Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 6 259
  • 222
  •   7
Отговори
# 210
Това е паралелката с латински от миналата година. Може коректора да е оправил латински на китайски, щото нали латинският е мъртъв език, после човекът не погледнал и така, пуснали план-приема
Но не, истина е. Боже, аз наистина реших, че е грешка. Не е грешка! За чий дявол е нужен точно китайски към френския, нещо не схващам логиката

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 19:22 от Априлски душ

# 211
  • Пловдив
В училището на наборката випуска след нея,сега шести клас изучават като втори език след АЕ  китайски.За 3 години в пригимназия идея нямам ще научат ли нещо,но интереса беше голям.
Китайския е стратегически език на бъдещето(бизнес,търговия,технологии)
но може би трябваше да е интензивно като първи .

# 212
За мен няма логика в комбинацията френски и китайски. Защото не могат да го научат този китайски по никакъв начин така, че да въртят бизнес с него, още повече, че китайците знаят английски. Едно загубено време ще е това

# 213
  • Пловдив
В комбинация с френски е  непосилно китайски ,съгласна съм.

# 214
  • shumen
И аз съм съгласна,че китайски и френски е непосилно.
Моя днес ядосали господина по МАТ и им дал контролно за наказание.Ще видим какво е направил като два дни не отвори да реши и една задача.

# 215
Китайски език е модерно сега. Някой се опитва да хване вълната на модата. Умни деца в ЕГ защо пък до не се запознаят и с китайски.

# 216
  • у дома
Китайски език е модерно сега. Някой се опитва да хване вълната на модата. Умни деца в ЕГ защо пък до не се запознаят и с китайски.
Ами точно запознаване ще си остане...

# 217
Поне добър ден, здравей и чао ще успеят да научат.
 А хората очакваха втори език италиански, който чудесно върви с френския. Новият директор се прояви в китайска светлина, меко казано е, че не са доволни!

# 218
  • пустинята Гоби
В Китай много хора не говорят английски, доколкото съм запозната. Но пък има хора, чиято работа е да свързват бизнеси с фабрики. Моя колежка е завършила китаистика, работи като програмист, явно е по-добре заплатена професия.

# 219
  • До морето
Моят син "учи" китайски 1 година. Освен изписването на 3-4 йероглифа и това, че научи кога и как се празнува китайската нова година, друго нищо "научено" няма. Не, че е лошо, но за мен, тези 2 часа седмично са абсолютно пропиляни и сложени в програмата като рекламна стратегия и пълнене на дупка.
Изобщо идеята на втори чужд за 2 часа седмично е напълно неразбираема за мен. За 2 часа на седмица не може да се научи който и да било език. Или да са поне 4-5, или изобщо да не се хабят.

# 220
  • у дома
В 11 и 12 кл,където е пп  2 чужд език е 5 часа..

# 221
Има толкова много центрове и школи, децата Ви винаги могат да учат и да го развиват на друго място. Голямото ми дете влезе в 91 НЕГ, но прояви интерес към испанския, вече трета година е в института Сервантес, в момента карат Б1-Б2 ниво. Дотук е с английски, немски и испански. Иска да продължи в Австрия догодина.
Седмокласникът иска 1АЕГ, аз подкрепям, важното е да са щастливи от избора си. Simple Smile

Така е, но както се учи език в езикова гимназия, няма как да се научи на курсове. В гимазиите имат предмети на самия език, учат за културата и се развива отношение към езика и съответната страна, каквато на курсовете най-малкото нямат време да им покажат.
Иначе за работно ниво, при желание, курсове и частни уроци са вариант.

Не съм съгласна!
Аз съм стар възпитаник на испанската гимназия , първи чужд език испански и втори чужд език френски език.
Осми клас в онези времена имахме занималня..от сутрин до вечер испански език. От 9. клас нагоре испанци преподаватели - учихме испанската история и испанската литература на испански, но всички останалите български предмети на български език.
Занимавахме се с граматика до 12.клас.
След 12.клас бях изцяло неориентирана към това какво ще уча. Записах в СУ испанска филология, не беше моето, изкарах една година и заминах за Франция да уча. Когато започнах в СУ имах колега, учил в института Сервантес, тогава беше на Леге, брилянтен испански, не можеше да го различиш от нас, смъртните:)

# 222
  • София
В 11 и 12 кл,където е пп  2 чужд език е 5 часа..
5 часа профил и 2 ч. ООП, та стават общо 7 ч в последните 2 год. И може да се постигне доста напредък стига и детето да е мотивирано. Но не мисля, че това важи за източен език като китайския.

Общи условия

Активация на акаунт