Отговори
# 52 665
Кубратова, не отговорихте на въпроса ми вчера. Като човек с остра гражданска позиция и юрист-редно ли е в частно училище да се практикува хипноза от неспециалисти, да преподават неучители и децата да не ходят на училище, а да се точи бюджета на кочината с милиони пари. МОН, прокуратура, нещо?

Не съм кубратова, но на потъмненото отговорих вчера. А след мен още някой, съжалявам, забравих ника.

Частните училища не се финансират от държавата.
Нищо не са точили, камо ли милиони.
Имаше отговор и за преподаването от "неучители".

Скрит текст:

# 52 666
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Кубратова, не отговорихте на въпроса ми вчера. Като човек с остра гражданска позиция и юрист-редно ли е в частно училище да се практикува хипноза от неспециалисти, да преподават неучители и децата да не ходят на училище, а да се точи бюджета на кочината с милиони пари. МОН, прокуратура, нещо?

Не съм кубратова, но на потъмненото отговорих вчера. А след мен още някой, съжалявам, забравих ника.

Х
Финансират се от държавата, тези, които са били одобрени по съответния ред, а КОсмос е било одобрено на следващата година, след като е получило лиценз от МОН. Това означава, че за всеки записан ученик, Космос са получавали държавната субсидия, която се полага на записан в училището ученик

Това е ново за мен. Явно е прието след като нашето дете е завършило.
Интересно дали МОН ще оттеглят одобрението си.  Ще чакам да видя.

# 52 667
  • София

Частните училища се финансират от държавата и в сайта на Министерството на образованието и науката, може да се види пълният списък.
Ето го и въпросното Космос.

# 52 668
pandorina, разбрахме Вашата вяра само в Калушев.
 На мен ми е достатъчно вече да чета на всяка страница как всички лъжат, манипулират и са лоши, а само Калушев е невинен и опетнен.
Бъркате много. Аз не съм от вярващите, а от НЕВЯРВАЩИТЕ. Това, което ви изглежда като вяра в Калушев е НЕ ВЯРА в тенденциозно изнасяната информация и внушения на съответните институции и хора, вероятно свързани в някакви зависимости с тях.

# 52 669
Чета и се пляскам по челото! 🤦‍♀️
Значи ЛГБТ цветовете, поставени под формата на перо на плочата, обединяваща убиеца и жертвите, не значела ЛГБТ, а значела дъга? Моля, някой да ми посочи в кой момент Ралица пише, че е сложила там дъгата, 'щото е красив природен феномен! И не, не ми излизайте с контрата, че не е написала и че е символ на ЛГБТ, понеже тя отрича и че Николай е бил с промит мозък от Калушев и си е въобразвал, че е будист, че и тулку, ама така както отричаше всичко, така изпляска Ники Ваджра на плочата! Изобщо няма да коментирам факта, че понеже погребението не беше будистко, тя не отиде да изпрати в последния му земен път собственото си дете!!! Къде е границата за нормалност, питам аз??? Кой е по-важен от детето ти?! Тъпият пишман-будизъм, който е проповядвал оня ненормалник?! Инатът ти да тропаш с крак на единия от бившите ти, че не искаш "светско" погребение?! Моля, да не се правят сравнения и да се дават примери с "едни мои познати", които също не отишли на погребенията на децата си, защото мъката им била толкова силна, че нямало да могат да го понесат. Тук случаят НЕ е такъв!

По темата за "родителите" - категорично смятам, че родителите трябва да бъдат съдени! Най-строго тези на Александър, после тези на Леон и накрая тези на момичето. Ралица не знам дали могат да я съдят за малкия й син, но ако могат - също. След като всички тук искаме/искате институциите да си вършат работата, то е абсолютно задължително наистина да си я свършат и да приложат закона с цялата му строгост! Особени при тези, по чиято вина и заради чиято безотговорност, едно дете е убито!

# 52 670
Дали ИК е правил нещо с Валери пак опира до вяра. Собствената му майка не му е повярвала защото го познава от дете и неведнъж е била свидетел на манипулациите му, включително разпознава симптомите за това - език на тялото, как поглежда в страни и пр. Същото се отнася и за историята с прилепите.
Собствената му майка го мрази, дотук с опорките по темата. Тази жена не е добре психически, така че стига с тези оправдания.

# 52 671
Абсурдно е да се очаква и смята, че ще отиде Владо Йончев в хижата, за да разследва всяка дупка в стените, дали е от куршум, или ще търси 'доказателства' за втора версия, която да оборва официалната и единствена.
Има си експерти за тези неща. Дали са викали такива, никой не знае.
Човека заснема и документира какво са оставили след себе си разследващите, което според мен си е чиста провокация от тяхна страна, за да се шуми сега около това и да се обсъждат тенджери и чинии, котки и мишки, вместо съществените балистични експертизи, липсващите важни данни и т.н.
Ако близките наистина нямат налична информация и документи за съпоставка на достоверност при извършените официално първоначални огледи  и иззети веществени доказателства, е почти невъзможно да установят какви нарушения има и какво е прикривано, примерно.
Разследващите са достатъчно затруднени явно да си оформят и доказват версията, след като мълчат и продължават да отклоняват изявления манипулации и разсейване в несъществена посока.
Колкото и да увъртат и отлагат обаче все ще трябва в един момент да се произнесат.
Тогава вече ще станат ясни много неща.

Последна редакция: чт, 30 юли 2026, 13:21 от anonymiss

# 52 672
И? На мен сякаш са ми отговорили на всички въпроси, при това зададени точно във връзка с конкретни твърдения и в контекста на воден в момента разговор.
След мой пост, в който обсъждам действия по разследването, ни в клин, ни в ръкав ултимативно държиш да ти отговарям на въпроси, по които никога не съм писала, нито съм изразявала одобрителна позиция за изброените действия, нито съм твърдяла, че ги считам за редни, стига да са установени по надлежния ред.
Въпреки последното обаче, постът ти и начина на задаване на въпросите са точно внушение - щом критикувам неотговарящи на НПК и Конституцията действия и изявления на разследващи (пряко с отношение и към изясняване на фактите, и към формиране на общественото мнение в много ранна фаза на разследването), я да видим какво ще кажа за училището. Познат в темата похват.
Въпреки това, по същество съм посочила, че споделям мнението на биборана по принцип и съм добавила, каквото съм преценила, включително кой източник за мен би бил достоверен за информация на тази тема, за да я коментирам в детайли, а до момента такъв няма, има две изразени от страните позиции в медиите и предадени материали на прокуратурата. За препращане не сте ли чували?
Сега остава пък Вие да ми кажете каква е връзката на отсъствията в училище, неучителите и т.н. с обсъжданата тема - убийства или самоубийства, че в хода на разговор за качествата на разследването поставяте тъкмо тези въпроси с цел изместването му в друга посока?
По тази логика трябва ли да очакваме подобни събития с  ученици в стотиците училища с нерегистрирани отсъствия, като основани на пряка причинно-следствена връзка?
И друг въпрос се налага в случая - ако приемем, че Александър е посещавал училище, респ. са му отразявали отсъствията и в него преподават само правоспособни учители, но посещава редовно и хижата и към момента на събитията се окаже там, какви щяха да са последиците, различни?
Ще го кажа пак (писала съм го и при обсъжданията по-назад в темата, които периодично се възобновяват в конкретно избрани моменти, така сякаш никога не са се случвали) - ако което и да е училище, включително въпросното, нарушава законодателството, следва да понесе предвидените в него последици, санкции и т.н. Това се отнася и за нарушения на конкретни длъжностни лица. Това обаче по никакъв начин с оглед изнесените до момента официални факти във връзка с причиняването на смъртта на шестима души няма пряко отношене към нея. Причината за смъртта е обща за всички тях, а не всички са ходили на училище, отсъствали и т.н., още по-малко са им преподавали "неучители", както се изразявате.  От друга страна в училището можеше да преподават само правоспособни учители (изясни се вече, че няма законова пречка да има и такива без правоспособност),  Алекс можеше още дълго да отсъства от училище и пак да е жив, така че пряка връзка между изброените факти и събитията от 01.02 няма. Това е като срещаното в протоколите от проверки по спазване на трудовото законодателство - паднал строителен работник от евентуално необезопасена стълба, ама причината била, че нямал писмен трудов договор. Интересно, ако имаше, каква ли щеше да е...Главната причина обаче, без която събитието не би настъпило, иска щателно разследване с необходимите време и ресурси, доказване и т.н, а липсата на трудов договор се вижда веднага - и така се стига до въпросната мъдрост в протокола.    
Надявам се най-после да е ясно защо трябва да се разграничават обстоятелства, които са осъществени, но имат само косвена връзка с нечия смърт като събитие (дотолкова, доколкото някой е пребивавал в хижата в съответното време, а не е бил в училище или в дома си например) и такива, които са в пряка причинна връзка и да се спрат спекулациите и внушенията в посока кой какво одобрявал, неодобрявал и да се търси и намира изкуствено връзката на "неучителите" с причиняването на смъртта на шестима души.

# 52 673

Не е точно така, st. Dobri. "Космос" е получавало държавно финансиране.

Частно средно училище „Космос“ (в село Осоица) е получавало и продължава да получава мащабно държавно финансиране.Данните от официални проверки и парламентарен контрол в Министерството на образованието и науката (МОН) сочат следните детайли:Размер на субсидията: Училището е одобрено за държавна издръжка със заповед от 2024 г.. За 2025 г. то е получило около 1 118 303 лв. от държавния бюджет.Текущи плащания: През 2026 г. финансовата дотация към училището продължава, като сумата възлиза на около 100 000 лв. на месец.Контекст и проверки: Финансирането и лицензът на ЧСУ „Космос“ станаха обект на сериозен обществен дебат и проверки от страна на МОН и прокуратурата в началото на 2026 г.. Инспекциите разкриха тежки административни нарушения, включително прикриване на систематични отсъствия на ученици. Поради това в Народното събрание бе повдигнат въпросът за неговото дерегистриране, което автоматично би спряло и държавните дотации.Училището съчетава тези държавни средства с високи частни такси за обучение, които според публични разследвания на BIRD.BG достигат близо 15 300 лв. (7820 евро) на година за ученик.

# 52 674
Кубратова, пиша за Демерджиев, защото той пое ангажимент пред Асенова и Майсторова да направи проверки как е водено разследването преди материалите да стигнат до прокуратурата. Редно е накрая да обяви своите заключения по резултатите от лично неговите проверки. И да го направи недвусмислено.

# 52 675
Извинявам се за отклонението.. но се сетих нещо за Стела Майсторова. В самото начало - ден 1, ден 2 след откриването на трите тела на Петрохан и преди откриването на тези на Околчица тя не беше ли заявила пред органи на МВР, че знае, има предчувствие какво означава този смс, че майчиното й сърце не я лъже и че ИК е споделял с нея самоубийствени мисли. Т.е. останала съм с впечатление, че тя очакваше самоубийство. От кой момент нататък започна да вярва, че са убити? След като Ралица подхвана тази сюжетна линия, май впоследствие се присъедини и тя?

Моля, кажете права ли съм за смс-а или това са били медийни измислици и интерпретации. Има ли нещо вярно в горното, като последователност?

# 52 676
Кубратова, пиша за Демерджиев, защото той пое ангажимент пред Асенова и Майсторова да направи проверки как е водено разследването преди материалите да стигнат до прокуратурата. Редно е накрая да обяви своите заключения по резултатите от лично неговите проверки. И да го направи недвусмислено.
Не, не е редно, ако касаят работата на разследването и събраните доказателства.
Ако е установил нарушения на свои служители, може да си предприеме дисциплинарни действия, но на този етап, ако ги обяви, първо, че евентуални дисциплинарни наказания няма да са влезли в сила и впоследствие може да се окаже, че не е доказано да са извършени и второ - ще компрометира разследването, каквито и резултати да излязат от него.
На следващо място, пропуски и процесуални нарушения в разследването могат да бъдат предмет и на съдебна проверка при приключването му. С това не казвам, че съдът е винаги прав и не съществуват и порочни съдебни актове, но няма друг механизъм за контрол, с това разполагаме всички.
Друг механизъм в хода на разследването са правата на обвиняеми (ако има) и пострадали, но за тях вече съм писала - на последните правата са изброени в детайли, но ефективното им упражняване до предявяване на разследването (тогава е вече приключило) е под въпрос.

# 52 677
Извинявам се за отклонението.. но се сетих нещо за Стела Майсторова. В самото начало - ден 1, ден 2 след откриването на трите тела на Петрохан и преди откриването на тези на Околчица тя не беше ли заявила пред органи на МВР, че знае, има предчувствие какво означава този смс, че майчиното й сърце не я лъже и че ИК е споделял с нея самоубийствени мисли. Т.е. останала съм с впечатление, че тя очакваше самоубийство. От кой момент нататък започна да вярва, че са убити? След като Ралица подхвана тази сюжетна линия, май впоследствие се присъедини и тя?

Моля, кажете права ли съм за смс-а или това са били медийни измислици и интерпретации. Има ли нещо вярно в горното, като последователност?
Вярно е, обсъждали сме го. В самото начало и Майсторова и София допускат самоубийствата. После се усещат и почват да пеят в хора на Ралица.

# 52 678
Е, освободи се достъпа до хижата и очакванията бяха големи, че ще се намерят безброй причини да се атакува официалната версия, но до тук нищо. Което за съжаление много засили агресията и злобата в тези, които се надяваха на това. Сега се правят някакви внушения, че в този форум се проявявало лошо отношение към децата-жертви, което не е вярно - не е вярно, дами! Към децата има съчувствие, обвинения има само към хората, които са се възползвали от тяхната невинност за своите цели и към хората, които са им ги поверили, даже бих казала по силна дума - които са им ги предоставили.
Пореден  опит на крадците да извикат "дръжте крадците!".
Едва вчера тук се твърдеше, че имало еякулиране по лицата на децата и според вас тези грозни измислици не са лошо отношение и са съчувствие към жертвите?!
Ла Фарина не спира да твърди, че Николай Златков не е, цитирам, "бял и червен"и че той и Алекс "са правили нещо" с Теа. И това ли е от съчувствие към жертвите?
Не мога да повярвам какво чета на моменти и после някой идва и изплясква, че имало агресия и злоба към него...

# 52 679
Кубратова, изрично съм написала, че имам предвид след края на разследването. Не днес, не утре. Дори сте цитирали коментара ми, в който съм го написала. Копирам го отново, ако не Ви се търси назад.
“Аз се питам Демерджиев дали ще заеме категорична позиция накрая, или ще се опита да угоди на всички, което е невъзможно да постигне. Истината няма да е приятна, каквато и да е, и няма как да бъде при такъв случай. Той разбира се не е отговорен за предшествениците си по случая, но негова ще е отговорността как ще комуникира с обществеността след края на разследването.”

Общи условия

Активация на акаунт