Априлски книжен клуб - 2026

• 1 512
  • 27
  •   1
Отговори
Книга на месец април:
"Заветът на водата" - Абрахам Варгиз
https://dox.abv.bg/download?id=230eaa9375&code=1# - Код 243989

# 1
  • в сърцето на един мъж...
Благодарности за темата! Heart
Аз още не съм я започвала Relaxed

# 2
  • Карлово
Почти към края съм. Има интересни идеи, но можеше да е наполовина по-кратка. Тъкмо почне една сюжетна линия, незнайно защо е изоставена, почва друга. Все пак ми е любопитно какво ми е подготвил Вергезе за финал.

# 3
  • Карлово
Приключих книгата. Нищо неясно не остана. Ендшпилът беше за мене най-хубавото в книгата. Направо от 3/5, минавам на 3,5-4/5. Само да не бяха толкова дълги тези медицински описания. Много познавателни факти за историята на Индия, за географията на тази област Керала. Дори не подозирах колко красива може да е.
Благодаря за препоръката.

# 4
Засега е най-добрата, която прочетох тази година и подозирам, че ще е сред любимите 5 за годината. Хареса ми повече от "Да срежеш камъка."  Двете книги си приличат в някои елементи, например медицинските детайли, мързеливият и неспособен завеждащ отделение в болницата (но може би не толкова медицински детайли колкото в "Да срежеш камъка" или поне не бяха досадно самоцелни).

Стилът на Варгиз е елегантен, донякъде философски, и дори лиричен на моменти. Образът на Big Amachi, Мариамма, ми хареса особено. Бих обобщила, че това е книга за любовта: не само романтична, но любов към семейството, към децата, и към медицината.

Ето няколко цитата, които ми грабнаха вниманието (груб превод от английски):

"Успехът не е пари. Успех е ако напълно обичаме това, което правим."

"Не може да постигнеш целите си без известна доза на лудост."

Ето някои неща, които можеха да са по-добре. Книгата беше дълга. В голяма част от романа, историята на семейството на Мариамма и тази на Дигби бяха някак накъсани, но в края "връзването" им оправда чакането. За мен лично историята на Ленин не беше интересна и дори ми беше излишна.

Приятно четене!

Последна редакция: нд, 19 апр 2026, 17:44 от Cool_Cat

# 5
Здравейте и благодаря за темата.
След като се обзаведох с вирус и болничен, доста напреднах с четенето и вече съм на 70%. Много ми харесва книгата и нямам търпение какво още ще се случи. Може и да пиша повече, като я завърша.

# 6
За следващия месец предлагам "Аз Още Броя Дните" на Бърдаров. Не съм чела нищо от този автор, а срещам името му често.

Скрит текст:
Мисля, че се намира електронно.

Исках всъщност да предложа "За Красотата" на Зейди Смит, но не знам дали се намира електронно на български. Ако някой знае, моля кажете. (Аз я имам само на английски.)

Elle, съжалявам за вируса!

# 7
Ели, бързо възстановяване!
Аз напредвам по-бавно от необходимото, но за сега ми харесва доста. Има много увлекателен стил Варгезе.

# 8
Ех, дочетох я. За финала се досетих и сама, но пак ми беше фрапиращо. Страхотно пише Вергезе, наистина.
С "Да срежеш камъка" не се справих предишният път, но по-натам съм решила да прочета и нея, тъй като масово са коментарите, че е по-добрата книга.
Благодаря на този, който препоръча "Заветът на водата" - не съжалявам, че я прочетох, беше доста увлекателна.

# 9
  • Карлово
За следващия месец предлагам "Аз Още Броя Дните" на Бърдаров. Не съм чела нищо от този автор, а срещам името му често.

Скрит текст:
Мисля, че се намира електронно.

Исках всъщност да предложа "За Красотата" на Зейди Смит, но не знам дали се намира електронно на български. Ако някой знае, моля кажете. (Аз я имам само на английски.)
Любим автор, но всичко вече съм изчела.
А другата да я потърсим в съответната тема.

# 10
Аз ще поупорствам още един път да предложа Брулени хълмове.
Ако и сега не стане, при всички положения ще я прочета в някой от следващите месеци.

# 11
Аз нямам нищо против и нея да четем Simple Smile Чела съм я много много отдавна и съм я позабравила.

# 12
  • Карлово
Може, ако се наложи и "Хълмовете" да е. Макар че хартиената я дадох на дъщеря ми преди месец и е на 3-та страница.Stuck Out Tongue

# 13
Ще имаме ли анкета?

Чета "За красотата" и за мен е много интересна и елегантно написана, но не знам дали стилът ще се хареса на всички. Няма силно изразена сюжетна линия. Не я намирам електронно на български в малкото места, които знам.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 20:09 от Cool_Cat

# 14
  • Карлово
И от темата за електронни книги нищо не ми предлагат. Явно няма е тя.

Общи условия

Активация на акаунт