Газове и неспане

• 1 924
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, мамчета. Пише ви една отчаяна мама. Синът ми утре прави 3 месеца. Опитвам се да следя дремките и интервалите на будуване както и часовете общо дневен сън. Изключително много се изнервя, когато не е спал и много реве. Тук идва проблемът, че каквото и да правя, дремките му през деня са по 30 мин със зор. В един момент както спи спокойно и започва да се гъне, събужда се, пръцка, не плаче, но е вече разсънен, ококорен и готов за игра. През деня това неспане се натрупва и става ужас в края на деня. Съответно и нощният му сън се развали. Имаше преди много колики, явно не са отминали. Имало ли е сред вас такива бебенца? Да очаквам ли изобщо скоро да приключи тази сага? След захранването дали ще намалеят? Търся както съвет така и някакво успокоение, защото вече не знам какво да правя... Чувствам се много изтощена от постоянното приспиване, будене, доприспиване, накрая неутешим рев от преумора.
P.S. Посещавали сме детски гастроентеролог, каза, че всичко е нормално, просто бил по-чувствителен... Давали сме му всякакви видове капки и пробиотик...

# 1
  • София
Голямата ми дъщеря имаше буквално до края на 5-тия месец колики. Постоянно свиване, постоянни болки в коремчето и т.н. Давахме какви ли не капки, пробиотици, масажи и други неща обаче всичко отмина със захранването.
При нея това не ми се стори много нормално честно казано. Вижте колко ще продължи и искайте второ мнение. Иначе има едни капки AERIS, който бяха и изписани понеже на 6г. пак имаше проблем със стомаха и се оказаха газове, та гастроентеролог и ги изписа. Имаше голямо облекчение честно казано. Аз не съм ги срещала преди и не знам, че дори може да се дават на бебета.

# 2
  • Raleigh, NC
Не съм мамче и нямам деца но явно някой около мен е защото ютуб му пуска едва като тези по-долу.

Било ефективни. Имаше и от chriropracter с много плачещо бебе почти неспало от дни и с няколко движения го отпусна. Видях и други, нещо свързано със вратлето и мисля крайниците по време на раждане което го кара да се буди от болки

https://youtu.be/ZmQWjJRFWLE?si=xLqwzvyUcIvNMcf5

https://youtu.be/tpWyNVld1Ho?si=4z5rE2sVlMDR50ct

https://youtube.com/shorts/7b5H3KESi7g?si=6NgOJ9mGrjYKSHCJ

# 3
  • Varna
Не искам да ви отчайвам, но при някои деца не става по-добре. Моето бебе първите 4 месеца изобщо не спа. Сега е на 9м и все още нощем го мъчат газове. Минахме през какви ли не пробиотици, без ефект.
До 5 месеца давах Био Амика, направо сътвори чудеса! Вечер давах и билкови капки - Фито Бимби Газ Капки.
След захранване малко зазляха нещата. Сега вечер давам Еспумизан Л и си продължавам Газ Капките.
Ходихме 2 пъти на гастро - казва че всичко му е наред, просто бил чувствителен. Изключихме глутена и другите дразнещи зърнени за месец, да се поуспокои коремчето.

# 4
Не искам да ви отчайвам, но при някои деца не става по-добре. Моето бебе първите 4 месеца изобщо не спа. Сега е на 9м и все още нощем го мъчат газове. Минахме през какви ли не пробиотици, без ефект.
До 5 месеца давах Био Амика, направо сътвори чудеса! Вечер давах и билкови капки - Фито Бимби Газ Капки.
След захранване малко зазляха нещата. Сега вечер давам Еспумизан Л и си продължавам Газ Капките.
Ходихме 2 пъти на гастро - казва че всичко му е наред, просто бил чувствителен. Изключихме глутена и другите дразнещи зърнени за месец, да се поуспокои коремчето.
Сега дневните дремки по-добре ли са поне? Всяка нощ ли се буди от газовете? Sad надявам се съвсем скоро да приключат нещата и да се радвате на взаимно спокойствие

# 5
Да не ви отчайвам, но моите деца не спяха до 2-рата си година. Като започнаха коликите и свършиха, продължиха да се будят по сто пъти на нощ. Вечер като легнех, мечтаех да спя цяла нощ, но имах чувството, че правя коремни преси през 30 минути.

# 6
Консултант по детски сън, консултирайте се и пробвайте. Нищо няма да загубите, само може да помогне.

# 7
Все едно описваш моето бебе. Наистина изживяхме голям ужас с коликите. Сега е на 5 месеца и половина и.. честно казано газовете, извиването, неспането заради чревен дискомфорт, плачът не са отминали. А дадохме всичко що предлагат на пазара против колики и абсолютно нищо не помогна.

Посетихме и гастро и каза, че действително има много газове, но органите му не изглеждат уголемени на ехографа, така че повод за притеснение засега няма. По съвет на гастрото спрях абсолютно всички млечни продукти (понеже кърмя), заради съмнение за АКБМ, но 3 седмици по-късно положението е същото. Гастрото каза да се върнем за още един преглед, ако нещата не се оправят след 6тия месец.

Аз също съм отчаяна и вече се замислям какви ли не тестове да правя, но изглежда просто, че детето ми наистина си е чувствително и по-бавно му узрява храносмилателната система. Надявам се сега със захранването и като започне да сяда и да седи повече изправен да се успокои положението.

# 8
Все едно описваш моето бебе. Наистина изживяхме голям ужас с коликите. Сега е на 5 месеца и половина и.. честно казано газовете, извиването, неспането заради чревен дискомфорт, плачът не са отминали. А дадохме всичко що предлагат на пазара против колики и абсолютно нищо не помогна.

Посетихме и гастро и каза, че действително има много газове, но органите му не изглеждат уголемени на ехографа, така че повод за притеснение засега няма. По съвет на гастрото спрях абсолютно всички млечни продукти (понеже кърмя), заради съмнение за АКБМ, но 3 седмици по-късно положението е същото. Гастрото каза да се върнем за още един преглед, ако нещата не се оправят след 6тия месец.

Аз също съм отчаяна и вече се замислям какви ли не тестове да правя, но изглежда просто, че детето ми наистина си е чувствително и по-бавно му узрява храносмилателната система. Надявам се сега със захранването и като започне да сяда и да седи повече изправен да се успокои положението.
И мен това са ми надеждите, иначе моето бебе има АБКМ и е на специализирано адаптирано мляко хидролизирано още от третата си седмица. Всички останали симптоми изчезнаха почти веднага (обрив, диария) само газовете продължават вече е на 3 месеца и една седмица. Ще се радвам скоро да се похвалите , тъй като ние имаме много време до захранването

# 9
Аз съм с бебче на 4м и за щастие коликите вече отминаха. Но в началото спането беше много трудно, докато не пробвах да я повивам. Повиването промени всичко, благодарение на това спи много добре, тотален game changer беше за нас. Препоръчвам да пробвате ако не сте, може и при вас да помогне 🥰

# 10

И мен това са ми надеждите, иначе моето бебе има АБКМ и е на специализирано адаптирано мляко хидролизирано още от третата си седмица. Всички останали симптоми изчезнаха почти веднага (обрив, диария) само газовете продължават вече е на 3 месеца и една седмица. Ще се радвам скоро да се похвалите , тъй като ние имаме много време до захранването

Ъпдейт: последната седмица много се промениха нещата при нас, но за съжаление не мога да посоча коя е точната причина. Предполагам следното:

1. Захранването страшно помогна. Коликите и газовете намаляха драстично. Първите 2 дни от захранването беше тежко, но бързо се адаптира. Акото му се промени. До този момент имаше много слуз и беше редичко и зеленикаво (доколкото знам заради бързия транзит на червата и стомашното раздразнение), а сега е вече оформено, слузта и зеленият цвят изчезнаха.

2. Спрях всички млечни продукти за повече от месец. Казаха ми, че ще има видимо подобрение чак след 3-4 седмици. Подобрение видях след 4 седмици, но допускам че може и да е съвпадение. Все пак, според мен, премахването на млечни продукти от диетата ми намали газовете. Не знам обаче как седят нещата при бебета, които са минали на специално АМ и колко време трябва да мине за да премине чревното раздразнение.

3. След 4 дни става на 6 месеца. Просто вече е узряла храносмилателната система и го е израснал този проблем. Време беше :д Освен това, наистина прекарва много повече време в изправено положение, до изкарване на целия въздух. Понякога час след хапване още се оригва.

Най-вероятно подобрението при бебчето ми е комбинация от всичко изредено. Знам, че е минала едва седмица, но нещата са много по-добре, а вярвай половин година по-късно не предполагах, че някога ще го кажа това. Желая скорошно подобрение и при вас!

# 11
Radi3, много ти благодаря за обнадеждаващия коментар. Накара ме да вярвам, че все пак може да има светлина в тунела. Пожелавам ви все по-добре и леко да му става на детенцето, съответно и на теб!

# 12
Ъпдейт 2: Включвам се с втори ъпдейт, в случай че помогне на някого, а и за да си кажа какво ми е.

След като се похвалих, вечерите станаха наистина по-леки, мрънкането и газовете поутихнаха, но все пак решихме да се върнем на втори преглед при гастрото, главно защото след 6тия месец имаше единични случаи на по-тежки кризи с газовете и неспокойно спане. И добре че така бяхме решили, защото точно в деня, в който имахме запазен час, за първи път забелязах кървави нишки в акото, наред със слузта. Държах си контейнер за фекална проба под ръка за всеки случай и веднага реагирах. Направих и снимки и отидох подготвена на преглед. Лекарката се зарадва, че съм взела проба и каза че при положение, че все още има проблем с газовете, а вече има и налична кръв, си струва да се пуснат изследвания. Освен това забеляза нещо, което каза, че явно е пропуснала при предишния преглед - явление, което обясни, че е често при кърмачетата и не е притеснително, но си струва да се погледне от нефролог - пиелектазия. Обясни ми го като разширение на легенчетата при бъбреците, което може да се получи и при по-изразени газове, които притискат пикочните пътища и заради това се връща урина към бъбрека.

Постави работна диагноза "съмнение за инфекциозен аероколит". Назначи изследвания за салмонела, шигела, патогенни щамове на е.коли, кандида, кампилобактер, йерсиния и клостридиум. Тук само вмятам, че пуснахме пробата за изследване в лабораторията на Софиямед, където не знам какви хора работят, но тотално объркаха нещата и унищожиха пробата без да направят необходимото. При положение, че бях и много притеснена, само това ми липсваше.
Както и да е, трябваше да изчакам събирането на следващата проба и след няколко дни се оказа, че действително има проблем, но с никой от изброените видове, а със стафилококи (S. aureus). Предписа антибиотик - зинат. Изобщо не ми се искаше да давам АБ на толкова малко бебе, но ето, че стигнах и дотук.

Не знам тази бактерия от кога е налична и дали допринася за газовете, но вероятно наред с незрялостта на храносмилателната система, това е била причината. Предполагам, че бактерията е налична от края на тежкия период с коликите, защото тогава започнах да виждам повече слуз.

Детето ми не е имало температура, проблем с наддаването, не е бил вял и сънлив, не му е липсвало желание за игра. Педиатърът ни не отчиташе нищо извън нормата, когато се оплаквахме от газове и неспокойни нощи, решихме изцяло по наше усмотрение да търсим гастро. След като приключим АБ имам записан час за друг гастроентеролог за второ мнение.

В никакъв случай, не искам да плаша никого. Споделям само опит, пък кой знае, може наистина да помогне на някого.

Smurfette19, при вас какво е положението? Оправи ли се бебчето?

# 13
Radi3, при нас нещата са една идея по-добре по отношение на газовете. Преди две седмици и нещо сменихме млякото за втори път от както се е родил, пак за деца с АБКМ, но на друг производител и сега пръцка по-малко. Причината да го сменим беше, че се появи слуз (без кръв) и ходеше по 4-5 пъти на ден. Педиатърката каза, че при някои деца с алергия като него се случва това и ще го израсте. В доста случаи не се събужда дори като изпуска газове вече, аз усещам защото някой път спи в мен. За съжаление не мога да кажа, че са отминали напълно, защото има ранни сутрини предимно, в които мята с крачета и се буди мрънкайки, но като ги изкара лесно заспива. Мисля след месец (на 5½ месеца като стане) да започвам със захранването като преди това ще го изкоментирам пак с педиатърката и гастрото. Благодаря ти за споделеното, ще му пусна и аз фекална проба по-нататък за да изключим всичко. В момента и той е на антибиотик, защото след последните ваксини много му падна имунитетът и 2 дни след това се разболя, борим се с ларингит, така че не се тревожи за антибиотикът, в конкретни случаи е неизбежен и е за добро.

# 14
Да, абсолютно антибиотикът е за добро, просто влоши при нас нещата с газовете и коремното неразположение много, а и има ужасно разстройство от него. Предписаха ни Омнибиотик 10 Kids, обаче като го давам е голяма драма, изобщо не го иска, плюе го.

Спането заедно ми е много познато, въпреки че много ме беше страх. Просто при дете с тежки газове понякога това е единственият начин да си набавиш някакъв сън. Да не ти кажа, че до близо 6тия месец спеше по корем върху мен поради тази причина. И при моето дете газовете винаги са били най-силни около 5 сутринта. Радвам се, че при вас нещата са по-добре, сигурна съм, че с времето ще стават още по-добре. Желая скорошно оздравяване!

Общи условия

Активация на акаунт