Отговори
# 58 455
  • у дома...
Отсега ви казвам - и Далай Лама да е, пак няма да разбира Ваджраяна.

Ваджраяна и тибетският будизъм ли ще са оправданието за случилото се?

# 58 456
РА с нов пост относно експертизата. Не е доволна никак! Даже ИИ, който ползва прави правописни грешки!

От какво не е доволна? Самата експертиза ли е видяла, или така по принцип?

# 58 457
РА с нов пост относно експертизата. Не е доволна никак! Даже ИИ, който ползва прави правописни грешки!
А тя вече запозната ли е?
Силно се надявам в теологичната да участва Благовест Върбаков, той няма да цепи басма на Ангелите.
Между другото, те могат да сезират прокуратурата за невярно заключение. Ще бъде цирк.

# 58 458
Може ли да пусне някой тук какво е писала Ралица, че мен ме е блокирала.

# 58 459
Скрит текст:
май е време и аз да си дам почивка, след като почнах да сънувам Калушев, а аз изключително рядко сънувам и взех да се притеснявам (макар да съм юнгиянка) до това води висенето в тази мистерия...

но прочетох един коментар на баба Дали, който не можах сега да открия, вероятно е изтрит, както и да е.
Много коректно жената беше написала за Макулеви - след като са абдикирали от родителската отговорност...
Няма никакво значение дали и кога е ходила майката, кога и дали се е виждала с Александър, дали и кога са се чували, защо сестрата останала пред вратата на хижата и подробности, които единствено заглушават в информационния шум от системния проблем - абдикацията, т.е. - прехвърляне на правото на родителския суверенитет.

Независимо каква и колко е комплексна причината (морално удовлетворение от наставничеството и протекцията на „духовния лидер“, финансовите интереси и илюзията за елитно образование и бъдеще на сина им, включ. са имали остра битова и емоционална нужда, поради  невъзможност сами да се справят с отглеждането  и поведенческите проблеми) Макулеви прехвърлят своето биологично право на родителски суверенитет на друг и понеже нямат никакво законно основание сами да направят другия (в случая групата) - наставник или настойник на непълнолетния АМ, те създават законен параван за фактическо попечителство.
Така групата и нейния лидер постепенно се превръщат в истинското семейство, към което АМ развива пълна лоялност и преданост. Това автоматично задейства всички решения за неговото настояще и бъдеще - от това къде да живее, как да изглежда и се облича, какво да яде, какво да тренира, до това как и къде да учи (или да не учи) - започват да се вземат без каквито и да било уговорки или съпротива от страна на биологичното семейство. Те и не се намесват в това отношение, тъй че тук логистиката изобщо е нарушена.
Но т.нар. -ново семейство/групата - е неформална структура, тя няма правен статут по отношение на АМ.
Държавните институции обаче комуникират само с биологичните родители. Когато те (Макулеви) подпишат всяка декларация, която трябва да се подаде, включително фиктивни документи за заминаване в чужбина или онлайн обучение, те с подписите си  - създават перфектния законен параван неформалната родителска група да действа, зад гърба на легитимния родителски подпис.

За да избегне международен конфликт прокуратурата ограничава разследването в рамките на МОН и не изисква официално ИТ експертиза на онлайн активността на АМ, обаче МВР не се знае дали са представили гранични справки (знаем, че Демерджиев го може) на следствието, за да провокира допълнителна експертиза и кой знае накъде може да завие версията.

Това е кошмарно за Макулеви. Ако им се наложи да признаят, че са знаели за фиктивността на документите и че са прехвърлили контрола над детето си на трето лице, те автоматично преминават от категорията „пострадали“ в категорията „съучастници“ в документна измама, за оставяне на непълнолетен без надзор и грижа, с което е създадена опасност за живота му - т.е. съучастници в престъпление = обвиняеми. Не им остава полезен ход освен да стискат официалната версия, която им дава статут на жертви, да декларират пълно доверие в официалното следствие и да се разграничат от всякакви активности. "Не знаете какво става, не мога да коментирам..." За Макулеви всеки опит да говорят, да съдействат за външно разследване или да подкрепят РА е правно самоубийство, това е положението там.

Много благодаря за този коментар! Изводът, който правиш накрая, ме подсети обаче за едни скорошни коментари на lesnoe и мисля на Rocket също, в които те предполагат друга възможна причина за дистанцирането на Макулев от Асенова и Майсторова. Както и за солидарността на Асенова и Майсторова. Мисля, че са от петък вечерта тези коментари, ако не са изтрити.

трудно го открих, но мисля за този става въпрос

Скрит текст:
Мислех същото наскоро. Според мен само това обяснява съдружие на двете майки. Еднаква вина и отговорност. Твоят принудил, но и моят. Така има смисъл. Отделно агресивната кампания на Ралица. Там е нереално как се вадят страхотни, чудесни, вълшебни качества на евентуалния убиец на детето ти. Да, може да не го хулиш (не знаеш), но защо тази защита (пак не знаеш)?

и както  точно отбеляза neuromancer каква е давността за наказателно преследване към онзи момент, когато НЗ е бил на 11г. За дете, което е живяло извън БГ българските социални служби и прокуратурата нямат пряка юрисдикция и контрол над ежедневието му. Веднага щом Николай е навършил 18 години, всякаква възможност майка му да бъде съдена за родителска безотговорност в детството му отпада окончателно по давност.

Скрит текст:
РА е направила същото преди време, когато Ники е бил малък. Не знам има ли давност за това легално, но лафът " Ники е бил на 22, зрял мъж" е безсмислен, защото той е даден като е бил на 11 ли беше...

Към момента на трагедията НЗ е пълнолетно лице и майка му не може да бъде съдена за това, че той е станал част от затворена общност или е пострадал в нея и РА е недосегаема за такова нарушение по НК. Тя няма правен риск да бъде обвинена, което ѝ развързва ръцете да бъде максимално агресивна в медиите, да организира протести, да изисква нови огледи и да настоява за международни експертизи и какво ли не.

Тези емоционални статуси, в които тя описва как НЗ е бил „безкрайно благодарен“ за свободата и дадените му от нея възможности за развитие извън стандартното българско общество, имат точно определена цел – да изградят защитна стена срещу обвиненията в родителска безотговорност и обществен натиск. Наблягайки на това, че Николай е действал изключително по собствено желание тя пресича критиките на обществото, че е допуснала детето ѝ да бъде индоктринирано или въвлечено в опасна затворена структура още от ранна възраст.

Според мен РА и СМ са в кампания по изчистване и защита на имиджа на синовете си (а и на своя собствен като родители), докато Яни Макулев е принуден тактически да се спасява от реална наказателна отговорност.
Едните са в битка за - репутация, Макулеви в битка за - свобода.

РА и СМ чрез оневиняването на Калушев те взаимно оневиняват себе си. СМ получава майка на жертва, която казва, че синът ѝ не е убиец, а РА получава моралното оправдание, че не е сгрешила в миналото си, доверявайки се на ИК.
Не мисля, че двете са в съдружие, заради споделена вина на синовете им. Релацията „ако моят е принудил, значи и твоят е принудил“ не е релевантна, те изцяло са я изтрили от уравнението. Премахвайки всякаква идея за принуда между тях, те автоматично отхвърлят въпроса - кой кого е контролирал. За тях двамата синове са абсолютно невинни жертви. И тъй като са „изчистили“ ИК от ролята на убиец, за тях няма вариант, в който единият да е направил нещо лошо на другия. Затова за - кой какво е направил вътре в кемпера, въпросът е приключен. Двете са се хванали под ръка и са построили една паралелна реалност, в която синовете им са светци, Калушев е духовен водач, а вината за всички останало е изцяло външна (на държавата и на мистериозни убийци). Всяка друга версия за тях е опасна, защото носи риск от морално саморазрушение.

# 58 460
Силно се надявам в теологичната да участва Благовест Върбаков, той няма да цепи басма на Ангелите.
Между другото, те могат да сезират прокуратурата за невярно заключение. Ще бъде цирк.

Циркът става абсурдно скъп.

# 58 461

Това към мен ли е? 🤔 Ако да, защо хайде сега? Аз сериозно питам, понеже някак не си представям от разследването да излязат, да кажат: да, потвърждаваме, че са самоубийства, а жълтата група да клепнат ушетата, да подвият опашчици и да се оттеглят примирени, но доволни, че разследващите все пак са си свършили работата. Не мисля, че дори Ягодка тук биха се задоволили само с това.
Ако се обясни какво е станало аргументирано, не виждам защо да не се повярва на изнесена информация. Ако се хвърлят пак твърдения с недомлъвки и без контекст, тогава ще е нормално да има въпроси.

# 58 462
Прочетох поста на Ралица. Звучи много недоволна, и причината едва ли е, защото тя не е получила първа достъп до експертизите. Тя има ли право на такова нещо?

# 58 463
Ммда, Ралица отговаря на всички въпроси, които бяха коментирани тук, само дето не го прави поименно. 😄
Иначе, нищо интересно в тая боза. Поредният чаршаф с "внушителното" кой ги уби? Ами, Калушев, Ралице. Калушев ги уби. Благодарение на твоите гениални решения, както и тези на другите горди "родители".

Това към мен ли е? 🤔 Ако да, защо хайде сега? Аз сериозно питам, понеже някак не си представям от разследването да излязат, да кажат: да, потвърждаваме, че са самоубийства, а жълтата група да клепнат ушетата, да подвият опашчици и да се оттеглят примирени, но доволни, че разследващите все пак са си свършили работата. Не мисля, че дори Ягодка тук биха се задоволили само с това.
Ако се обясни какво е станало аргументирано, не виждам защо да не се повярва на изнесена информация. Ако се хвърлят пак твърдения с недомлъвки и без контекст, тогава ще е нормално да има въпроси.

Опитвам се да си го представя, но ми е трудно. Наистина ли вярвате, че една Ралица и една Майсторова ще се съгласят с едно обяснение, дори да е логично?

# 58 464
Мама, да. За съжаление огромен ресурс отива по този казус. И не само финансов. Ние нямаме толкова много вещи лица, а престъпността си действа, и ни трябват тези специалисти да работят и по редица други престъпления.

И аз да помоля за поста на Ра, интересно ми е дали вече е чела експертизата.
То сигурно и записките са там с анализ

# 58 465
  • у дома...
Спенса, сигурна съм, че на семействата ще бъде показано всичко, ако искат да го видят. На широката общественост - едва ли. Ако службите кажат - има записи, на които се вижда екзита, но не ги покажат, мислиш ли, Ангелите и Съпротивата ще се съгласят?

# 58 466
Може ли да пусне някой тук какво е писала Ралица, че мен ме е блокирала.

Заповядай:
Скрит текст:
157 страници!

Това явно е новината, която трябва да ни впечатли.

Прокуратурата уведоми медиите, че е готова прословутата „комплексна съдебно-психологична, съдебно-психиатрична, съдебно-сексологична и съдебно-теологична посмъртна експертиза“.

Отново подчертавам 157 страници.
Колко впечатляващо 🙂

Имам само един дребен въпрос: след като прокуратурата намира за необходимо да уведоми медиите за тази експертиза, не е ли редно първо да уведоми пострадалите лица по това дело, а именно нас близките? А може би дори е редно да ни я предостави?

Все пак става дума за 157 страници, в които психолози, психиатър и теолог анализират посмъртно живота, отношенията, психиката, сексуалността, вярванията и вероятно „мотивите“ на нашите мъртви близки. Някак си ми се струва, че преди обществеността да бъде впечатлявана с броя на страниците, е редно тези страници да бъдат прочетени от семействата на хората, за които са написани.

И понеже очевидно трябва да се впечатлим и от дължината на наименованието, само припомням — през март експертизата, която ни обясниха, че е назначена и тя щяла да обясни много неща беше:
“съдебна психолого-психиатрична, сексологична и теологична“. Сега вече всяка дума е получила по едно тържествено „съдебно-“ отпред.

Съдебно-психологична.
Съдебно-психиатрична.
Съдебно-сексологична.
Съдебно-теологична.
И нека не забравяме - 157 страници.

Звучи внушително, нали? Само че ние продължаваме да чакаме отговорите.

И имам два особено прости въпроса. Прокуратурата казва, че експертизата е изготвена от четири вещи лица — „психолози, психиатър и теолог“. Сексолог не е посочен. Тогава кой точно е извършил съдебно-сексологичната експертиза и каква квалификация по сексология притежава?

А за „съдебно-теологичната“ експертиза въпросът ми е още по-интересен:
Каква точно е специалността на теолога и каква компетентност има той по будизъм и по специално по тибетски будизъм и Ваджраяна?

Защото ако ще анализираме религията и духовните вярвания на мъртви хора и от нея ще търсим „мотиви за престъпления“, бих искала поне да знам дали човекът, който я анализира, действително разбира будистката традиция, за която се произнася.

Но най-сюрреалистичното е друго.
Прокуратурата ни съобщава, че комплексната медицинска, балистична, физикохимична и техническа експертиза за Околчица е готова. А за трите тела при Петрохан:

„Предстои в кратки срокове представяне на заключението.“

Седем месеца по-късно. Двете производства отдавна са обединени. Да, това не пречи експертизите за двете местопрестъпления да бъдат отделни. Но не мога да не забележа абсурда - 157 страници за психиката, сексуалността, отношенията и теологията на мъртвите — готови. А комплексното заключение за самата смърт на тримата души в Петрохан — още го чакаме. Само на мен ли ми звучи абсурдно? Дори нелепо!

Аз лично бих предпочела по-малко страници и повече отговори.
Кой е стрелял?
От каква дистанция?
Какви са траекториите?
Какво показват оръжията и следите?
Какво показва балистиката?
Какво изключва участието на други лица?
И още много други въпроси, на които не се отговаря до момента!

Защото нито психологът, нито психиатърът, нито сексологът, нито теологът могат да установят кой е натиснал спусъка. И още нещо.

На 11 март прокуратурата заяви, че тази експертиза предстои и че тя евентуално щяла да даде яснота за „мотивите за извършените престъпления“. Днес, шест месеца по-късно, има 157 страници. Прекрасно. Дайте ни ги. Не преразказ през медиите.
Не поредното внушително съобщение. Не думички за тежест.

Експертизата. Въпросите, поставени на вещите лица. Имената им. Квалификацията им. Методологията им. Източниците, върху които са направили заключенията си.

Защото тези шестима души не са материал за медийна кампания. Нито за политическа такава.  Те са наши близки. А ние сме пострадалите лица по това производство.

И ако прокуратурата смята, че обществото има право да знае колко страници е експертизата, семействата със сигурност имат право да знаят какво пише на тези 157 страници.

Към момента на трагедията НЗ е пълнолетно лице и майка му не може да бъде съдена за това, че той е станал част от затворена общност или е пострадал в нея и РА е недосегаема за такова нарушение по НК. Тя няма правен риск да бъде обвинена, което ѝ развързва ръцете да бъде максимално агресивна в медиите, да организира протести, да изисква нови огледи и да настоява за международни експертизи и какво ли не.

Да, но Александър е бил и все още е непълнолетен. Да, не е мъртъв и слава Богу, но той е бил на същото място със същия човек, защото "майка му" е абдикирала. Защо да не могат да я съдят за него?

П.П. Извинете, нещо обърках цитатите, надявам се сега да са ок.

# 58 467
Ралица предпочита по-кратки експертизи. А уж искаше обстойно разследване. Какъв е проблема, че страниците са 157?

# 58 468
Не е уведомена и не е запозната. Не знае кои са експертите и от сега е резервирана!

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 20:42 от Neli G.Neli

# 58 469
Мама, да. За съжаление огромен ресурс отива по този казус. И не само финансов. Ние нямаме толкова много вещи лица, а престъпността си действа, и ни трябват тези специалисти да работят и по редица други престъпления.

Именно! Макар че се вижда отношението към специалистите и експертизите. Неблагодарна работа.

anzhy, респект за анализа!
Сигурно е точно така като психологически механизъм.
Надявам се все пак да няма изненади кой кого застрелял в кемпера. Аз съм от хората, които гледат на Ники само като на дете и жертва. Ще ми е много болно, ако се окаже, че е бил способен на повече от медитация в кемпера и е посегнал на някого, независимо от мотивите освен при самозащита. Ако изобщо му е останал буден такъв инстинкт.
Все по-убедена съм, че и Калушев някога е пострадал и не се е справил с това, не е получил адекватна помощ, нито е имал коректив, нито навременна санкция.

Общи условия

Активация на акаунт