Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 6 577
  • 230
  •   7
Отговори
# 180
  • shumen
Леле,аз я съм я чела точно на тая възраст.
Моя вчера прави подробен преразказ по български.
Тая седмица му е много натоварена програмата.Утре сутринта сме на кожен от там отива на Английски и после на училище.Вторник е на МАТ и от 11 е на училище до 18,30.След това на танци.Надявам се до края на седмицата да не прегрее.

# 181
  • гр.Пловдив
И моята е от неориентираните. Какво ви е мнението за руския. Четох предните страници, че не е сред предпочитаните, но защо?

# 182
  • shumen
Смърфиетка,защото е труден,а и после не знам къде ще може да го използва.

# 183
Не е по-труден от френски или немски, които са стандартните алтернативи.
Аз се чудя по-скоро има ли чак такова значение какъв е вторият език предвид колко се учи. Като се замисля май не познавам човек, който да е научил втория език в училище на някакво сносно ниво (може и да греша, разбира се).
Аз лично учих втори немски. Започнах да го уча по-сериозно на курсове в университета. Но тогава го учих доста по-сериозно и осъзнато, защото знаех защо го правя. В училище….2 часа на седмица, ако не ме лъже паметта….не знам дали някой от нас научи нещо. Така че честно казано не гледам много какъв е вторият език.
Чудя се по-скоро за първи дали да е английски или немски. И двата ги в учила досега и има някакво ниво.

# 184
  • shumen
Диавена,ако има някаква ниво,аз бих избрала Английски за първи език.Моя обаче няма и ще е Английски и Испански,ако го приемат в желаната паралелка.

# 185
И моята не е твърде ориентирана какво иска да учи. Единствено да няма много математика. 😁
Питам я : "искаш ли да учиш немски? ", отговаря " 'що пък не?" и така за испански, италиански, дори японски (че харесва страната). Харесва ѝ да учи езици, обича и да рисува.
Питах я къде иска да учи, отговаря, че иска в нашия град, защото щяла да бъде при мен, в училище щяла да има познати и училището било на пешеходно разстояние.
Вторият език не се научава много в училище, но може да предизвика интерес у детето да го учи по-нататък, особено ако попаднат на добър учител.

# 186
  • София
Аз искам английски да е втори. Така или иначе го учи от 5-годишна. Искам първия да е друг, но и тя е неориентирана. Само знае, че не иска немски. Аз клоня към френски, тя по-скоро към испански. Накрая ще е - където я приемат.

# 187
Нещо едва смогвам да следвам темите, камо ли да се включвам. Обаче сега се сетих да попитам нещо. Знаете ли дали в училищата ще правят отворени врати. Точно, защото моята е адски неориентирана, ми се иска да види на място няколко училища и да се позапознае с това какво учат там.

Аз също се интересувам и намерих само за 91. НЕГ - миналата година този ден е бил края на юни и са го обявили една седмица преди това.
55 СУ са имали май месец миналата година.
Аз съм се интересувала за ФЕГ, но така и не открих, дали въобще имат.
Идеята да се ходи в деня на изборите не е лоша, но реално ще се види само базата на училището, не и какво и как се учи, а то реално това е идеята на отворените врати - да дадат представа за учебния процес.
Мисля в началото на март да се обадя на училищата, които ме интересуват най-много и да попитам директно.

# 188
  • shumen
Моя е склонен и Английски да е втори език,а първи испански.Но в нашия град няма такова училище.

# 189
Ако чуете за отворени врати в Пловдив на Търговската и Френската, ще съм благодарна да пишете. Уж гледам да следя сайтовете, но понякога информацията, която ме интересува, е сериозно скрита в сайта. Като примерно инфото за пробните в НТГ.

# 190
Има толкова много центрове и школи, децата Ви винаги могат да учат и да го развиват на друго място. Голямото ми дете влезе в 91 НЕГ, но прояви интерес към испанския, вече трета година е в института Сервантес, в момента карат Б1-Б2 ниво. Дотук е с английски, немски и испански. Иска да продължи в Австрия догодина.
Седмокласникът иска 1АЕГ, аз подкрепям, важното е да са щастливи от избора си. Simple Smile

# 191
  • shumen
Alexis,ние не сме в София и при нас няма много школи и центрове извън училище със Испански.

# 192
  • у дома
Alexis,ние не сме в София и при нас няма много школи и центрове извън училище със Испански.
А при нас не много-изобщо няма къде присъствено нито в училище,нито на школа нито на уроци да се учи испански...

# 193
Има толкова много центрове и школи, децата Ви винаги могат да учат и да го развиват на друго място. Голямото ми дете влезе в 91 НЕГ, но прояви интерес към испанския, вече трета година е в института Сервантес, в момента карат Б1-Б2 ниво. Дотук е с английски, немски и испански. Иска да продължи в Австрия догодина.
Седмокласникът иска 1АЕГ, аз подкрепям, важното е да са щастливи от избора си. Simple Smile

Така е, но както се учи език в езикова гимназия, няма как да се научи на курсове. В гимазиите имат предмети на самия език, учат за културата и се развива отношение към езика и съответната страна, каквато на курсовете най-малкото нямат време да им покажат.
Иначе за работно ниво, при желание, курсове и частни уроци са вариант.

# 194
  • София

Така е, но както се учи език в езикова гимназия, няма как да се научи на курсове. В гимазиите имат предмети на самия език, учат за културата и се развива отношение към езика и съответната страна, каквато на курсовете най-малкото нямат време да им покажат.
Иначе за работно ниво, при желание, курсове и частни уроци са вариант.
И е  така, и не е. Предметите на  езика са с доста спорен  принос за овладяване на  езика.  Материалът по тях  е  в по-сбит  вид, по-опростен,   преподавателите не са native - някои,  уви, не  са и на  нужното езиково ниво за  целта, особено пък  когато езикът не е  английски. Училищата  често  отчитат, че  даден  предмет е  на  езика  заради  статута им на  ЕГ, ама  де  факто  я  се преподава на бг и   само тестове/проекти някакви  са на  езика, я  нещо  друго не  съвсем  читаво се  случва..Да не  говорим, че на  език се преподават  предмети, по  които към дадения  момент има  подходящ  учител.  Ако  той  по някаква  причина  си  тръгне  (пенсия, напускане, бременност и   т.н),  няма  гаранция,  че  ще се  продължи  с изучаването на  предмета на  съответния  език. Аз  лично (  след  опита  ми  на родител с  3  деца,  завършили ЕГ)не   смятам  предметите на  езика за особен  бонус, с тях или без  тях е  почти все тая. Ако са  водени от  носител на  езика,  тогава  е друго. Но  такъв беше  случаят някога  в  ЕГ, сега не е.  Понастоящем  последното  е факт  само в  частни училища и в паралелките  към немския  отдел на  91 НЕГ. Самите  учители  по някой  предмет  може  да са си супер със  самата материя  по  химия, биология,  физика или друго, но е  по-скоро рядкост да са на високо ниво и с  езика.  Случва  се  със следвали навън, със  завършили някога  същата  гимназия и  т.н, но определено не  е  така  в масовия  случай.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 14:25 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт