с полезни навици, направете нещо хубаво за себе си. Мисля, че много често при хората, пристрастени към сладкото става въпрос за емоционално хранене. Може би трябва първо да си изясните това.

Също така - тренирате ли?

Доколкото знам, когато увеличаваме мускулната маса това помага да не ни се ядат толкова въглехидрати и захар.

Гладът за сладко може да е сигнал и за някакви дефицити в организма, потърсете информация за това.

Да, тренирам, активна съм постоянно. С 3 деца, на ръба на 40-те год и от тук идва и желанието за тази промяна. Двете ми големи деца бяха свидетели на отказването ми на цигарите, искам и заедно с тях да намалим / спрем вредните захари. Въпроса е, че хем и те имат желание, хем търсят от време на време слядко и не мога съвсем да изоставя в нашия случай "шкафа" с " боклуците" както го наричаме. Опитваме се де, уж да са по здравоаловни неща, даже като ми се дояде взимам бебешко барче, от тези плодовите, понеже най малкия е на няма 2г още и ги поддържам в наличност.
Може би трябва да е като с цигарите - искаш да ги спреш - не купуваш.

Общи условия

Активация на акаунт