Интересен отговор на въпроса откъде можем да разберем дали са били умни или не.Дава добра представа за нивото на дискусията.
Описаните от вас гимназисти изобщо не са средностатистическите гимназисти от училища със среден бал. След завършване на такива училища много деца продължават в университети, дори извън България, в доста сериозни специалности, в най-различни области на науката.
Владеенето на английски език в наши дни не е кой знае какво уау умение.
Многото пътувания не гарантират нито много знания, нито пък социални умения.
Към дама, която беше изброила с какво би се занимавал Ники извън групата, в реалния живот - не са необходими само лицензи за повечето от тях. За някои си трябва сериозно обучение, и познания в много науки - биология, химия, математика, физика...
Образованието до 10 клас е задължително. Но с диплома за първи етап от гимназията как би се реализирал?
Точно тези, които Вие сте изброила, не ги бях писала. Избрила бях дейности с лицензи. Но Вие защо решихте да ги включите като мое мнение? Тенденциозно ли?
За преводач - трябва да си филолог (университетско образование, с курсове не става).
Готвач - няма да стане само с четене на рецепти, ако държиш в наше време да си добър и ценен готвач. Ще се наложи поне малко от малко да познанайваш разните особености на продуктите и процесите, които протичат при топлинна обработка.
Всяка една професия, колкото и лесна да ни се струва, предполага много различни познания, за да я упражняваш качествено.
По какво съдим, че са били умни?
От известното за тях - отпадане от образователния процес на съвсем малка възраст, медитации по 5-24 часа, каране на моноколело, подаръци за РД от типа на джип и пистолет, и пр. - можем да размишляваме в определена посока, но не виждам данни, че са били точно умни.
Второ, тези деца не са „отпаднали“ от образователната система, а изобщо не са я посещавали по съвсем други причини и по избор на родителите им. Но да го изкарате „отпадане“ е много лесна спекулация и изкривяване на фактите – похват, който „отбор Черешка“ в тази тема владее до съвършенство.
Да превръщаш карането на моноколело в довод за липса на акъл е просто нелепо. Продължавайте да им броите хобитата по списък от интернет, но не бъркайте алтернативния начин на живот с липса на интелект.

Да започнем от първа точка - къде пише, че аз ги смятам за глупави? Никъде? Точно така.
Второ, деца, които не посещават началното училище в държава със задължително образование до 16-годишна възраст са точно отпаднали от образователната система.
Трето, отново се започва с провокации и агресия, които са в нарушение на правилата на форума. За мен това е нулев проблем, но от поста на валя61 виждам, че за агресиращите има проблеми, което би трябвало да ви накара да помислите поне малко дали печелите нещо от такива конфронтации.
9.2.2026 г
23.7.2026 г