Мамник - Тема № 3 🪶

• 7 781
  • 257
  •   8
Отговори
# 225
  • Галифрей
А за чуждите продукции които са правени по книги може да се коментира, а за Мамника не може ли?
Абсолютно нормално е да се правят сравнения с книгата. Как събитията са пресъздадени на екрана и какви промени има и тн.
Няма да правим отделна тема, няма смисъл. Сюжета е един и същ.

# 226
  • Варна
Здравейте 😊
Следя сериала с най-добри намерения и голямо желание да бъда "грабната", обаче, засега... нищо - нито добрата режисура, добрата игра на актьорите, камерата, музиката... нищо не може да компенсира липсата на добър сценарий, уви. Давам си сметка, че писането на сценарий за сериал изисква много специфичен талант, но компромисите в това, за жалост, съсипват останалото.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 11:37 от Lora-Di

# 227
  • София
Аз пък чета спойлерите и не ми пречат. На фона на гледането от екрана, затова се пошегувах, че не завиждам на прочелите книгата. И не се майтапя, че няма и да зачета никоя от поредицата.
Сериалът си тече, както са го замислили кинаджиите. За "неначетения" зрител - това си е разказът на историята. Не ме отказва, но няма как да отрека, че надделяват дразнители: мудно действие (дори и прекрасната природа не го разсейва - иначе щеше да е природолюбителска лента на зимни, мрачни гори, река, ждрело, нарисуван връх и провиждащо се небе, нощи - прорязани от осветено общежитие или самотни фарове на гранично-полицейска кола или пък фенерче на залутан търсач на нещоси). Специално наблягам на липса/пренатегнати детайли. Някои вероятно ми влизат в главата от спойлери (т.е. от книгата - дето филмът не е книгата съвсем), ала и без тях има немалко нелогични, необмислени, непоследователни, претупани сцени, детайли, казани-или-премълчани думи на персонажите. Добре, като телезрител се надявам да ми доразкажат/дообяснят нататък. И веднага ми "идва" контрата - ами тогава да бяхте направили 6-8 епизода; не "Дискавъри по Ковид в Б-я" със сюжет от книга.
За мен не е нонсенс, ще го река тъй: БГ сериал, нещо ново, любопитен съм, не е Уау, но си го гледам. Не значи обаче, че нямам мнение и че по дефолт трябва да ми хареса - понеже бил наградена книга и прочут БГ режисьор я натаманил.
Ние, дето пишем тук, сме аудиторията. За нас е "направен". Дано четат - все пак - и да си "водят записки". Ние не сме хейтърите; ние сме харесващите и разочарованите. Разлика има.
BTW.
Скрит текст:
Хващам се, че неминуемо правя вече паралел с "Реката" - един незаслужено непродължен сериал, където предполагаемите и използвани изразни средства са донякъде като у нашия. Само дето ждрелото е в Амазония, зимната гора е джунгла, Венета (или Дана или която там...) са си вещици и шамани и мамници имаше няколко, много по-реални..., макар и изхалюционирани.
https://www.themoviedb.org/tv/39336-the-river/seasons?language=bg-BG
Ако на някого му се доще - подсказвам, че БГ субтитрите са при "юнаците", все още ги има.

# 228
Как ще правим отделна тема и за какво ще е тя. Аз в нея няма да пиша, защото ме вълнува сериала и как върви действието паралелно в него и в книгата. Няма как да бъдат отделени. Ако е тема за книгата ще има мрънкане пък, че се смесва със сериала и пак няма да се получи. И да има отделна тема, аз ще си пиша в тази.

# 229
Този епизод ми хареса. И като цяло и най-вече ако трябва да го сравня с предните два, за които не се изказах особено ласкаво.
И все пак е само пети епизод... Остават цели 7. Предостатъчно време да разкажат и покажат всичко необходимо ако имат таланта за което. Да видим обаче дали ги бива за тази нелека задача. Защото едно е да правиш криминален сериал, съвсем друго хорър/фентъзи. Разликата е огромна.
Защо този епизод все пак е крачка напред? Защото развиха основните герои и имаше малко повече дълбочина в разговорите им. Имаше ключови интеракции между героите, които ще бележат и тяхното бъдеще. Всичко това липсваше в предните епизоди.
За мое съжаление се налага да напиша, че Лазаревска не се справи с един от най-важните моменти от романа - сцената с бръсненето и първият сериозен полъх на зараждащата се любов. Жалко, защото в първите няколко епизода ми хареса. Но явно я бива да играе борсуче, а тук се искаше нещо съвсем, съвсем различно. Въпреки всичко сцената между Лазар и Божана ми хареса, но ако трябва да я сравня с романа, то издишаше.
Не ми хареса, че 1/3 от епизода мин в едно безцелно лутане из балкана (то това е и най-евтиното, та ги разбирам), но пък ми хареса дивната красота. Изобщо имаме спираща дъха природа.
Да отбележим сцената на гроба на Лазар. Това го имаше в романа. Славов се озова в къщата на Венци. Опасявах се, че ще избягат от това, което щеше да е скандално. Но тук има една важна сцена с варницата... Да видим дали ще я дадат.

В промото зърнах перото на Мамника. Дали най-накрая ще дадат сцената с джипа? Защото тази сцена я чакам още от епизоди 2, 3.
И защо нищо не се казва за аутопсията на мечката? Забравиха ли я? В романа изобщо нямаше мечка, но тук все пак отделиха епизод и половина как ще я отстрелват, даже дадоха и самият отстрел, че и Божана каза - ‘Да изчакали аутопсията на стомаха на мечката’ Само дето минаха 2 епизода и нищичко. Дано сценаристите не ги е хванала амнезията...
Кое точно при сцената с бръсненето показа, че Лазаревска не се е справила с нея?
Аз съм на обратното мнение. Не смятам, че актрисата не се е справила с нито една от поставените й задачи досега и ще го отстоявам до тогава, до когато тя се справя.
Чела съм книгата и сцената там също. Във филма тя е представена по-различно. Но това е сценарийно решение, не на актрисата. На нея каквото й е поставено, това играе.
На няколко пъти от различни коментари, забелязвам една тенденция - актьорът сякаш бива обвиняван затова, че сцените от филма не са представени, както са в книгата.
Според мен актьорите играят прекрасно и не виждам да не са могли да се справят с нещо. Не е тяхна вината за това как играят. На тях са им дадени ясни указания от екипа.

Аз много харесах именно тази сцена. Беше нежна, срамежлива, красива, а не както в книгата - от вратата за краката. На мен ми харесва прехода от страха на Божана към нежността.
В крайна сметка на книга е едно, но в реалния живот, ако мъжът ми ей сега ми каже, че е вампир, веднага ще избягам яко дим. Ще има да ми се моли, докато отново склоня да го целуна, камо ли друго Simple Smile  
(е, после пък аз ще му се моля, но това е друга тема Simple Smile ).
В заключение - нито една от актрисите, които давахте за пример, че сте очаквали да бъде избрана за ролята на Божана, аз не виждам как щеше да се справи по-добре.
Така че, не разбирам защо всеки втори пост е насочен обидно специално към Лазаревска и "акцента й невидимка", за който е много трудно да се усети. Струва ми се, че критиката е само, защото не е българка, и особено, защото е живяла в Северна Македония.
Нека не забравяме, че половината от тези актьори, които гледаме в холивудските продукции, са "сбироток" от цял свят и имат кой какъвто акцент си поиска. Но въпреки това ги гледаме и ги хвалим.
Не разбирам защо се мери с двоен аршин.

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 12:55 от ladychar86

# 230
  • В полите на Пирин планина
Като вземеш да ни буташ в очите произхода на Лазаревска, ставаш смешна Лейди Чар. 😎
Произходът не е причина за нескопосана игра и поведение на разсърдена ученичка. Ако това е искал от нея режисьорът, още по-зле за продукцията.
Никой не се е изказал против актрисата, защото била с македонски произход. Но, че не говори съвсем добре български е факт. Има някакви странни натъртвания, които не са характерни за българския език.

# 231
Аз не смятам че тук произхода се обсъжда , на мен също не ми допада троснатото и поведение , говоря за ролята и някой да не бърка че говоря за Екатерина , на мен ми е симпатична и това което виждам извън ролята е приято и усмихнато младо момиче , но не смятям че трябва да се чувствам виновна че не ми допада образа на Божана как е пресъздаден .

# 232
  • София
За мен от трите - аудио сериал, книга и сериал - третото е най-слабо като продукция. Като най-близко съдържание ми е "Другият", който ми хареса, а Мамник засега ме губи. Защо намирам нашия сериал слаб? Лично за мен като зрител, първите серии са решаващи. А мамнишките бяха скучни. Аз не очаквам повторение на книгата, но какво не ми хареса как е пресъздадено.
1. Трупът на Анита - абсолютно лаишки ни се прокара идеята за мечка и веднага тръгнаха да търсят мечката, и убиха мечката и нищо. Погребаха Анита.
2. Трупът на орнитолога - намериха го на дърво и още по-голямо нищо. Него не го и погребаха. Явиха се фотокапаните, Почекаин обеща да провери телефона му и там сигурно ще види  - и аз не знам какво. По тази линия няма нищо общо с книгата.
3. Синът на Емил - два епизода го търсят и какво намериха, яке от щанда на магазина. Какво искаха да ни кажат, че се е сгрял на дяволския огън, съблякал си е антерийката и после е тръгнал по ждрелото. Отново едно нищо.
4. Лазар - Божана го видя как се изправя от кола, Митко се попритесни дали се е ударил и какво, Лазар заведе Божана на поразровен гроб, показа и от къде е изпълзял и пак нищо. Нали има име там,  години..... - все нещо ще излезе за роднините му. Тръгна любовна история с благия плътеник, на който непознатите деца споделят, че са видели демон.
5. А децата - пълен абсурд. Само като чела книгата ги чух какво споменават "ората копата". Как го изясниха това, никак. За драгия зрител децата на изпроводяк на полицайката, разказаха, че са хвърлили факла по Мамника и той излетял като фурия. И Божана се трогна не от животното, колкото и от всичко друго.
6. Възрастта, няма никакво значение. Както в сериала, така и в книгата. Но в книгата всички са около 40 години и има някаква логика малко по-възрастните момчетии да за тормозят Божанчето и то да се опита"да "спаси" котето. Но видимо по-възрасните да причинят това на малко момиче - вече е извратено. И тук вариантите са два или тази котка изобщо да не бе споменавана, или Божана независимо от биологичните си години, да изглежда като Бажана от Мамник с историята, която носи.

# 233
Лейди, не  е справедливо да обвиняваш хората, които са на различно мнение от твоето, в шовинизъм. Нямах представа откъде е момичето, в началото още си играеше зле и го отдадох на нерви и притеснение, но вече не искам да търся оправдания за зле свършена работа. Актрисата е красива в моите очи и смятам, че това е причината да бъде избрана тя, а не актьорските и умения. Дори не бих тръгнала да обвинявам режисьора, както други преди мен, макар че ми мина през ума. След като Венци, Георги, Почекаин, Славов, Несторов, Митко се справят отлично с неговата режисура, го изключвам като фактор.
И лейди пак те моля, уважавай и чуждото мнение и посмекчи тона, това е приятелка дискусия, а не вражеско сражение Hug

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 12:31 от Kat :3

# 234
Като вземеш да ни буташ в очите произхода на Лазаревска, ставаш смешна Лейди Чар. 😎
Произходът не е причина за нескопосана игра и поведение на разсърдена ученичка. Ако това е искал от нея режисьорът, още по-зле за продукцията.
Никой не се е изказал против актрисата, защото била с македонски произход. Но, че не говори съвсем добре български е факт. Има някакви странни натъртвания, които не са характерни за българския език.
Добре, Lady Brinne, но аз питах кое точно е считано за нескопосана игра? И нямам до този момент нито един сносен отговор. Моля тези, които считат, че е така, да се обосноват добре!
Лично аз не виждам подобно нещо.
Нали затова е тема и в нея трябва да се обсъжда. А се получава, че само даваме критика на килограми, но не се обосноваваме. Кое в играта й доказва, че тя не е добра актриса?
Аз също после ще си напиша кое в играта й ме кара да я смятам за добра актриса. И така ще стане градивна комуникация. Иначе се получава - хвърляме нещо в празното пространство и един каже "нещото", после по него сто го повтарят, защото той го е казал. Нека имаме наяве конкретни доказателства.

# 235
https://www.youtube.com/watch?v=nCd0_qjXjPw - 52:24-52:48 Това ако е изплашен човек аз съм трамвай. Виж на Митко лицето, виж нейното. Аз имам повече страх в очите като видя опашката в т-маркет.

https://www.youtube.com/shorts/FxM5j_r8p-0
ps: Джаста, имаш си голяма сладурана Heart Eyes

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 13:20 от Kat :3

# 236
  • В полите на Пирин планина
Аз написах поне пет пъти, че се пули, тросната е, преиграва, изобщо не може да ме убеди в нито една емоция, която би следвало да покаже. С една дума - дървена е. Рецитира. Сякаш не знае за какво е там.

# 237
Рядко гледам бг сериали, но този ме грабна, може би защото съм фен на жанра.
Не съм чела книгата, но ще се поправя, четейки ви разбирам , че там нещата са по-задълбочени и интригуващи.

Един въпрос , мисля че не е спойлер , но все пак към челите книгата:
Скрит текст:
Венета (жената , която е създала мамника) , е тази жена в старческият дом при Емил и Бай Венци ли?

# 238
На въпроса в спойлера: Да.

# 239
  • София
Наистина съжалявам; не смятам, че се раздава критика на килограм. Има си поводи и доводи за тази критика. Ето, аз като не чел, съм съгласен с изредените точки в поста на TERЕZA83!
https://bg-mam.ma/p/1852173/50791576  (мнение #237 от предната ни стр.)
Хайде други не запознати с книгата (още по-добре и не четящи спойлерите тук) да поразмислят върху написаното там. Добре, ще има и несъгласни - всеки за себе си оценява и разсъждава. Но "това" излиза от видяното - тъй представено на екрана до тук.
Не коментирам актьорите. Момичето го имам за такова, каквото е във филма. Че някъде си било на 20 или на 120 години - не ме обърква. Тук я виждам такава, каквато е. Да кажем, че очаквам развитие в образа и бих дал мнение накрая.
Аз по-скоро изказвам (или се присъединявам) с мнение, че големите очаквания засега не покриват толкова адекватно и безпрекословно показаното. (Поради което и за Еднокракия Клюн вече предвиждам креатура с не повече от общо 15-тина сек. контур и показ. Които ще ни се режат и повтарят от различен ъгъл няколко пъти.) На фона на хвалебствията и изхвърлянето - дето само Гандалф май не участвал в правенето на мамника - също не ми е ОК. Можеха да бъдат по-обрани в рекламирането: хареса ни книгата, Попов се зариби да правим филма, направихме каквото ние искахме и както можахме.

Общи условия

Активация на акаунт