Седмокласници 2025/2026 - тема V

• 8 596
  • 291
  •   3
Отговори
# 270
  • у дома
Специално по НВО математика около 50,% е материал преди 7 кл,който ако не се решава допълнително от сборници с минималното домашно от училище се забравя- на първо четене се сещам за мащаб и координатна система и Питагор-такива задачи в 7 кл по учебна програма няма.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 12:10 от svetlaem

# 271
  • пустинята Гоби
Ако под Питагор имате предвид теорамата, в 7 клас се учи геометрия и там теоремата се повтаря и преповтаря. Почти няма материал по математика, който да не се включва в 7 клас, всичко се вмъква в новия материал, освен това ако учителят е читав като този на моя син, подготвя специално децата за НВО-то и има грижата нищо да не забравят.

# 272
  • София
Ако детето ще ходи по математика на уроци или школа в седми клас, според мен няма нужда от допълнителна подготовка по Мат в шести клас. При положение, че се справя отлично в училище. Така или иначе ще решава при подготовката за НВО и задачите за шести клас.
За БЕЛ зависи от детето. Но ако не е уверено напр.в писането на преразказ, е добре да се упражнява от по-рано, може и 1 час дневно през лятната ваканция, ако не иска да ходи на уроци сега. Но кой ще му проверява преразказите?

# 273
  • shumen
Моя по БЕЛ не ходи на уроци,но по МАТ ходи.По БЕЛ се оправя сам.За преразказите правят в училище,но има какво още да се желае.
Вчера по ИУЧ БЕЛ са правили контролно под формата на НВО,но без часта с преразказа.

# 274
  • у дома
Ако под Питагор имате предвид теорамата, в 7 клас се учи геометрия и там теоремата се повтаря и преповтаря.
Може ли да ми покажете в кой урок и по кой учебник в 7 кл има зад от мащаб /пада се много често на НВО/ или пък координатна система /пада се и в 1 и във 2 част/.Да не кажа,че поне в наличния ни учебник на Архимед за 7 клас не виждам урок,в който да има задача за прилагане на Питагоровата теорема Не всички учат в МГ с много часове математикаили живеят в София или др голям град и имат възможност да ходят на уроци или ПИ.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 16:32 от svetlaem

# 275
  • София
Моят син не ходи на уроци. Ходи на ПИ в Междучасие.

# 276
  • shumen
Моя на уроци ходи.На пробни не е ходил.

# 277
  • пустинята Гоби
Моето дете не учи в МГ и математиката не му е силна страна. Точно поради тази причина ми се налага всеки ден да решавам задачи с него. Не ходи на курси или уроци, защото при него няма да свършат работа. Задачи с прилагане на Питагорова теорема, която реално е доста елементарна, има. Вкъщи се решават задачи от учебника по математика на Клет, сборника по математика на Коала и тестовете по математика на Веди. Учат се ъглополовящи, медиани и височини, учи се и равнобедрен триъгълник, естестевено че ако има да се намира страна, ще се ползва Питагоровата теорема.

Освен това, понеже чат-пат му давам и тестове от НВО, там има задачи с координатна ос. Аз ходя на работа, имам и друго дете, не съм първа младост, но време за детето намирам всеки ден. Хич не е въпрос на местоживеене, а на желание и разбира се на разбиране на математиката. Ако не я разбирах, направо не знам какво щяхме да правим. Моят син е ходил на един платен пробен изпит, и на един в училище. Оценявам учителка му високо, тормози ги много, затова много деца, че и родители не я харесват, но според мен това е начина. Първия срок имаше 5 моят син по математика, съвсем заслужено. Втория повече.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 20:18 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 278
  • у дома
Аз не коментирам в къщи кой какво от кой сборник  решава,аз също знам математика и мога да решавам  каквото поискам ...Попитах в кой учебник и в кой урок  в 7 клас има задача за мащаб, координатна система или прилагане на Питагор /на Клет не съм го виждала,но ше го потърся,но ако случайно има е една единствена  задача,а не системно прилагане на посочения материал -материал,който коментирах,че се учи в 6 клас,а вие отговорихте,че всичко,което го има на НВО се учи и системно прилага и в 7 клас/.И супер,че сте попаднали на съвестен и взискателен учител,още по супер е,че живеете в град,в който има и присъствени ПИ и че имате възможността и капацитета и Вие да се включвате и разяснявате,но повечето деца нямат късмет да разполагат с това.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 22:13 от svetlaem

# 279
  • София
Не е  само  Питагор.. Няма  опресняване на знанията  и на  доста  друг материал.  Хайде да кажем, че   пропорции от  6   , проценти и части от цяло от  5  клас,  се вкарват  в  задачите  от  ъгли,  триъгълници/четириъгълници,   в  текстовите задачи, ама  къде се прилага  примерно наученото  за   множества.. Вчера  точно  тук на  лични  реших  по молба на  родител  такава задача с  диаграма на  Ойлер - Вен и  после   с вероятност,  явно от  пробен.  Ми  то  детето и да знае как  да   изчисли  вероятност,  явно  не  помни много-много  как да  действа  с множествата, техните  сечения/обединения.  Та разбирам  svetlaem  какво има  предвид.  Иначе можещият да помага и най-вече  да прецени  кое е позабравено  родител  винаги  ще намери задачи,  които  да обхванат  и материал  от  5-6  клас, но  въпросът  е, че  в  7  клас  в  учебниците  много не  се  залага на  това.   На  същата  логика  децата  следва  напълно  самосиндикално,  ако не  ходят  на  уроци/школа и  ако нямат  късмет  с добър  учител  в  училище  и  с можещ  да помага/следящ  изкъсо нещата  вкъщи  родител, да  си  преговорят  непременно преди  НВО ръбестите и  валчестите тела.

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 22:17 от Просто русалка

# 280
  • у дома
А,да,сечение и обединение на множества,както и Ойлер  и видовете събития /случайно,невъзможно и достоверно/ въобще не ги коментирам -срещам ги по ПИ,но на НВО не са се падали ...Задачите от ръбести и валчести тела на НВО са на ниво само заместване по формула,която е дадена в свитъка с формули. А в миналото една хубава задача за майстор стъклар ,който прави аквариум във 2 част поизпоти доста деца и най-вече се получи да няма струпване на резултати в горния сегмент...

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 23:16 от svetlaem

# 281
  • София
А в миналото една хубава задача за майстор стъклар ,който прави аквариум във 2 част поизпоти доста деца...
През вече  далечната  2012/2013  трябва  да  е било,  понеже   помня  как  точно това  НВО го дадох на моите девойки за  финална подготовка  преди тяхното  през  2014 Simple Smile

При  увеличено време за  1 част и   доста задачи  за свободен  отговор  може и да вдигнат малко  нивото конкретно на  задача с  триизмерни тела (ако  има такава). Примерно за едно конусче да  става  дума  в  нея , хаха, да е  дадена пропорция за  образуващата и  диаметъра,  после да  се  приложи  Питагорова теорема за намиране на  височината  като нужна  за пресмятане  на обема. И  ето,  6 клас  изцяло, но пък не  само да заместваш  директно  във  формула. Simple Smile

Последна редакция: пт, 13 фев 2026, 23:40 от Просто русалка

# 282
  • София
Да, 2013 на НВО-то на най-голямата ми дъщеря /сега го проверих/. Тя нея я беше решила без грешка. На последната се беше пооплескала.

# 283
И в мат, и в БЕЛ няма опресняване на знанията в програмата. Всичко е до учителя. В началото на годината говорихме с учителката по БЕЛ за преразказа и тя каза, че по програма в 7 клас няма преразказ, но тя ще се опита да работят и да им дава преразкази. Още не се е случило. Реално преразказът има най-голяма тежест.

# 284
  • пустинята Гоби
Това, което се опитах да кажа за математика е, че за разлика от БЕЛ, голяма част от задачите са свързани с наученото през годините. Вярно, че координатната система няма как да се вмъкне никъде, но това по-скоро е някакво изключение. Обаче не може да се очаква от дете, което няма поне един сборник вкъщи, да се подготви добре.

Днес детето ми е на олимпиада и друг е фокуса вкъщи, ама утре като седнем да решаваме задачи, ще изровя някоя, за която трябва да се приложи Питагоровата теорема.

Общи условия

Активация на акаунт