Отговори
# 50 565
Да напиша малко по систематизирано и хронологично моето виждане.
Началото на екзита - в началото на декември - проблеми с финансирането, отдръпване на спонсорите, трудности с привличането на нови деца.
Последен опит за продължаване по техния "нормален начин" - привличането на Теа - нещата вървят много добре в началото. Бащата е доволен, дъщерята въодушевена.
И отново - греда. Майката научава, заплашва, може би някой й е казал за предишните проверки.
И това вече е наистина краят. ИК разбира, че няма повече шансове. Капката прелива, планът създаден в началото на декември, е завършен.
И аз така мисля. Сигналът за Леон е приключен от Костинбродската прокуратура без последствия през ноември. Калушев обаче вероятно е предупреден от своите хора, че повече малки момчета за отглеждане не може да взима, защото ще го погнат институциите сериозно в такъв случай. Спряни са му и парите от повечето спонсори. Губи власт, влияние, ореол, пари, възможност за нови тулковци момчета. Решил е да се приключва всичко. Взел е момичето или като някакъв източник на средства или по-скоро според мен като част от плана си да остави в съзнанието на света и близките си - картинката на лечител и духовен учител, а не на любител на непораснали момчета, каквато мълва и подозрения са започнали вече да се прокрадват по-настоятелно в заобикалящите го среди.

Момичето може да е част от плана за героичния екзит, замислен от Калушев още през декември. В чест на майка му.

Може сигналът за Леон да е минал без официални последствия, но неофициални е имало. Разни хора са почнали да се разграничават от Калушев, дали са да му разбере, че е сгазил як лук. А той, вместо да си обере чукалата и да се изнесе към Мексико, както е посъветвал Деян, прави последни опити да намери финансиране, да диверсифицира портфолиото от деца, да спечели време, знаем ли какви сметки си е правил?! И тия сметки са били криви.

# 50 566
А мен ме гложди защо считат, че са местени. Значи има следи, че смъртта им е настъпила другаде?
Засега такива данни съобщава само Тодоров, но нали тук се счита, че може да му се има пълно доверие, доколкото черпел от извора и изнесеното от него се приема като безусловна истина ...
Именно затова и аз се питам, но интересно, че никой не иска да го коментира (както и самоубийствата на Петрохан в състояние на предизвикан от мексикански билки транс) в контекста на официално съобщените досега факти и даже на излъчените кадри от видеозаписите.
Няколко пъти вече питам хората, които се позовават на него като на източник за несъмнено установени в разследването факти, но още няма отговор. Може пък някой вече да е достигнал до такъв, та си подновявам периодично питането. Снощи толкова хипотези и цели сюжети се изписаха и представиха като факти, само по изнесените от него факти - мълчание. А са изключително важни детайли.

# 50 567
Официално се разбра, че превод от Терзиев е направена съвсем наскоро – в края на ноември, както и превод в самия ден на трагедията.

Това е нещо ново и много интересно.
Досега Терзиев твърдеше, че преводите са правени години по-рано.

# 50 568
  • София
Нищо не е позволила държавата, а са го позволили незаинтересовани хора в прокуратурата - най-вероятно  заради оказан им натиск от някого. Сигналът за Леон не е бил известен на обществеността и затова е било лесно да бъде потулен.
Даренията на ВТ са около датата му на встъпването му в длъжност - края на 2023 и може би през 2024 г.

Изказаната хипотеза, че момичето е част от плана на Калушев за екзита и затова е повикана  от Калушев през декември, е моя, имам право на хипотези в темата.
Финално се спирам на нея, защото ми се струва най-достоверна на база на известното до момента. Интересно ми е дали и каква част ще се потвърди от психологичната експертиза.

# 50 569
Как се потулват доказателства за злоупотреба с деца, и то от прокуратурата?!
Нали има засегнати, постановленията за отказ от образуване на производство подлежат на обжалване. И нещо повече, тези постановления не влизат в сила както съдебните актове и нямат сила на присъдено нещо. Т.е. при нови доказателства за същото деяние може да се образува ново производство.  Имало е и оперативна разработка, със сигурност е било известно, че Александър например не е в хижата от няколко дни или за кратък период от време. И - нищо. Най-малкото, ако се твърди, че са взети "неофициални мерки", родителите му биха били предупредени да си го приберат, за да няма последствия за самите тях, но дори и това не е станало.  
Интересно, че същата прокуратура се счита да е неспособна да потули каквото и да е друго, включително в настоящото производство. То, за да се оплеска едно производство, дори не е нужно винаги да се потулва нещо, начините са много, просто трябва да се знаят.

# 50 570
Интересно как абсолютно противоречиви факти, неизяснени обстоятелства могат с лека ръка се обясняват с такава категоричност с псхологически причини.
Нещо не ти изнася, нещо не пасва и "Я, то нарцистичен лидер" или "А, ама то е деструктивен култ", както и всяко нелогично действие на жертвите  - "Ама те са индоктринирани сектанти".
И се препостват едни и същи ИИ сглобки от статии без автор.
Другият абсурден аргумент - нямали пари, отчаяли се, че няма спонсори, въпреки упоритото мълчание по този въпрос.
Поздравления от мен за Сивия плъх, четейки хипотезите му съм се смяла с глас, въпреки трагичния контекст на темата.

# 50 571
  • София
Родителите, тоест заинтересованите в случая, са участвали в потулването на сигнала за злоупотреба с деца - с фалшивите си показания (родителите на Леон) и с безусловната си подкрепа към гуруто.
Прокуратурата в Костинброд е приключила случая. Как е разпитван и за какво Алекс Макулев, дали е имало психолог при разпита, ако има такъв разпит, не сме в течение.
Но знаем как са били обработвани децата от Калушев и как е имало неща, които те не трябва да споделят за религиозните практики на никого - справка показанията на бащата на Николай.
Най-големият педофилски скандал във Великобритания е бил с публично известна личност, близък до управляващите, за злоупотребите свидетелстват над 400 човека, след смъртта му, тъй като сигналите от жертвите му приживе са били потулвани от полицията. Човекът е бил популярен тв водещ и публична личност, набирала огромни средства за благотворителност. Много уважаван - удостоен е приживе с рицарско звание. Цялото британско общество беше шокирано, защото това е бил един от техните символи. Но слухове е имало, сигнали е имало и в този случай - потулвано е всичко. Когато жертвите са деца и хора в уязвимо положение, такива неща може да се прикриват с години.

Последна редакция: чт, 23 юли 2026, 10:11 от Magenta2022

# 50 572
  • European Union
След "избирателен морал" "ментален мързел" ми е второто любимо описание за част от обществото тук.

Това означава ли, че са прекарали цял ден в София? Каква е логиката? Кой къмпингува в София? Какво са правили?
Аз се опитах да задам тези въпроси преди около 1500 страници. Предполагам, още си стои въпросът ми защо не проследят движението на кемпера в София, при наличието на стотици камери. Беше ми отговорено, че са спали на някоя поляна преди Петрохан и да не задавам глупави въпроси.
Второто несъответсвие, което още ме гложди е, как в първите дни от изчезването знаят, че издирват едно дете, а не две. Още не съм си отговорила на този въпрос, но бях осмяна тук, в допълнение с хипотези, че Деян е казал трите имена на момичето на разледващите, кой е баща ѝ или че групата е била следена предварително и са знаели, че е без Теа.
Както и да е, досега си мислех, че хората са се вкопчили в тяхната хипотеза и отказват да мислят извън нея. Сега вече знам, че е просто ментален мързел.

# 50 573
Не е нужно да ходим до Великобритания, за да се аргументираме.
Там проблемът е коренно различен.
Значи хем подаден сигнал към прокуратурата, хем разследване, потулван от подателите или евентуално разпитаните свидетели? Какво точно се твърди?
Отделно, че прокуратурата не е обвързана при проверката, разследването и установяването на фактите, съответно и събирането на доказателства, само от съобщеното в сигнала. 
Когато на някои тук им изнася, прокуратурата и всякакви държавни органи мазали, покривали, не изпълнявали служебните си задължения и т.н., пък после изведнъж облечени в пълно доверие относно намерението да проведат пълно и обективно разследване и проверки. Интересен подход. И за разлика от индициите за тенденциозност в настоящото производство (като се почне от специално подбраните и показвани доказателства още в началото на разследването до безумното и в нарушение на закона внасяне на материалите в парламента с ясната цел за политическа употреба), това, че навремето прокуратурата покривала, засега е голословно твърдение, без каквито и да е факти, които да навеждат на такъв извод.
Колкото до това, че Калушев бил уведомяван, може да е разочароващо, но в повечето случаи при проверки се разпитват и евентуални нарушители, извършители, няма как това да се скрие, защото събираната информация е с определена насоченост. Отделно, че проверките касаят вече извършени действия (ако приемем, че сигналите за злоупотреба с деца са базирани на някакви факти) - е, като е предупреден, ще вземе да заличи вече миналите действия, доказателства за тях, какво? 
И ако не беше предупреден, какво точно се очаква да открият? Може би да заварят сцена на злоупотреба?
Това са несериозни работи. Не става дума да укриеш крадени вещи или притежаването на които е забранено, да приведеш в ред документи или счетоводство и подобни действия.       

# 50 574
  • София
Прокурорите, разследвали сигнала за Леон, не са същите, като тези, работещи по случая със загиналите.

Много е лесно да се каже, че всички, които работят в прокуратурата и МВР, не са професионалисти и са некадърни.

Трима министри и трима главни секретари на МВР и цяло НС имаха достъп до материали от разследването. Сред тях има доста юристи, нали. Има ли друга версия - освен липса на външна намеса?

Какво казват Росен Йорданов (не е изнесъл подробности и данни, спокойно) и Радостин Василев за гнусните неща в групата.

# 50 575
След "избирателен морал" "ментален мързел" ми е второто любимо описание за част от обществото тук.

Това означава ли, че са прекарали цял ден в София? Каква е логиката? Кой къмпингува в София? Какво са правили?
Аз се опитах да задам тези въпроси преди около 1500 страници. Предполагам, още си стои въпросът ми защо не проследят движението на кемпера в София, при наличието на стотици камери. Беше ми отговорено, че са спали на някоя поляна преди Петрохан и да не задавам глупави въпроси.
Второто несъответсвие, което още ме гложди е, как в първите дни от изчезването знаят, че издирват едно дете, а не две. Още не съм си отговорила на този въпрос, но бях осмяна тук, в допълнение с хипотези, че Деян е казал трите имена на момичето на разледващите, кой е баща ѝ или че групата е била следена предварително и са знаели, че е без Теа.
Както и да е, досега си мислех, че хората са се вкопчили в тяхната хипотеза и отказват да мислят извън нея. Сега вече знам, че е просто ментален мързел.

Това, че ние не знаем за тоди период, изобщо не означава, че полицията не знае. По-скоро си мисля че умишлено се премълчават някои обстоятелства около това момиче.
За втория въпрос не съм сигурна къде е несъответствието? Предполагам, че полицията много бързо е издирила Теа и семейството и'.

# 50 576
  • my own world....
Ванче, дишай

Десислава, в линка пише : След още 2 седмици, на 11 декември 2023 г., към сметката на Ивей прави „частен превод“ от 15 хиляди лева и бившата съпруга на кмета Терзиев – Милена.

Сега сме 2026та. Кметът е давал пари 2023та.

Ако има други суми, в други периоди - дай друг линк

# 50 577
Видяхте ли този пост във фейсбук? Ако действително е вярно, обяснява откаченото поведение на Т. Т.:

"Публичните коментари на кpиминалния психолог Тодор Tодоров по трaгедията „Петрохан“ будят cериозни съмнения относно нeговата безпристрастност и мотиви. Налице са индикации за дълбок конфликт на интереси, тъй като неговата компания е била сред основните спонсори на неправителствената организация (НПО) на Ивайло Калушев, дарявайки огромни cуми пари. Тези финансови обвързаности пpинуждават oбществото да се запита: дали Тодоров не е зависим от т.нар. „дълбока държава“ и не действа просто като неин слуга зaради собствените си тъмни тайни?"

# 50 578
Скрит текст:
Интересно как абсолютно противоречиви факти, неизяснени обстоятелства могат с лека ръка се обясняват с такава категоричност с псхологически причини.
Нещо не ти изнася, нещо не пасва и "Я, то нарцистичен лидер" или "А, ама то е деструктивен култ", както и всяко нелогично действие на жертвите  - "Ама те са индоктринирани сектанти".
И се препостват едни и същи ИИ сглобки от статии без автор.
Другият абсурден аргумент - нямали пари, отчаяли се, че няма спонсори, въпреки упоритото мълчание по този въпрос.
Поздравления от мен за Сивия плъх, четейки хипотезите му съм се смяла с глас, въпреки трагичния контекст на темата.

Teredina, ти смяташ, че при Калушев и група всичко е нормално?
Няма нищо според теб, което да сочи, че поведението им се е откланяло от нормата?
Какво смяташ за многото записки, които бяха показани от Bird мисля първо? Вчера бяха пуснали и записките в Труд с детски почерк - "Светът е едно ужасно място".
За теб тези записки истински ли са? Принадлежали ли са на групата или са изфабрикувани от разследването?

# 50 579
  • my own world....
Е, ако ТТ е дарявал огромни суми...не следва ли да се бори за неопетнено име на ламата? Малко нонсенс ми звучи обратното....

Общи условия

Активация на акаунт