Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 1 410
  • 49
  •   4
Отговори
# 45
  • София
В професионалните гимназии няма профили, а професии. Съответно децата не се явяват на матура по профил, държат, доколкото знам,  държавен изпит/и по специалността плюс задължителната матура по БЕЛ.
Мисля, че могат да се явят по желание на профилна матура по един предмет - за валидиране на способностите (примерно химия).

# 46
  • у дома

Освен това имам и следния въпрос: Ако запишем детето в училище (например някоя професионална гимназия), в което профилите са определени още от 8-ми клас, може ли детето да се яви на каквато си иска матура в 12-ти клас или трябва да се ограничи от профилираните?

Може,нарича се валидация  и се заплаща / беше нещо от сорта на 70 лв-това за ДЗИ пп,ако реши да се явява на ДЗИ ооп е безплатно.
До две ДЗИ по желание може да заявят.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 13:28 от svetlaem

# 47
  • София
На пробните изпити по БЕЛ каките миналата година в Междучасие изкарваха между 70-80 точки, а на НВО-то и двете над 90 точки. Тази година малката до тук по БЕЛ в Междучасие същата работа, 72т, 75точки. Засега не е ходила на ПИ по МАТ, записала съм я в НИЯ, там момичетата ми казаха, че най се доближавало до НВО-то, но тази година ще видим как е.

# 48
Не е гаранция това за по-високи точки на НВОто. Да, трупат опит с пробните, но пък има елемента стрес на самите НВОта. Баткото по БЕЛ преди 2 години винаги беше с 90+ точки. На самото НВО падна под 90 и беше най-ниският резултат, който въобще е имал на пробен. Отдавам го на стреса (трудно заспа вечерта) и на грознописа Joy Явно в школата му бяха свикнали Joy

# 49
svetlaem и аз точно същия сайт гледах, но не знам това към училището ли е или е някаква външна фирма.
Това е Ученическата кооперация към НТГ.
Моята отказва на техните ПИ,щото чула ,че били много трудни и не иска да се сгромоляса с гръм и трясък.

Вече има и ПИ на Регалия в Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт