Само искам да направя едно важно уточнение – доколкото ми е известно, никъде няма потвърдена или вярна информация, че Св. Кирилова изобщо е получавала някаква помощ от Ивайло Калушев. Твърдението, че е станала психолог благодарение на него, не отговаря на истината и е спекулация. Добре е да се опираме на факти.
Моля, корегирайте ме, ако не съм права.
Имах предвид ето това:
https://bg-mam.ma/p/1853871/51608390
Манипулативно е.
Ето разказа/спомена:
Аз също не познавах Иво. Имам предвид мъжа, когото днес виждаме по снимките и в медиите.
В моя спомен обаче има едно младо момче.
Високо, слабо, с бяла кожа и тъмноруса коса. На пръв поглед — едно обикновено момче, от онези, които човек може дори да не забележи сред другите хора.
Тогава бях на 17.
Нашият инструктор по пещерно дело ни заведе в Дядова дупка. Когато пристигнахме, там вече бяха трима мъже — две млади момчета и един по-възрастен човек, когото помня като някакъв голям отговорник за пещерите и пещерното дело. Говореха, че Дядова дупка трябва да бъде затворена.Те имаха екипировка.
Влязохме.
Помня калта. Тясното. Тъмното.
По някое време на софиянците им писна и изчезнаха нагоре.
Аз обаче започнах да се чувствам зле. В тясното пространство сякаш въздухът не ми стигаше. Тръгнах да излизам.
Нашият инструктор беше опънал едно въже. Дал ни беше стари каски, бяхме със стари дрехи и обувки — всичко беше някаква трагикомедия. 😄
Хванах въжето и започнах да се дърпам нагоре.
Само ,че боксувам на едно място. Пързалям се. Каската ми пада и изчезва някъде надолу. Ръката ми вече е разранена от стискането на въжето. Нямам въздух. Едва виждам светлината горе.
Чувам възрастния човек:
„Още малко! Ще ти подам ръка. Върви по-вдясно.“
И той наистина ми подава ръка.
Само че аз не мога да стигна до нея.
Плъзгам се надолу по корем, разбивам си устата и вече почти не разбирам какво става.
И тогава, само няколко мига по-късно, вдигам глава.
И виждам една бяла ръка с дълги пръсти, протегната към мен.
Съвсем близо.
Той беше легнал, за да може да ме достигне.
Хвана ме здраво.
И ме измъкна.
На входа на дупката вече чух стария да казва:
„Иво, завърти я, няма да ѝ минат раменете така.“ Така разбрах името му.
След миг лежах на земята.
Бях навън.
Сълзите ми течаха, не знаех къде съм и за какво съм.
А над мен бяха неговите очи.
Топли, кафяви.
И той ми каза тихо:
„Спокойно. Добре си. Всичко е наред.“
После се усмихна.
Имаше леко криви зъбчета, но усмивката му беше толкова топла и добросърдечна, че това е едно от нещата, които помня и днес.
Говореше тихо и спокойно.
А след това ми донесе неговия термос и ми даде да пия.
Помня го много ясно — беше голям, синьо-зелен.
Може би Стела го помни.
Защото в онзи момент аз не знаех нито къде съм, нито какво ми се е случило. Знаех само, че едно момче, което до преди малко изобщо не бях забелязала, беше протегнало ръка към мен и ме беше извадило.
Другото момче и възрастният човек помогнаха и на останалите да излязат.
След това Дядова дупка беше затворена.
И животът продължи.
Не съм виждала Иво повече.
Когато след толкова години разбрах какво се е случило с него, първоначално дори не го познах.
Едно момиче, което беше с нас тогава, ме срещна и ми каза, че според нея това е същият човек.
И тогава започнах да си спомням.
Не човека от снимките.
Момчето от дупката.
Мъжът ми е ортопед и когато му разказах как Иво ме е измъкнал, ми обясни какво реално е означавало това за него — за да достигне до мен, е трябвало да легне и да се протегне по начин, при който аз съвсем реално съм могла да му извадя рамото.
Не знам дали тогава Иво е мислил за риска.
Но знам какво направи.
Протегна ръката си.
И ме извади.
Аз помня тази ръка абсолютно ясно.
Помня, че беше дясната.
Това не е нещо, което съм прочела някъде или което някой ми е разказал. Това е моят спомен от онзи ден, отпреди много години.
И може би затова, когато днес виждам как различни хора говорят за Иво, понякога ми е трудно.
Защото аз не мога да забравя момчето, което видях тогава.
Не знам какъв е бил целият му живот.
Не знам какво е имало в душата му през годините.
Не знам отговорите на въпросите, които днес всички задават.
Знам само какво видях със собствените си очи.
Едно младо момче, което можеше просто да продължи и да ме остави да се боря сама.
Но не го направи.
Подаде ми ръката си.
Измъкна ме от тъмното.
И ми каза:
„Спокойно. Добре си. Всичко е наред.“
Това не се забравя.
Никога.
Това е белегът, който имам на ръката си след онзи случай. От раната тогава.
и момичето, ако приемем, че е същото:

а колкото до "олтара" с портрета на Калушев - това е от дома на майка му.
Почти ми се прииска да съм прокурорът, който ще разпитва тази "свидетелка". Това по принцип няма как да стане де, не само защото никога няма да съм прокурор, но и защото подобни "свидетелства" изобщо ще останат извън залата.
Съчинено е от ИИ, има характерни белези, които се забелязват бързо от хора, които работят с текст.