Не може с пълномощно да се разпореждаш с дете. Може да имаш пълномощно за нещо конкретно, но не и някакво общо такова, което да ти дава право да му решаваш съдбата. Второто си е настойничество и си има ред за него. С пълномощно може да му е минал номерът пред космическата директорка и други от дружинката фенки, които с широко затворени очи са му уреждали нещата. С връзки за почти всичко са намирали път и това от доста време.
С Леон само е ударил на камък и за мен това, заедно с неуспехите на политическите му приятели, е сложило начало на отчаянието и разочарованието му. Ники вече мъж, Алекс и той расте, Леон му го взимат, тулупите не щат да оставят нови дечица в хижата на добрите чичковци, при все хипнозите и космическите гъбени сеанси. Мечтае за хиляди деца в школата Роук, а то накрая шепа попрехвърлили женици му досаждат... Греда навсякъде. Натрупали са се фактори, не е било еднократен тригър при него.
Напълно съм съгласна, че са се натрупали фактори. Депремиращо е все да ти се сблъскват очакванията и претенциите с реалността. Но накрая все пак е имало капчица, която е "преляла чашата".
С риск да досадя, и аз мисля, че е имало "капчица". И логиката, и интуицията ми силно настояват, че това е била някаква форма на интимност между Алекс или НЗ и момичето Теа. Калушев е забелязал или разбрал за това и буквално е откачил.
Това е много вероятно. Откачането му обаче този път изглежда го е извадило от релси някак и кой знае какви ги е натворил. И си мисля, че началото на смс-а до майка му ( не вярвай...) визира точно този момент, а не други негови деяния. Майка му го познава, майка му усеща веднага какво става (жив ли си?). Тя не знае само какво се е случило в Българи, другото го знае.
Хмм Румилиана, в това има много логика! Наистина нов поглед над нещата... хмм.
@Румилиана
От друга страна, каквото и да се е случило около момичето в Българи, би било логично службите да са го установили още в първите няколко дни (щото надали е някаква супер заплетена история). До сега най-вероятно информация за случката щеше да е изтекла много пъти. Вместо това, имаме онова писание за вибратори и т.н. в кафявия сайт на Патрашкова чак 6-7 месеца по-късно. Хмм, интересно...
На мен ми направи също впечатление, че повече информация за момичето, освен едно име и възраст, не излезе. То и така трябваше да бъде за децата. И за други неща излиза най-обща информация - средствата, политиците ... а сигурно се знае. Не смятам, че всичко изтича.
Аз изобщо не мога да знам какво конкретно се е случило в Българи, но твоето предположение е най-вероятно, защото той самият свързва "капката" с момичето. Опитвам да видя как е било от позицията на Калушев. Той е бил убеден в правотата на философията си за живота и ако е криел нещо (както Валери казва "параноично") е било за да се защитава от "кочината". В никакъв случай не е мислел, че живее нередно или престъпно, точно напротив, той е Лама - учи как да се живее. А майка му е знаела какви са убежденията му, не ги е криел от нея - нито вярванията, нито начина на живот. Затова така мисля за писмото. Най-вероятно съзнанието му е било фокусирано изцяло върху екзита и ако е така, би се оправдавал за това, което го е тласнало към крайното решение. Защо ще се оправдава пред майка си за неща, които тя знае и сигурно са обсъждали?
И нещо друго ме смущава - че пише "ние", "всички нас". Идентифицира се като едно цяло с другите, не е "Аз" . Това ми е категорично извън норма, някой психиатър/психолог сигурно може да го обясни.