Изчезнаха ми бижута, докато сестра ми ги пазеше

• 2 704
  • 78
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте, вероятно на доста хора темата ще се стори твърде материална или повърхностна - ако е така, моля ви, просто я подминете.
Казусът е следният - със сестра ми живеем в различни градове и сме в много близки и добри отношения. Тя е е страхотен човек и аз много я обичам.
Наложи ми се по спешност да замина на дълго пътуване от квартирата ми в София (иначе живея в друг град) и я помолих да ми прибере бижутата, докато ме няма, за всеки случай.
Тя го направи и когато ми ги върна след това липсваха един пръстен и едни обици, подарък от съпруга ми.
Имам доста бижута, този пръстен не ми е годежен или халка (те се завърнаха), но е с рядко срещан камък и доста ценен за мен. За обиците не съм ѝ казала, искам да проверя самата аз на място в дома си и тогава да я тревожа - да съм 100% сигурна, въпреки че мъжът ми провери там, където ги държа и ги няма и там.
Беше ми неудобно да ѝ кажа и да я попитам за пръстена, но когато ѝ казах, тя потвърди, че е взела конкретния пръстен (нося го заедно с халката и годежния и затова ги бях свалила и оставила заедно на нощното шкафче), но след това не знае какво е станало, защото бижутата са си стояли в кутиите, където ги е сложила, и тя не ги е пипала/отваряла оттогава, досега, когато ми ги връща. Провери след това е мястото, където са били, и там няма нищо и се чуди как може да е изчезнал. Съжалява и е притеснена.
Сигурна съм, че ми казва истината, но смятам, че някой, който е имал достъп до мястото, което са стояли (не знам къде), се е обслужил. Не го споделих с нея, защото тя много вярва на приятелите си и подобно съмнение би било голям удар за нея. Мен са ме крали приятели (от студентската квартира, там беше хан наистина), останах си със съмненията тогава и знам, че след това не е същото. Не бих искала да се съмнява в приятелите си.
Тъй като не искам да се разстройва и да си развалим отношенията, ѝ казах, че сигурно е паднал някъде и че ще се намери. Това дефакто може и да е великия казус, реално.
Тежи ми загубата на ценни за мен вещи, но ми тежи и че тя ги взе уж да ги пази, а дори не знаеше, че липсват нещо/а от това, което е взела да пази.
Не знам как да постъпя оттук нататък и дали въобще повече да повдигам въпроса. Казвам си, че това са просто вещи и не си струва да се разстройвам, но въпреки това ми е доста тежко и не знам дали съм права да реагирам толкова силно, пък и въобще да реагирам, защото не искам да се отдалечим и да се обвиняваме. Грешката е реално моя, защото аз си зарязах бижутата ей така, без да ги прибера. А и когато ми ги върна беше набързо, те бяха опаковани, отворих ги едва когато се прибрах в квартирата и установих липсата.
Вие как бихте постъпили в подобна ситуация?

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 09:07 от NoProblems

# 1
  • София
Ако имах сестра с която сме близки, колкото и да е ценен пръстена не бих си развалила в никакъв случай отношенията с нея заради това.
Но бих имала едно наум и повече не бих разчитала на нея за нещо подобно.
Имам близка приятелка с която се ядосвам за подобни неща и просто приех, че няма да си разваляме приятелството, тя е такава и не разчитам на нея за определени неща.

# 2
  • София
Бих предупредила сестра си, че в обкръжението ѝ има крадец.
Но, само ако съм 100% сигурна в нея и ако съм убедена, че аз не съм изгубила или оставила бижуто другаде и да съм забравила.
Преди няколко години свекърва ми се беше разстроила, че са ѝ изчезнали бижута. Беше заподозряла своя приятелка и даже спря да общува с нея. След няколко месеца, докато чистех, ги намерих в друго наше жилище. Тя беше останала там няколко дни, заради близостта до болница, в която правеше изследвания. Свалила ги, прибрала ги в един шкаф и там си стояха.
Но пък като тийнейджъри от дома ми изчезнаха мои бижута, докато моя съученичка ми беше на гости. Нямах доказателства, но ги свалих преди идването й и след тръгването ѝ ги нямаше. Тя отрече, но прекратих общуването ни и досега я подминавам, още ядосвайки се, че не подадох жалба, но не бяха кой знае колко ценни (дузина тънки сребърни гривни, че бяха модерни д се носят наведнъж) и обеци с речни перли. Да е жива и здрава, понеже животът здраво я очука, та има карма.

# 3
  • Варна
Благодаря за отговорите.
Наистина не си струва да си рискувам отношенията със сестра си по такъв повод.
А за пръстена - сигурна съм, а и тя е сигурна, че го е прибрала - тук няма съмнение. Говорихме си по телефона, че ги е взела точно тези три пръстена, носех ги ежедневно и точно за тях ми беше най-голямото притеснение, та за тях беше цялото нещо организирано.
100% съм сигурна в нея.

# 4
Няма как да сте много близки и да не можете да изговорите проблема, да не говорите кой може да е откраднал бижутата, кой е бил близо до тях и т.н.
Доколкото разбирам тя просто съжалява, че бижутата, които е взела, са изчезнали, не е като да търси решение на проблема. Помисли в тази посока.

# 5
  • Варна
Няма как да сте много близки и да не можете да изговорите проблема, да не говорите кой може да е откраднал бижутата, кой е бил близо до тях и т.н.
Доколкото разбирам тя просто съжалява, че бижутата, които е взела, са изчезнали, не е като да търси решение на проблема. Помисли в тази посока.
Предполагам, че и тя мисли в тази посока, знам, че ако отворя въпроса, ще го обсъдим, но със сигурност ще се засегне - аз бих се засегнала, бих се почувствала обвинена за нещо, което не съм направила, а само съм искала да помогна. Тя самата се чуди как би могло да е станало и къде може да е изчезнал. А подобни неша веднъж казани, после не могат да се върнат.
Да, съжалява - и се чуди къде ли може да се е дянал.

# 6
Щом се страхувате да говорите по тема като изчезнали или откраднати бижута... ами просто не сте си близки.

# 7
С кого живее сестра Ви?

# 8
Ако не го изговори те винаги ще е като камък в обувките на взаимоотношенията ви.

# 9
  • Варна
EmmaT, не бих правила подобни заключения. От моя гледна точка, точно защото сме си близки, съм много внимателна да не я нараня ненужно и се чудя как да постъпя. Ако беше приятелка, отдавна разговорът да е проведен и въпросите обсъдени.
Сестра ми живее сама, но често има гости - те са голяма приятелска компания.

# 10
Ясно е, че ти такива заключения няма да направиш, но фактът, че не можеш да говориш с нея за нещо, което е толкова голям проблем за теб, дава достатъчно информация за динамиката между вас. Ти дори не допускаш, че има вариант двете да подходите продуктивно, вместо едната да остане обидена, че някой от приятелите ѝ е поставен под съмнение. Между другото в приятелски, студентски, всякакви други компании, в работни колективи, винаги се знае кой пипа чужди вещи или пари.

Като не искаш - не говори с нея, живей занапред с това напрежение. Със сигурност и други избират този вариант. Няма лошо, щом това е ОК за теб.

# 11
EmmaT, не бих правила подобни заключения. От моя гледна точка, точно защото сме си близки, съм много внимателна да не я нараня ненужно и се чудя как да постъпя. Ако беше приятелка, отдавна разговорът да е проведен и въпросите обсъдени.
Сестра ми живее сама, но често има гости - те са голяма приятелска компания.

Много тъпа ситуация. И ако стигнете дружно до заключението, че са откраднати и после какво? Нищо. Тя започва да се съмнява в 5-те си (примерно) приятеля и до там. Нито можете да посочите някой от тях категорично, нито да докажете нещо.
По принцин не пречи да пообиколите заложните къщи, може пък случайно да намерите бижутата там, но ако извършителят е поне малко умен, едва ли ще ги остави някъде в района, където живее сестра Ви.

# 12
Преди много години бях помолила близка (уж) да наглежда детето, тогава около 7годишно. Трябваше да прибягям да навестя друга приятелка до болницата, нямаше ме 2 часа. ММ беше на работа. Като се върнах малката ме посрещна с думите - "Мамо, видях ..... да бърка там, където с тати си държите паричките!" ОНЕМЯХ, но трябваше да се окопитя! Измърморих само "да, да аз казах от къде да си вземе, обади ми се!" Не споделих с никого! С въпросната персона прекъснах контакт постепенно. Даже входната врата не отварям вече, дори да съм си у дома! Уж, близки хора все са ни на гости, щом и детето съм си поверила, пък то какво излезе?

# 13
  • София
Не бих била спокойна сестра ми да им крадец в близкото си обкръжение и бих говорила за тези неща с нея.
Съвсем аналогично, преди вече почти 35 г. разбрах, че бившият ѝ мъж изневерява. Директно ѝ казах. Никога не ми се е сърдила. Точно,защото сме близки и държа на нея.
Не бих искала този "приятел" утре да я завлече много по-лошо от един пръстен.
Дори с риск да ми се разсърди, което при близки сестри не знам как би се получило.
Аз съм на 52, моята сестра е на 60 и никога не сме се сърдили, че сме си казали нещата директно.
Точно обратното. На нея имам най-голямо доверие, не на приятелките си.

# 14
  • София
Ама, какво нараняване и какво ходене на пръсти. Има липсващо бижу, докато не се намери или се разбере, какво е станало е завиране на главата в пясъка.
Обади ѝ се и разчепкайте всичко, това е близост.
Ясно е, че не го е оставила за себе си, макар че, била го вземала.....

Това е безотговорно пазене, има касетки из банки и трезори.

Общи условия

Активация на акаунт