взаимно пълномощно/декларация

• 262
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,
Двамата сме родители на малолетно дете и искаме да си направим взаимно пълномощно/декларация, за да не се налага винаги да ходим заедно при:
   •   издаване и получаване на паспорт/лични документи,пътуване с единия родител в чужбина.
         •    болници, личен лекар, изследвания
   •   детска градина / училище
   •   банки, институции и др.

Въпросите ми са:
   1.   Какъв точно документ е най-подходящ – пълномощно, декларация или комбинирано?
   2.   Трябва ли да е нотариално заверено и достатъчна ли е заверка на подписите в посолство на РБ ?
   3.   Има ли готов примерен текст, който реално се приема от МВР, болници и училища?
   4.   Има ли разлика, ако единият родител е в чужбина?

Ще съм благодарен за реален опит и съвети.

# 1
  • Бургас
1. Декларация за пътуване
2. Пълномощни
Задължително нот заверка, няма значение нотариус или консул
Мога да ви пратя примерни

# 2
  • Sofia
Декларация за децата за пътуване до 18 години може и от наше консулство в чужбина, ако единият родител е там.
Пълномощните може да са генерални, като са изброени основните институции и да се провери за конкретна ситуация дали не е необходимо изрично упоменаване.
Нотариалната заверка и в двата случая е необходима, като в чужбина заверката се прави в нашето представителство.

# 3
  • София
В болници и училища не искат такъв документ.

# 4
Здравейте,
Двамата сме родители на малолетно дете и искаме да си направим взаимно пълномощно/декларация, за да не се налага винаги да ходим заедно при:
   •   издаване и получаване на паспорт/лични документи,пътуване с единия родител в чужбина.
         •    болници, личен лекар, изследвания
   •   детска градина / училище
   •   банки, институции и др.

Въпросите ми са:
   1.   Какъв точно документ е най-подходящ – пълномощно, декларация или комбинирано?
   2.   Трябва ли да е нотариално заверено и достатъчна ли е заверка на подписите в посолство на РБ ?
   3.   Има ли готов примерен текст, който реално се приема от МВР, болници и училища?
   4.   Има ли разлика, ако единият родител е в чужбина?

Ще съм благодарен за реален опит и съвети.
За пътуване в чужбина - декларация за съгласие. Заверката се прави от консул! Само те изпълняват ролята на нотариуси в чужбина.
За документи ви трябва пълномощно, пак заверено от консул. Трябва изрично да са описани нещата, което искате. Нещо като “генерално” или “да послужи пред всички във връзка с …” не се приема от някои институции. За болници и училища не знам защо ви трябва такова нещо.
Да, има разлика ако единият е в чужбина - трябва да си ги завери в консулската служба.

# 5
1. Декларация за пътуване
2. Пълномощни
Задължително нот заверка, няма значение нотариус или консул
Мога да ви пратя примерни

Може ли да пратите, не може ли да бъде всичко на един лист с една заверка ? Всяка заверка е 15 евро. В случая две заверки. За болници и училища не трябва ли ?

Общи условия

Активация на акаунт