◯‍◯‍◯‍◯‍◯ * XXV ЗОИ Милано и Кортина 2026 (06.02 - 22.02) * - Светът е олимпиада 🥇 🥈 🥉

• 9 975
  • 407
  •   11
Отговори
# 345
  • София
Забравяте, че си има установен модел за имената на български. Не както истински звучи на норвежки, шведски и т.н. езици, а как е прието в България и как сме свикнали и как се употребява от всички, включително и медиите. Това важи за почти всички държави (мисля). Simple Smile

# 346
Буквата, която е показала  Fenris /аз ѝ казвам панделка/ Stuck Out Tongue Winking Eye е прието да се изписва ае , ако нямаш в клавиатурата тази буква. Та така вероятно е станало Клаебо.

# 347
  • Berlin
Аз лично не съм знаела да има строго определено правило, къде може да се провери?
Моята логика е имената да се произнасят така, както биха се произнасяли в съответната държава, макар че сигурно е трудно постижимо. Сещам се за сайта на летните Олимпийски игри, където при визитката на спортистите имаше и запис как си произнасят правилно името.Thinking
Напр. имам колеги немци. Единият се казва Симон, ама новодошли колеги, които не са немци, му казваха в началото Саймън. Той ги поправяше. Друг случай - Julian, който си е Юлиан (с ударение на "ю", не на "а"), там пък му казваха Джулиън - сещаме се - идва от английското произношение. Аз по принцип се старая да я следвам тая логика, та с тях поне нямах фал, но не ме питайте полското Maciej и бразилското Henrique как се излагах (и то на интервю за работа с първия). Sweat Smile

Тази панделка я знам от училище, в транскрипцията на английските думи. Laughing

Братята Бьо се отказват май в края на сезона 2024/2025,, малко изненадващо дори, нали така? Няма да се състезават повече.

# 348
  • Варна и...духом на Босфора
Дяволче ❤️,ти кленовия лист не го мисли.
Бре, много интересно Ще стане на хокея.

Фенрис❤️ благодаря
Виж там,кое е туйПерниле☺️
А колко станаха големи децата на Лив Грете и Рафаел Поаре ,те се разделиха май?

Холандеца на кънките беше с право ядосан,но реакция за ОИ - недопустима към съперник

# 349
Сигурно има установена практика как имената да се произнасят, но транскрибирането на æ е ае, както вече се написа, но не се произнася ае.
Виждала съм на официално преведени документи от норвежки на български æ да се транскрибира като е.
Аз написах за тези, които може би искат да ги произнасят максимално близо до оригинала. Иначе не се съмнявам, че всеки е свикнал да си чува името произнесено от чужденци по странен начин Simple Smile
Ако сте свикнали на Клаебо, така си го наричайте Simple Smile

Йоханес Бьо е коментатор в студията тук по телевизията сега по време на олимпийските игри. Коментират той и Тересе Юхауг като ги мяркам чат-пат.

Той се отказа преди 1 година, защото има две малки деца и иска да прекарва повече време с тях.
Сега е започнал да играе футбол в отбор от 6-та дивизия, прочетох някъде Simple Smile Тоест съвсем непрофесионално.

Иначе ето я годеницата Перниле.

Така че моля не го забърквайте човека в афери Laughing

Помня навремето българските спортни коментатори как наричаха Kjetil André Aamodt с най-различни креативни имена. Звукът kj няма аналог на български и е много трудно да се опише как да се произнесе. Най-близкия звук е ш, но той е по-твърд от kj. А аа е транскрибирането на звука и буквата å. Макар че все по-често срещам на норвежки фамилни имена, които се изписват с аа и на норвежки като Ааmodt. Но въпреки че се пише аа, се произнася о като остров.
Така че Шетил Андре Омот. Удебелила съм ударените гласни.

https://forvo.com/word/kjetil_andre_aamodt/ ето и да чуете Simple Smile

# 350
  • София
Методи Илек удари всички на 10 000 м. в бързото пързаляне с кънки. Simple Smile
Чешката школа е невероятна. Ето до какво води 'метода' Сабликова. Grinning
Илек остана втори на 5000 м. но 10 000 м. е неговата коронна дисциплина и просто ги отвя.
Шампиона на 5000 м. норвежеца Еитрем дори остана без медал.
Сребро за поляка Владимир Семирунний и брона за нидерландеца Йорит Бергзма.

След 40 минути започва мъжката волна програма във фигурното. Simple Smile

# 351
  • SF
Много съм сърдита на биатлонистите ни днес. Туристи на ваканция. Не може да се концентрира да стреля!
Много съм ядосана.

Но сега да гледаме фигурното заедно и да си го коментираме. Аз съм при Найден Боричев, защото го познавам! Simple Smile

# 352
  • София
Истинска лудница е халфпайпа при мъжете. Какви трикове, какво чудо. Тези хора са просто луди. Simple Smile

Първата група от волната слабичко.
Честно казано само тайванеца LI Yu-Hsiang ми хареса. При другите много брак, много нещо. И хубава програма не видях. Та да, само Ли Ю.
Дано втората група вдигне нивото.

# 353
  • SF
Защото нашето момче го тренира!

# 354
Иван Динев е треньор на тайландеца🙂Esmee, писали сме заедно. Стискам палци за двама- Иля и Адам Фа- да победи по- добрият!

# 355
  • София
Втората група по-добре.
Забравих да спомена в първата група Карийо. Той винаги ми е допадал, но той има таван и не може да го надскочи. Все пак момчето си има и четворен в програмата.
Най-много ми харесаха Ника Егадзе и Александър Селевко. Егадзе впечатли.
Матео Рицо също ми хареса, но той винаги ми е харесвал. За жалост не успя да се доближи до представянето си в отборното.
Василевс само се мъчи, прогрес не виждам, а само регрес. Не е това което беше преди години.
Максим Наумов и Боян Дзин много зле.

Приключи халфпайпа при мъжете
Изключително състезание. По-добро ниво не съм виждал никога. Simple Smile
Топ 4 с 90+ точки. Тройни коркове, 14-ки, 12-ки. Немислими неща в миналото.
Преди имаше един открояващ се и няколко подгласника, сега поне 10 човека имат подобно ниво, а най-добрите са много, много напред.
Очакван триумф за Япония. Водещата нация в този спорт.
Злато за Ютю Тоцука, който вече има и олимпийска титла след световната и X Games. Тоцука приземи два поредни тройни корка в серия и то с такава лекота, че чак е плашещо.
Озито Скоти Джеймс отново остана със сребърен медал. Все се намира някой малко по-добър и по-харесван от съдиите. Жалко за него, но може да се гордее. Изключителни трикове притежава!
Бронз за друг японец Риюси Ямада.
Голямата звезда в този спорт Аюми Хирано се провали, но първо той не беше в добро състояние след падането и травмата и второ, просто вече има по-добри от него.
Валентино Гюзели от Австралия остана без медал, но впечатли с най-високите скокове, като минаване 6 метра в първия си скок, а след това беше почти постоянно над 5 метра. Невероятен!

# 356
Аз гледам халфпайпа, че фигурното голяма скука. Тези момчета се невероятни, напълниха ми душата!!! Изключителни!!
Клаебо днес си ги би на последното изкачване, там направи разликата. Страхотен, страхотен. Само да не се изразходи много с щафетите.
Нашите биатлонисти отдавна не ги регистрирам в състезанията, освен мрънкане и слаби резултати друго не съм видяла. 
Страхотни бяха французите днес, страхотни!!!

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 22:38 от saleni

# 357
  • София
Малее, как се разкачаха тези момчета! Simple Smile
Много силна трета група!
Браво на Шун Сато. Удържа! И има шанс да се изкачи още нагоре.
Какви изпълнения на Стивън Гогольов и Пьотър Гуменик. Голямо браво и на двамата. Гогольов не съм го виждал толкова силен. По-добра волна не е показвал. Браво.
Андрю Торгашов се раздаде, направи грешки, но той е с по-ограничен потенциал.
Кевин Еймоз за финал, малко повече естетика и по-малко скокове. Жалко, че не си скочи скоковете, твърде важна грешка на старта допусна. Но Еймоз чисто технически е ограничен и в днешното модерно фигурно пързаляне и съвременното точкуване си е лимитиран с неговата технически умения за волна програма.
Провал имаше само за Кирило Марсак.

# 358
  • Бургас
Какво стана, Малинин се закопа

# 359
Какво стана с този лед??? Не може тримата най-добри да се скъсат да падат и то в една и съща част на терена! Абсурден финал

Общи условия

Активация на акаунт