Отговори
# 50 250
Отбор Ягодка не приема Ивей да се е прострелял два пъти, въпреки, че беше обяснено, че това е възможно на брифинга. Сега за Ягодите има проблем и с версията, че Дечо или Пламен са помогнали на Ивей с втория куршум. Те искат Бузов да се появи и да обясни как сръбски килър ги е застрелял и нищо друго не би ги задоволило като обяснение за случилото се на хижата.

# 50 251
  • Варна
Не, няма проблем като има доказателства да се приеме. Нали все казвате -кажете как е станало. Кажете вие сега как е станало? Кой от двата варианта?

# 50 252
Не, няма проблем като има доказателства да се приеме. Нали все казвате -кажете как е станало. Кажете вие сега как е станало? Кой от двата варианта?

Точно аз няма как да знам какво се е случило, за тази работа отговарят експертите.
Човекът е щял да умре и след първото прострелване, но в големи мъки. Ако пък приятел му е помогнал, то това е по-скоро хуманна постъпка, отколкото убийство. Спасил го от мъките му.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 13:49 от Яяаожг

# 50 253
Да, в разследванията (пък и не само) има вариант да се вижда как точно не е,  какво не е или кой не е, като не е задължително на същия етап да се знае какво е/кой е - изцяло зависи от събраните доказателства и проверката им.
А ние отвън знаем само това, което са предпочели да съобщят и респ. можем да виждаме само явните противоречия, както и алогичността в някои от съобщените факти, без непременно да сме в състояние да градим версия или цялостни изводи въз основа на несъобщените.
Този механизъм е напълно възможен дори и за разследващите и прокуратурата, дори и когато са събрали известна база доказателства - вижда се, че не е еди какво си, но няма отговор какво е, случва се в голям брой производства, дори и след съдебно дирене.
Смятам, че е напълно ясно и без да се обяснява, но явно за някои не е, та непременно настояват за стройна и убедителна алтернативна версия.
Да дам пример - щяхте ли тук да пишете напоително как било напълно възможно едно лице да се простреля два пъти по начина, по който се твърди за Ивей, въпреки неговата несъстоятелност (да не се връщам сега да цитирам), ако още в началото бяха оповестили на Петрохан не три самоубийства, а едно убийство и две самоубийства (каквото на практика излиза сега от изявленията на Йорданов, вместо да потвърждава официалната версия за три самоубийства, която в тази си част и предизвика една част от основателните и аргументирани съмнения)?  
И ред такива, ама нямам за цел да привеждам всички примери. Писали сме тук многократно за явните противоречия в изнесените данни, които не трябваше да допускат, ако искат работата на разследващи и прокуратура да се ползва с доверие. Сега чрез двама компрометирани като вещи лица (не като специалисти в профила си, нека правим разлика) психолози, за които във всяка такава статия продължава да се твърди, че работят по производството, което именно и прави изявленията им са абсолютно недопустими и непрофесионални, се опитват да си оправят противоречията, вместо просто да не ги бяха допускали. Ама нали се бърза да се даде обяснение на обществото, което да спи спокойно, щото няма лица, които да го застрашават...
В тази връзка - категорично никой няма да си позволи официално (нито в първия момент от разследването, нито сега, дори и да има налице суспектни за това данни) да обяви 6 убийства от неизвестен извършител, както по-горе някой писа (мисля, че Мама ХХL), вместо 4 самоубийства и 2 убийства от участник в групата. Това означава да се взриви вътрешния ред в държавата, доколкото го има. Тя, в лицето на правоохранителните си органи, не може вече месец да издири едно лице по населени места, което било много подготвено (значи излиза, че повече от полицията с всички нейни технически възможности и ресурс), че ще остави обществото да знае, че на свобода остава или остават убийци на шестима души, сред които дете. Такъв абсурд няма да се случи. Затова и още от първите дни (което е абсурдно за тази фаза на което и да е разследване, да не говорим за такова с две местопрестъпления, динамика от деня на събитията, която с нищо не говори за такъв изход и двукратен пожар + гасенето му, което се отразява съществено и на събирането на доказателства)  настойчиво и с всички (повечето - недопустими от закона) средства налагаха версията за самоубийства, вътрешно убийство, секта и злоупотреби.

# 50 254
Отбор Ягодка не приема Ивей да се е прострелял два пъти, въпреки, че беше обяснено, че това е възможно на брифинга.
Скрит текст:
Сега за Ягодите има проблем и с версията, че Дечо или Пламен са помогнали на Ивей с втория куршум. Те искат Бузов да се появи и да обясни как сръбски килър ги е застрелял и нищо друго не би ги задоволило като обяснение за случилото се на хижата.

Напротив - на брифинга единствено внушиха многократно, че се е самопрострелял втори път, че е стрелял в позиция удобна за изстрел от собствената ръка, че е бил в съзнание, за да го извърши и т.н.
Дайте линк, къде точно казват на брифинг, че е възможно Ивей някой друг да го е прострелял?
Това са пълни лъжи.
Няма такова изказване.

# 50 255
  • Варна
Кубратова, дано те изчетат изречение по изречение.

# 50 256
Днес ли е виртуалният протест?

# 50 257
От последните изяви на Тодоров и Йорданов личи, че има  два момента, в които разследващите все пак имат нужда от " външна намеса" - втория изстрел на Ивей и нареждането на телата...И да, и двете не звучат убедително не само на ягодка, надявам се. Няма как на брифинга първо да кажат, че Ивей се е самоубил втори път с пистолет на Дечо, а по-късно да излезе друго. Пистолетът е намерен или в Дечо, или в Ивей. Или е едното, или е другото...

# 50 258
  • Варна
Аз направо предлагам версията Калушев да се е върнал към хижата с друг транспорт по късни доби, да ги е екзитнал, разбира се много добре е знаел къде има и няма камери. Момчетата са били оставени на Околчица. После се е върнал, приключил е с тях и себе си и така. Поне да му се припишат и тия трима. Включил е старлинка само за да види по новините дават ли го на 3-ти.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 13:33 от Ivka_smile

# 50 259
  • София
От изстрелите в записите, с които ни казаха, че се самозастрелват, може ли да се каже кой изстрел е от пушка - 1ви, 2, 3 или 4ти?

# 50 260
Колкото и да гледам телата от снимката,  все не мога да измисля поза, в която се гърмят - нито прави, нито седнали, нито коленичили. Остава да са легнали,  като че ли малко повече ми пасва.

А от Околчица ни звук, ни картина имаме.

Това за легналото положение е интересна теория. Хич не казвам, дали е било така. За разлика от други потребители в този форум, аз не се имам за криминалист и механиките на самоубийствата и убийствата са ми абсолютно непонятни.
Но това с легналото положение ме накара  да се замисля дали хипотетично би могло да има някаква духовна логика да гледат към небето, когато умират. Поразрових се и попаднах на 2-3  духовни практики, които могат да се навържат с тази идея.

Прощавайте, но ще цитирам Chat GPT. Беше най-лесния начин за бързо грубо проучване.
Цитат
1. Дзогчен (тибетски будизъм)

Това вероятно е най-близкият аналог.

В Дзогчен откритото, безоблачно небе е класическа метафора за природата на ума. Съществуват практики, особено тхьогал (thögal), които се изпълняват, гледайки към ясно небе. То символизира безграничната, празна и сияйна природа на съзнанието.

Някои учители препоръчват, ако условията позволяват, умиращият да бъде в спокойно място с простор и естествена светлина. Това обаче не е универсално правило и не е задължително да гледа небето.

2. Небесно погребение в Тибет

При тибетското "небесно погребение" тялото се оставя на открито, но това става след смъртта. Идеята не е умиращият да гледа небето, а тялото да бъде върнато на природата и да послужи като последен акт на щедрост към другите същества.

3. Шамански традиции

При някои сибирски, централноазиатски и северноамерикански шамански народи откритото небе има силно символично значение. В някои случаи хората са били изнасяни навън, когато умират, за да може душата свободно да поеме към небесния свят.

Но по спомен в дните около събитията небето хич не е било ясно, така че не знам дали изобщо са виждали звезди.И е било по тъмно, а не при естествена светлина. И Ивей е по очи на земята на снимките. А пък горе на Околчица, поне до момента, не се говори Калушев да ги е застрелял навън. Така че това с погледа към небето е доста вероятно да няма отношение към случая. Макар че ако са смятали, че е по-добре да си на открито, когато умираш, може би би дало обяснение защо петроханците се застрелват навън, а не вътре в хижата.

Относно това, че в официални изявления обикновено казват "самоубийство" , а не 2 самоубийства и убийство, е защото иде реч за така нареченото "разширено самоубийство". Ивей дори да е бил подпомогнат, неговото изначално намерение е било да се самоубива така или иначе. Така че няма противоречие в изнесената информация.

# 50 261
Кубратова, дано те изчетат изречение по изречение.
Не мисля, Ивка, пък и човек чете и мисли при четенето, ако пожелае и ако не е обвързан вътре в себе си предварително с определена версия (важи за всичко, не само за това разследване).
На мен ми е лесно да приема всяка версия и всяко доказателство, стига доказателствата да са пълни, събрани по съответния ред и да сочат еднопосочно към само един несъмнен извод, а версията - логично издържана и съответстваща на доказателствата в тяхната цялост. Иначе да пощипваме оттук оттам доказателства за това или онова, пък те да влизат в противоречие с други или да опровергават вече приети факти, значи нещата не са наред и  разследването нито е пълно, нито обективно. Няма да ми е сефте да видя такова, даже никак не са малко (инак няма да се прекратяват хиляди производства всяка година или да плащаме милиони обезщетения годишно), но и на мен ми се ще, както на всички останали, да имаме нормално и обективно работещи разследващи и прокуратура, пък и други органи. Това, което виждам обаче (не само в това разследване), не ме обнадеждава никак...

# 50 262
  • София
Аз си имам версия за стрелбата при самоубийствата на Петрохан. Ей така от логически разсъждения. ИИ не е бил сигурен в себе си, че ще има кураж, и е помолил за помощ другите двама преди да се гърмят, а може и да е изпитвал съмнение за крайния изход от стрелбата си с пушка.
Имаме вероятен запис на четирите изстрела, там са първо два един след друг - за мен гърми Ивайло в себе си и едновременно, но не съвсем, го гърми и другият помагач, който стреля в  него от упор или от съвсем близко. След това следват двата други изстрела, с които се застрелват другите двама - Дечо и Пламен.

# 50 263
Остава въпросът защо пистолета на другия помагач на разследващите им е изглеждало да е в Ивей, за да заключат първо самоубийство. Явно пистолетът е бил паднал на еднакво разстояние "за собствена ръка" и на двамата и е бил за обща употреба.

# 50 264
От изстрелите в записите, с които ни казаха, че се самозастрелват, може ли да се каже кой изстрел е от пушка - 1ви, 2, 3 или 4ти?
Не мисля, че са казали директно такова нещо. Казаха, че вероятно се чуват изстрели. Дотам.
Поредният опит на разследващите за внушение на нагласа, без да се доказва.
После обясняваха как куршумите са се възпламенили и затова имало гилзи навсякъде разпиляни.
Не знаем обаче проектилите от тези гилзи къде са били, има ли липсващи, дали са отговаряли всички тези куршуми на оръжията на групата?
Имало ли е проектили със следи от изстрелване от оръжие?
Хистологията на засегнатите тъкани, дава обяснение кой куршум е бил първи и несмъртоносен за Ивей, кой втори и смъртоносен.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 13:30 от anonymiss

Общи условия

Активация на акаунт