Ново начало

• 1 678
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
С нагласата, която имате, със заделените пари и осигурената работа, изглежда като да ви се получат нещата Hands Plus1

Единственото, за което трябва да вложите повече усилия, според мен, е сериозно проучване на училищата и възможностите за прехвърлянето на сина ви. Както във всеки голям град, ножицата между "добрите" и "лошите" училища може да бъде доста голяма, и не е никак без значение в каква среда ще попадне детето ви и как ще се адаптира. Възрастта е критична, влиянието на средата - важно, и трябва да минимизирате рисковете. При една такава промяна детето силно иска да се впише и да си създаде приятели, и не е все едно къде.

Успех в новото начинание, в промените няма нищо страшно, напротив - отварят нови възможности. За позитивни, работливи и мотивирани хора навсякъде има място Hands Plus1

# 16
И бизнесът е предизвикателство, но щом ви харесва, сигурно ще се получи. Аз се сещам за много бизнеси, с които не бих могла да се занимавам, дори да ми ги сервират наготово. Но с желание и учене се постига. Има голямо значение в каква сфера е, какви данъци плаща и т.н.

# 17
Пловдив много ми харесва, бих живяла там. Този бизнес, щом е вървял 20 години и ако е на печалба (прегледай все пак някой и друг баланс, за да си наясно), значи има вероятност да си продължи да се развива. И все пак, ако нещо стане, пък ще си търсиш работа в Пловдив - нали до 44 години нещо си работила, имаш някаква квалификация. Не виждам защо да е наложително план Б да ти е да се върнеш в родния град.
За избора на училище са ти писали, а щом и младежът е оптимистично настроен, се очаква добър старт за вашето семейство.
Майка ти пенсионерка ли е или подработва?
Желая на всички ви успех и много късмет!

# 18
  • София
Детето 8 клас ли е, че не се разбра?

# 19
Аз не бих бързала да продавам/ напускам работа в родния ми град и да купувам жилище в Пловдив, без да съм огледала на място въпросния бизнес. Да бъде съвсем ясно и законно под каква форма ще се получи бизнеса/ работата/ магазина или там каквото е. Всичко на светло ли е, данъци платени ли са, дългове има ли? Какви са отношенията с клиенти и доставчици и каквото друго специфично има за уточняване. Доста съм скептична някой да си остави ей така работещ и носещ печалба бизнес, защото е захванал нещо друго, ама и то е изключително вървежно. Освен ако не е фризьорски салон, маникюр,магазин за нещо, там където трябват лични умения и клиентелата може да се разбяга по други места, ако не е същата собственичка.

# 20
"Там имам възможност да продължа бизнес на моя роднина,който е утвърден."

Какво визираш с това- да продължиш бизнеса му, да си управител във фирмата му или ще ти прехвърли собствеността? Разликата е огромна.
Ако е с прехвърляне на собственост е хубаво да си направиш консултация с финансист.

# 21
  • Бургас
Въпросите са в няколко аспекта, не знам кой от всички е най-важен.
1. Неяснотите около продължението на бизнеса - както хората писаха - как се прехвърля, в какво състояние е, какво ще е необходимо, вие разбирате ли го... Собственият бизнес е отдаденост. Не работа от 9 до 17 с почивни дни и 20 дни отпуск.
2. Жилището. Първоначално можете и да не купувате, може да наемете, да видите как ще се чувствате, и едва тогава да продавате и да купувате. Може пък нещата да не потръгнат и да се наложи да се върнете.
3. Детето. Сигурна съм, че там ще е най-големият проблем, ще се чувствате виновна, ще се питате "какво направих". Ако пък го питате, то няма да е съгласно да се мести, защото със сигурност има среда и приятели. Лично аз не считам, че за такива сериозни решения трябва да се питат децата. Това не е тяхна работа и те нямат капацитет да преценят.

Скрит текст:
Бях на 8, когато се преместихме в друга държава. А преди това се бяхме преместили в друг град, точно на границата между първи и втори клас. "Новото начало" включваше ново семейство, нов език, нови училища. Докато стана на  15, т.е. от трети до осми клас, бях сменила 7 училища, понеже докато се устроим, се местихме от квартал в квартал. Дали ми е било леко - не. Но и никой не ме е питал. Налага се да се местим и това е.
Трудно ми беше - и с езика, и с приятелствата, и с липсата на достатъчно подкрепа от майка ми, която си имаше много по-сериозни грижи по "новото начало", включително и ново бебе. Да, имали сме своите скандали. Да, казвала съм, че "мен никой не ме е питал как се чувствам". Но съм сигурна също така, че такива разговори ще имате и без да се местите.
Скоро й казах, че това преместване е било най-доброто решение, което е взела не само за своя, а и за моя живот.
А постоянната смяна на средата и новите предизвикателства ме направиха изключително психически устойчива и адаптираща се към всякакви ситуации, както и много предприемчива.
Най-големият плюс.

# 22
  • София /Абсурдистан
Има ли осигурена работа, не би трябвало да е много сложно местенето.

# 23
Пристрастна съм, защото съм родена и живея в Пловдив. За мен е най- добрия град за живеене. Обаче за приходящи като вас... Най- важния въпрос е училището на детето. Лошият избор точно в тази възраст може да ви донесе ужасни проблеми. Затова преди да дойдете, трябва да набележите квартал, където да наемете жилище, избор има голям. Кварталът според училището, където евентуално да учи детето. Не бързайте да купувате. Година- две ще ви трябват, за да се ориентирате къде ще ви е добре да купите. Не написахте най- важното- детето в кой клас е и дали тук ще кандидатства за гимназия, или вече ще се записва в някоя. Ако е над 15 г, има няколко гимназии, които стават, някои са просто потрес. Какви са възможностите и желанието на детето? Бизнесът може да е вървял, но имайте нещо друго на ум, ако се наложи търсене на работа. Ако нямате роднини ще ви е самотно. Хората доста са отчуждени, напълни се с пришълци отвсякъде и не е като преди. Освен това е пренаселено, изнервено и шумно. Адаптацията ще е трудна, ако обичате спокойствието и тишината. Положението с градския транспорт е кофти. Хубаво е ако имате автомобил.
Пп От колко голям град идвате? От какъв климат идвате? През лятото в Пловдив просто не се диша и трябва задължително да имате климатик в жилището, защото няма да издържите, особено ако идвате някъде от балканско градче и сте свикнали лятото да ви е прохладно. Добре е също да има къде да отидат майка ви и детето през лятото, тук ще угаснат направо, затворени цял ден у дома. Затова е добре да запазите имота си  в родното място, ако можете. През повече време през юли и август в Пловдив навън не е за хора.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 10:37 от Ън

# 24
Според мен много зависи и от кой град идвате,т.е. това ще повлияе на адаптацията Ви. Казвам го от личен опит,защото ние с мъжа ми се преместихме в Пловдив. Аз съм от малък град, като студентка заминах в София и живях там 12-13 години. Преместихме се в Пловдив заради скъпите жилища в София и все повечето хора,големи разстояния и забързан начин на живот. Пловдив е хубав град, не е толкова малък. Носи в себе си плюсовете и на малкия, и на големия град. Но в много отношения го сравнявам с София и честно казано ми е малко трудно адаптирането (работя и от вкъщи, 100% това има голямо значение). Много мръсно е в квартала, в който живея. Градският транспорт е под всякаква критика, инфраструктурата не е пригодена за такъв наплив от хора. И не искам да обидя никой, но се усеща на места манталитета на по-малкия град (сравнявайки със София и родния ми град). Хората са озлобени към провинциалистите освен това.
На тинейджъра/тинейджърката ще бъде трудничко според мен в началото да изгради наново приятелства.
Но като цяло поздравявам Ви за смелостта! На нас много хора ни се чудиха как ще се махнем от София и малко бяха тези,които смятаха това за добра идея…

Общи условия

Активация на акаунт