ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ 2026/2027

• 33 499
  • 621
  •   1
Отговори
# 615
Още не мога да свикна със заглавието на темата. Все го прескачам и си мисля, че не съм за тука Simple Smile
Обмислям курсове по математика за набора с цел поддържане на формата, защото имат само 2 часа седмично. Чудя се доколко са удачни онлайн курсовете? Можете ли да препоръчате такива? За присъствени курсове имам вариант, но ще му е по-трудно да ги вмести в графика си, защото ще има и други ангажименти тази година.

# 616
Един въпрос, който възникна след родителската ни среща преди седмица: досега бях с убеждението , че втората матура се избира от един от профилните предмети. Класната няколко пъти подчерта, че за втора матура може да се избере  и предмет, който не е профилен, стига да се изучава през 11 и 12 клас. Например, ако детето не е избрало профил математика, все пак може да реши да се яви на матура по математика като втора матура, защото математиката се изучава независимо от профилите и през 11 и 12 клас. Така ли е наистина?

# 617
  • у дома
Един въпрос, който възникна след родителската ни среща преди седмица: досега бях с убеждението , че втората матура се избира от един от профилните предмети. Класната няколко пъти подчерта, че за втора матура може да се избере  и предмет, който не е профилен, стига да се изучава през 11 и 12 клас. Например, ако детето не е избрало профил математика, все пак може да реши да се яви на матура по математика като втора матура, защото математиката се изучава независимо от профилите и през 11 и 12 клас. Така ли е наистина?

Не,не може-второто ДЗИ е само от пп.Може да се яви на 3то ДЗИ по желание и ако мат му не е пп може да е върху материала от ооп,но трябва да се посочи при подаване на заявления,че е за ооп. А иначе ДЗИ по желание /3 или 4то/ може и върху предмети ,които не се изучават в 11 и 12кл .Даже може и изобщо да не са изучавани ,но тогава се валидира и заплаща-примерно дете,което изобщо не е изучавало ае може да се яви на ДЗИ ае,ако му трябва оценката.За трето ДЗИ може да се яви и на пп,който не му е ПП,но се заплаща валидация  и все пак трябва да се научи неизучаван материал .Виж ако един предмет ти е ПП и искаш да се явиш на ДЗИ ооп по този предмет няма такъв вариант...

Последна редакция: пт, 02 окт 2026, 07:53 от svetlaem

# 618
Здравейте, къде точно може да прочетем подробно за ДЗИ? Интересуват ме точно тези по желание.

# 619
  • у дома
Здравейте, къде точно може да прочетем подробно за ДЗИ? Интересуват ме точно тези по желание.
Какво ви интересува?

# 620
От закона за образование
Чл. 134. (1) Задължителният държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература се полага върху учебно съдържание, изучавано в задължителните учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(2) Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по чл. 132, ал. 2 се полага по учебен предмет, избран от ученика измежду учебните предмети Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информатика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика, Предприемачество, Музика, Изобразително изкуство и Философия, ако ученикът го е изучавал в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
(3) Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация по чл. 132, ал. 3 се полага при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(3) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.
(4) Зрелостникът може да положи допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература само ако е изучавал учебния предмет като профилиращ. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
(5) Освен случаите по ал. 4 допълнителен държавен зрелостен изпит не може да се полага по учебен предмет, по който зрелостникът е положил задължителен държавен зрелостен изпит.
(6) Допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Чужд език може да се положи и по чужд език, различен от посочените в ал. 1, ако съгласно училищния учебен план ученикът е изучавал съответния чужд език в първия гимназиален етап на средно образование и като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование.

# 621
Здравейте,
Имам един по-различен от учебната тематика въпрос.
Дъщеря ми много иска да работи като промоутър. Не знам обаче към кои агенции да я насоча. Има ли тук родители, чиито деца работят към такива агенции и ако е удобно да ми изпратят имената им за да им се обади евентуално ако търсят ученици за работа при тях. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт