Февруарски книжен клуб - 2026

• 1 927
  • 32
  •   1
Отговори

Книга на месец Февруари:
"Прокълнатата земя" на Клеър Лесли Хол

Можете да я намерите на английски тук

# 1
  • в сърцето на един мъж...
Инфи, благодарности за темата! Gift Heart
Аз ще си преместя по-нататък мненията за "Прокълнатата земя"

# 2
  • Den Haag
Благодаря за темата! Февруари ще пропусна, но ще помисля за предложения за март. Понеже е женски месец, може да е тематично с женски автор Simple Smile

# 3
Изчетох я преди 2-3 месеца и на мен лично много ми хареса книгата. Предизвиква различни емоции.

# 4
Благодаря за темата!
Аз я чета вече от няколко дена, но още съм в началото и не съм навлязла много в историята, за да си създам мнение. Ще коментирам още по-натам.

# 5
  • София
Благодаря за новата тема!

Започнах "Прокълната земя". Интересна ми е Wink

# 6
И аз благодаря за темата! Четох книгата миналата година и вече не помня детайли. Ще си копирам мнението от предишната тема:

Нито я харесах, нито не харесах книгата. Дадох й 3/5 на Goodreads. За мен е главно любовна история, а бях подмамена от таговете "трилър" и "историческа проза" от Goodreads. Няма никакъв трилър всъщност тук. Не ми беше интересна главната героиня и макар че разбрах мотивите й, не успях да й симпатизирам. Добре написана книга е стилистично, но не ме докосна емоционално. Може би защото не харесвам любовни истории, а и пък успях да разгадая какво се е случило доста преди края.

Спойлър:
Скрит текст:
Франк е описан като светец. Разбирам, че се чувствал виновен за смъртта на Боби и затова е поел вината върху себе си, но и той някак не беше напълно правдив образ за мен.

# 7
  • в сърцето на един мъж...
Да споделя и моето мнение

"Прокълната земя" беше следващият ми избор - не съм сигурна дали точно съм я харесала, по-скоро ми беше странна. Да, може човек да се влюби в някой, да има недовършена история с някой, но как можеш да постъпиш така с двама души? "Прокълната земя" е историята на Бет - история за една любов, която не може да бъде забравена, история за една любов, която се изживява сега и за двама мъже - първият, който се превърнал в символ на онази неизживяна, силна, всепоглъщаща любов и вторият, който е онзи тих пристан, от който се нуждаем всички...
Интересна история, която обаче в един момент доста ме дразнеше и не можах да разбера съвсем дилемите на главната героиня, както и мотивите на главните герои. Но по-скоро я харесах, отколкото не. В крайна сметка клоня повече към харесване - стилът и начинът на писане беше добър.

Това е мнението ми от дискусията в предната тема, затова го слагам скрито

Скрит текст:
харесвам любовни истории, но тук нито любовната история беше любовна, нито трилъра, трилър. Имаше нещо недовършено, нескопосано в самата история. Не разбрах мотивите на главната героиня. А мъжа й ми беше още по-странен. Чак толкова алтруизъм... не е нормален.

за мен имаше нещо, което не беше съвсем като хората измислено и затова и не се почувствах много близко до героите или да ги оправдая, да ги разбера... За мен просто нещо не ми достигна, за да кажа - ей това е много мой роман.

# 8
Приключих аз четенето на Прокълната земя. Хареса ми книгата доста.
Бях убедена, че истината за смъртта на Джими не е точно такава, каквато всички се опитваха да накарат другите да повярват. Някъде към средата на процеса се хванах да мисля дали Лео не е замесен по някакъв начин и се оказах права.
Това написах като ревю в читателския ми дневник:

"История за силата на любовта и изборите, които правим по пътя си. Една любов, уж приключила преди години, но всъщност дълбоко скрита и още жива. Нова любов, започнала на 13, но развила се по-късно в настояще. Една жертва, направена от добро сърце и дълбоко вкоренена вина. Прекрасен финал за едно семейство, минало през ада и възкръснало като феникс от пепелта на тяхната Прокълната земя".

# 9
  • Den Haag
За месец март, имам две предложения с автори жени, женски месец- автори жени Simple Smile

# 10
  • Los Angeles CA
Момичета, имам въпрос и не мога да намеря отговор.
Коя година е първото издание на български на Животинска ферма на Оруел.
Търсих информация онлайн, защото това ми е единствената възможност, но не мога да намеря.  Не мога и да отида до някоя библиотека, там със сигурност има информация.

Ако някой знае да ми пише, ще съм му благодарна.

# 11
Момичета, имам въпрос и не мога да намеря отговор.
Коя година е първото издание на български на Животинска ферма на Оруел.
Търсих информация онлайн, защото това ми е единствената възможност, но не мога да намеря.  Не мога и да отида до някоя библиотека, там със сигурност има информация.

Ако някой знае да ми пише, ще съм му благодарна.

“Фермата на животните”, първото издание на български език е от 1956г.

# 12
  • Los Angeles CA
VanessaG,
Много ти благодаря, а случайно да знаеш "1984", кога и  е първото издание на български.

# 13
Уикипедия

# 14
И аз предлагам едно произведение с жена автор. Емили Бронте - "Брулени хълмове", на фона на новата екранизация, която в момента върви по кината.

Общи условия

Активация на акаунт