Отговори
# 58 770
Показанията и публичните изявления на майката на Дечо Василев , са ключов елемент в разследването, тъй като те директно противоречат на първоначалната официална версия за ритуално или разширено самоубийство.
Нейните показания, дават следните факти:
 Категорично отричане на самоубийството и оръжията
Няма мотив за самоубийство:
Майката твърди, че синът ѝ е бил в стабилно психическо състояние, нямал е депресивни прояви и е правил планове за бъдещето.
Липса на оръжие:
В официалните си показания пред полицията тя изрично подчертава, че Дечо никога не е притежавал, съхранявал или проявявал интерес към огнестрелни оръжия. Това поставя под сериозен въпрос произхода на намерените на местопрестъплението пистолети и пушка.
Последният контакт и хронологията на събитията
 Комуникация до последно: Тя е поддържала писмена връзка със сина си чрез съобщения вечерта на 1 февруари 2026 г. около 20:00 часа. По думите ѝ тонът на съобщенията от негова страна е бил напълно нормален, без никакви индикации, че предстои нещо фатално или че в хижата има напрежение.
Отношенията в групата
Личен живот и спекулации: Майката категорично отхвърля лансираните в политическото пространство и някои медии твърдения, че общността е била обвързана с деструктивни сексуални практики. Тя заявява, че синът ѝ е бил хетеросексуален и е имал съвсем нормални отношения с жени в личния си живот, извън дейността на еко-организацията.
Думите на майката на Дечо се споделят и от родителите на останалите жертви (като Ралица Асенова, майка на 22-годишния Николай). Техните свидетелства за нормалното поведение на мъжете часове преди смъртта им засилват тезата, че първите три жертви пред хижата са били изненадани и екзекутирани от упор. Това подкрепя съмненията, че в разстрела пред хижата е имало външна намеса, която впоследствие е маскирана.

Дечо е споделил на приятел преди време, че е купил скъп дрон. Къде е дрона сега? И установено ли е какво е записано на камерата на дрона?
Това, че председателката го казва съвсем не означава, че  е така. Защото това е копи/пейст нейни думи. Иначе е смесила показания на една майка с изказвания на съвсем друга майка. Колко да са ключов момент? Това, че не е имал пистолет и не е добре със зрението съвсем не доказва, че не може да се застреля в слепоочието. И за този дрон разбира се би трябвало да може да се докаже дали е купен от него, дали изобщо е купен и т.н

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 14:38 от Ellgry

# 58 771
"Промитият мозък" си личи. Все някакво качествено изменение ще забележат, струва ми се.  

Само така Ви се струва. Да не говорим, че никой от тях не е живял постоянно с близките си. Такива "виждания" за по няколко часа веднъж в седмицата не могат да бъдат критерий за нищо.

Това, че не е имал пистолет и не е добре със зрението съвсем не доказва, че не може да се застреля в слепоочието.

Те, според Ралица, и оръжия нямаха, пък то се оказа, че собственият й син има оръжие, и то от години, та какво да говорим за тук.

# 58 772
Скрит текст:
Не виждам какво общо има бърнаута при Цветелина Стоянова и като цяло самоубийствата при единични хора, такива примери могат много да се дадат /как имали планове и тн/ с този комплексен случай на 6 души+ всичките преплетени сюжетни линии, които сме обсъждали.
Дали считаме за ненормално или нормално, морално или неморално да живеят децата при Калушев, не дава отговор на въпроса защо,кой, как. Изместването на това кой е осъществил престъплението с теми за дом и деца е похват, който използваха / очевидно успешно/ пред обществото.
От текста ви излиза, че самата вие изолирате този случай като мега специален. въпреки че се възмущавате, когато се използва думата изолиран. За статистиката влиза в графа самоубийства и убийства. А самоубийство от психично здрав човек не може да се извърши. На вечните екзистенциални въпроси "защо, кой, как", си отговаряйте сама или чакайте брифинга, с който определено си мисля, че ни гъбаркат. Ако имаше сензационен обрат, досега да са го обявили. Мълчанието означава валидност на официалната версия- 4 самоубийства и 2 убийства.
Ако искате сама се върнете да попрочетете, но ще съм така добра да ви разясня, че “държани изолирани  на хижата”на което противореча и “изолиран случай” няма нищо общо.
След като не смятате за важно защо  6 души са се самоубили или са убити , а за вас това са подробности на фона на всичко няма много какво друго да обсъдим. И, да, чакам брифинга както и всички тук ни трябвало да постъпим преди да раздаваме присъдите освен на починалите и на техните роднини. И не само брифинга,ами и заключение то.
Относно това ако имало сензационен обрат да са го обявили, равнозначно мога да кажа ако е пределно ясно доказано самоубийство да го бяха казали с две думи досега.
Те с две думи го казаха още февруари.

# 58 773
  • Варна
Преди всички експертизи, нали?

# 58 774
Как  е бил толкова сигурен Калушев, че като остави тримцата на Петрохан, ще се довършат? Ми те можеха и да запалят сградата и да духнат нанякъде...Все си мисля, че някой осторожно е наблюдавал процеса по изпълнение на зададеното поръчение...

Това вече няколко пъти съм го обяснявал. НЕ е бил сигурен и точно за това е отишъл на Околчица. И затова е изчакал от Деян да потвърди смърта на ония тримата. В противен случай представи си, че са заедно и той им каже "Айде пичове, гръмнете се" а те в лицето му кажат "Абе ти луд ли си бе". Тогава? Как щеше да го понесе тоя нарцис? Щеше да се врътне и да каже "Еееми, ок. Остава за друг път". Така ли?

# 58 775
  • у дома...
Показанията и публичните изявления на майката на Дечо Василев , са ключов елемент в разследването, тъй като те директно противоречат на първоначалната официална версия за ритуално или разширено самоубийство.
Нейните показания, дават следните факти: ....

Извинете, но сте написали, че тези показания са ключов елемент, защото противоречат на официалната версия. Т.е., ако я потвърждаваха, вече нямаше да са ключов елемент. Това е поредното доказателство за вашето избирателно приемане на фактите. Иначе тези показания имат вид на направени след консултация с адвокат, който е казал какво да казва и какво не. Изтъкнато е, че той не е имал оръжия (регистрирани на негово име), което без проверка няма как да го твърди. Няма лошо, законът го позволява. Държал се нормално до последно - разбира се, че ще се държи. Какво очаква - да изпорти цялата работа, като се разприказва ли? Само Лама Иво е имал право на "прощални писма".
Освен това, не е показан източникът или къде са публикувани тези показания. Нали, поне тук в темата, всички държим на източник? Това е като с показанията на Валери, които вчера публикуваха - преразказ на интервюто му с добавка художествени измислици с цел подсилване на ефекта.

# 58 776
Не. Припомням:
https://bg-mam.ma/p/1853871/50890047

# 58 777

Зависи от смисъла, който влагате. Да, преди да са готови всички експертизи (част от които се чакат още), но не и без изготвени експертизи, защото някои вече бяха готови. Съобщиха информацията, известна от тях и от извършените огледи. Кой е предполагал, че ще се реагира така враждебно, че  нататък да не се сподели дума повече?

# 58 778
  • у дома...
Ами,Боряна, къде е едното, къде е другото? Аз искам като твърдя нещо да е отговорно.
Между другото сега една потребителка във ФБ повдига важен въпрос: “ От каква локация са изпратени смс-те до майката на Калушев и до Деян Илиев? На Околчица няма обхват, Starlink и двигателя на кемпера не са включвани на 1ви февруари след пристигане на тримата на Околчица. “?
Има ли или няма обхват на Околчица?
От къде знаем включван или не е включван двигателя след пристигане на Околчица? А и откъде знаем точно кога са пристигнали на Околчица. Ако съм изпуснала моля да ми посочите от къде сме сигурни, че обхват няма? И навсякъде ли няма обхват? От личен опит - почти винаги в области без покритие има някое местенце, където има сигнал, дори и една чертичка да е.

# 58 779
"Промитият мозък" си личи. Все някакво качествено изменение ще забележат, струва ми се.  

Само така Ви се струва. Да не говорим, че никой от тях не е живял постоянно с близките си. Такива "виждания" за по няколко часа веднъж в седмицата не могат да бъдат критерий за нищо.

Това, че не е имал пистолет и не е добре със зрението съвсем не доказва, че не може да се застреля в слепоочието.

Те, според Ралица, и оръжия нямаха, пък то се оказа, че собственият й син има оръжие, и то от години, та какво да говорим за тук.
Да, но имаме “национални герои, умряли в борбата за доброто” , имаме и “златен ученик на Далай Лама станал лама Калушев”

# 58 780
Ами,Боряна, къде е едното, къде е другото? Аз искам като твърдя нещо да е отговорно.
Между другото сега една потребителка във ФБ повдига важен въпрос: “ От каква локация са изпратени смс-те до майката на Калушев и до Деян Илиев? На Околчица няма обхват, Starlink и двигателя на кемпера не са включвани на 1ви февруари след пристигане на тримата на Околчица. “?
Има ли или няма обхват на Околчица?
От къде знаем включван или не е включван двигателя след пристигане на Околчица? А и откъде знаем точно кога са пристигнали на Околчица. Ако съм изпуснала моля да ми посочите от къде сме сигурни, че обхват няма? И навсякъде ли няма обхват? От личен опит - почти винаги в области без покритие има някое местенце, където има сигнал, дори и една чертичка да е.
Също така през Сигнал може да се изпрати забавено съобщение с определен час, казва AI. Предполагам, че ще има отговор на този въпрос. Поправям се - не. Не може, ако, телефонът няма връзка с интернет в насрочения час.

# 58 781
Десислава, приемам забележката, наистина нека изчакаме експертизата за Петрохан да осветли истината за сръбските килъри.
По повод секта/култ имаше и достатъчно интервюта на не един и двама експерти, които бяха категорични в тази насока, но и тяхната експертиза беше поставена под съмнение във форума.
Приемам, че изчистихме разминаването за експертизите и локациите.

Но честно казано, не знам как точно се очаква да се води разумен и сериозен диалог тук, когато отсрещната страна веднага прибягва до ирония и се опитва да бъде "по-така" с подмятания за сръбски килъри. Не е това начинът да се води диалог.
 Ако искаме да водим интелигентен разговор, нека се придържаме към фактите, а не към иронията, когато аргументите ни се разминават.

# 58 782
  • Варна
Предвид последното местоположение на кемпера на камерата на Бързия /около 13 часа ли беше /след това се е отправил към Околчица. Според  Папалезов след  пристигането телефоните и техниката в кемпера са спрели да бъдат достъпни поради липса на обхват. Също така овчаря нямало как да се обади понеже нямало обхват там. Как тълкувате това? На Деян е било през Сигнал, но на СМ едва ли, тя е възрастна.
Потребителката която пуска тази дискусия пита каква е локацията на телефона на Калушев, а не на самият Калушев, тъй като това са две съвсем различни неща. С подлежащите томове подтекст.

# 58 783
Как  е бил толкова сигурен Калушев, че като остави тримцата на Петрохан, ще се довършат? Ми те можеха и да запалят сградата и да духнат нанякъде...Все си мисля, че някой осторожно е наблюдавал процеса по изпълнение на зададеното поръчение...

Това вече няколко пъти съм го обяснявал. НЕ е бил сигурен и точно за това е отишъл на Околчица. И затова е изчакал от Деян да потвърди смърта на ония тримата. В противен случай представи си, че са заедно и той им каже "Айде пичове, гръмнете се" а те в лицето му кажат "Абе ти луд ли си бе". Тогава? Как щеше да го понесе тоя нарцис? Щеше да се врътне и да каже "Еееми, ок. Остава за друг път". Така ли?

Защото не е сигурен, ги е оставил сами да действат...и те пред него няма да искат, ама оставени сами ще действат на мига...Защото не е сигурен, е пратил два смс, та някой да иде да осуети нещата още вечерта. Другата идея пък с инструкциите за десет минути онлайн как да се самоубият...За мен няма абсолютно никаква логика и достоверност в това, което предполагате и сте обяснявал няколко пъти.

# 58 784
Как  е бил толкова сигурен Калушев, че като остави тримцата на Петрохан, ще се довършат? Ми те можеха и да запалят сградата и да духнат нанякъде...Все си мисля, че някой осторожно е наблюдавал процеса по изпълнение на зададеното поръчение...

Сивия Плъх, за пореден път ще кажа, че тази версия трябва да се промени, защото технически не отговаря на фактите. Старлинк-ът се включва само един път и то за много кратко време на 3.02.2026 г. При това положение няма как да е имало координация в реално време, чакане и потвърждения за смъртта на тримата от Петрохан до Околчица. Хипотезата просто издиша пред фактите.

Общи условия

Активация на акаунт