Мамник - Тема № 3 🪶

• 11 419
  • 325
  •   2
Отговори
# 300
  • В полите на Пирин планина
Ааа, Божана доста му се сърдеше и го гледаше бая накриво. Simple Smile))

# 301
Аааа, в днешната реалност, ако на някой се появи плътеник, ще настане голяма паника! А във филма го приемат, като нещо напълно нормално, все едно е дошъл от друго село.
Е как ще се появи плътеник в днешно време?Satisfied

# 302
Има един австралийски сериал с един куп плътеници 😃, в днешно време се развива действието. Първи сезон беше гледаем, после го о***ха.

# 303
Плътеник = вампир, върколак
Мамник = зъл дух, демон, който се вселява в мъртъвци или болни хора и носи злини и смърт
Защо мамникът на Васил Попов е птица, не е ясно. Художествена измислица е явно.
А защо плътеникът в сериала е добро същество, и това е интересен прочит на сценариста.
Малко като в Здрач с добрите вампири и върколаци.

# 304
Той Лазар е по скоро дух с недовършена работа, но за да я свърши трябва да се "окости", както казва Дана вражалицата, та затова автора го е "уплътнил". Все пак е фантасмагория. Точната дума за Лазар е възкръснал, а не точно плътеник.

# 305
  • София
... а като имаме предвид заглавия на чужди сериали (кои добри - кои не чак толкоз), Лазар е "завърнал се".

# 306
  • В полите на Пирин планина
Романът е във фентъзи жанра, така че тези авторови фантазии и хрумвания са ми съвсем в реда на нещата на мене лично.

# 307
  • София
Ако се абстрахираме от значението в речниците, т.е. ако не търсим допълнителна информация, а гледаме само сериала, думата плътеник много добре отразява някой, завърнал се от мъртвите в плът и кръв. На този етап определено нямам нужда от повече обяснения.

# 308
С тия кадри от Петрохан и Врачанско вчера, вече ми се объркаха криминалната тема и тая за Мамника...

То на места по репортажите, все едно кадри от филма...

# 309
Е, аз нали ви казах, че четох в безбройните коментари във фб, че там  на хижата са снимали Мамник. Сега, дали са снимали и какво точно, не знам. Но и  аз се филмирах.

# 310
Сериалът е по скоро мистика и ужаси от колкото криминален въпреки че го има и този елемент . Дори и за него казват че е първият български сериал на "ужасите" , но за сега не виждам ужаси , няма сцена която да ме накара да подскоча или да изкрещя пред телевизора . Бавничко действие като провлачена народна песен . Не може да победи Дяволското гърло който беше топ .

# 311
По скоро Лехуса и особено Аждер могат да минат за "ужаси", бая гадории има, а съм в началото на Аждер.
Мамник е по скоро фентъзи психотрилър.

# 312
Какво е това мамник Васил Попов обясняваше в един подкаст. Тази тема за митичните същества в българския фолклор му била интересна още от детска възраст. Та по библиотеките на университетите е търсел информация за митологични същества, които не са толкова познати на хората. За мамник обясняваше, че това е малка птица, която правела пакости на хората (примерно да им открадне млякото), но той я превръща в романа в демонична птица. За лехуса каза, че в различните райони на България има различни значения.
Аз съм учила български фолклор в университета, но изобщо не си спомням да сме говорили за мамници и лехуси...
А професорът по диалектология ни казваше, че като отиват на село при възрастните да записват живата реч, бабите и дядовците започвали да говорят книжовно (за да не се изложат един вид). И е трябвало да правят първо записи, а след това да им разкриват, че са записани.
На нас ни беше пуснал запис с изказване на Елин Пелин. Помня, че бях много горда, че съм чула гласа на този обичан от българите писател. И постоянно за това говорех.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 15:48 от Jupiter sea

# 313
# 314
  • Sofia, Bulgaria
Дали няма да се окаже, че бащата на Божана има нещо общо с инцидента в мината. Да се хвърлил от моста, за да я предпази, мисля че трябва да има нещо по-интересно там.

Общи условия

Активация на акаунт