Отговори
# 90
И моите Полумесеци от тетрадката на мама са без бакпулвера.4 яйца ,1 чаена чаша захар,1 чаена чаша брашно и по малко от 1/2 ч чаша олио.Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.След това се прибавят другите продукти.Пече се в подмазана и набрашнена тава.

Последна редакция: сб, 21 фев 2026, 15:40 от mimi0585

# 91
И на мама рецептата е като последната и като на Ваня, без бакпулвер.
В някои случаи вероятно е без значение - писах тук преди, че моят сладкиш с чаени бисквити и ябълки беше без бакпулвер в рецептата и дълги години си го правех така. После срещнах рецепта с бакпулвер в тестото и пробвах - ами, на вид и вкус нямаше разлика - нито се надигна повече, нито на вкуса се отрази. После спрях да слагам, просто исках да видя какво ще се получи. За месечинките не знам, не съм пробвала.

# 92
  • в Кошера
Здравейте,
Имам много домашни сладка (праскови, ягоди, сокини...) които така си стоят - не ги ядем много, а са чудесни защото са с домашни плодове...
Ако имате сполучливи рецепти в които да ги ползвам, моля да споделите.

Рецептата, която изрових от същите стари тефтери, е с конфитюр (сини сливи) или мармалад (шипков), но спокойно може да се пюрира леко каквото и да е сладко, колкото да е с по-фина консистенция и не толкова течно.

"Руски сладкиш"

✓ 2 яйца
✓ 1 ч.ч. захар
✓ 1 ч.ч. разтопено масло
✓ 3 ч.ч. брашно
✓ 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода
✓ конфитюр или мармалад
✓ шепа едро смлени орехи

Яйцата се разбиват със захарта.
Добавя се киселото мляко със содата и маслото.
Добавя се постепенно и брашното.
Получава се меко тесто.
Отделя се 1/4, която се охлажда във фризер за 20 минути.
Останалото тесто се слага в намаслена и набрашнена тава.
Пече се ок. 25 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Вади се и се намазва равномерно с конфитюр/мармалад, поръсва се с орехите.
Отделеното и охладено тесто се разточва на тънко и се разрязва на дълги ленти (широки ок. 2 см).
Подреждат се диагонално върху плодовата заливка, така, че да образуват решетка.
Пече се още 10-15 минути на горен реотан до готовност на тестената решетка.

* В рецептата е отбелязано, че вместо масло може да се ползва свинска мас.

# 93
  • In transit
В маминия тефтер "Полумесеците" са записани, като пандишпанови сладки, но са с бакпулвер и се овалват само в пудра захар, но си спомням, че баба ги поръсваше с орехи преди печене, защото много обичах.

# 94
Ще споделя любимия ни летен сладкиш.
Първо го правя докато има кайсии, а после със сини сливи.
През зимата замествам плодовете с бурканче сладко.
Сладкиш с кокос
За блата: 150 гр. крема сирене, 5-6 с.л.
кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 к.ч захар, 300 гр. брашно, щипка сол, 1 бакпулвер.
За пълнежа: около 700 гр. плодове или едно бурканче сладко, 125 гр. масло, 200 гр. захар, 4-5 с.л. прясно мляко, 100гр. кокосови стърготини.
Първо се приготвя пълнежа, като се разтопява маслото и захарта, добавя се млякото и кокоса, разбърква се и се оставя да изстине.
От продуктите за тестото се замесва меко такова и се оставя 15-тина минути да почине, завито във фолио.
През това време се подготвят плодовете-
разполовяват се, почистват се костилките и се овалват се малко захар и канела.
В намаслена  и набрашнена тава, с мокри ръце се разстила равномерно тестото, отгоре се нареждат плодовете или се разстила сладкото. Накрая се покрива с кокосовата смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути. Ако е с плодове около 40 мин.
Хапва се след като изстине.

# 95
Чета ви редовно, но не се включвам, защото се опитваме да не консумираме сладко, че килограмите ескалират Confused
Скоро обаче ми предстои празник и,Мики, мисля да направя тортата с ябълки, която скоро беше публикувала. Въпроса ми е за течната сметана 35%. Забелязах, че примерно на марката Олимпус едното се води whipping cream, а другото cooking cream. Като на cooking пак има картинка, че може да се прави сладко. Каква е разликата и има ли значение кое ще се използва?
Примерна снимка давам

# 96
  • София
Кулинарки, имам нужда от помощ. Дъщеря ми иска торта за РД, не ме бива в тортите, дори нямам и една записана рецепта Confused. Трябва ми нещо лесно..., но отгоре трябва да има някаква украса. Мислих отгоре да я направя с плодове и да ги желирам, но тя иска надпис. Не знам с какво мога да я залея /освен шоколад/, нито с какво да направя надписа Flushed

# 97
Рецептата на Добрина Венкова за полумесеци е като на Vanja77.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 98
  • In transit
Розичка, на сайта на Олимпус има само първата показана от теб сметана с 35%. Готварската там е 20%. Предполагам, че са еднакви, важен е % масленост. Може би втората е внос или е била за чужд пазар (гръцки, румънски) и затова я няма в българския сайт. Гледай да пише 35-36% масленост, като купуваш сметана за разбиване. Това е важно.

# 99
Кулинарки, имам нужда от помощ. Дъщеря ми иска торта за РД, не ме бива в тортите, дори нямам и една записана рецепта Confused. Трябва ми нещо лесно..., но отгоре трябва да има някаква украса. Мислих отгоре да я направя с плодове и да ги желирам, но тя иска надпис. Не знам с какво мога да я залея /освен шоколад/, нито с какво да направя надписа Flushed

Каква торта обаче - шоколадова, плодова, здравословна, какви са ти уменията все пак, за колко души....

# 100
  • София
Кулинарки, имам нужда от помощ.
Каква торта обаче - шоколадова, плодова, здравословна, какви са ти уменията все пак, за колко души....
Малка торта, здравословна - не, просто трябва да има фейс Joy... уменията ми...  не бих казала, че съм с две леви ръце, правя доста сладки, но предимно бисквитки и дребни, мъфини, кексове, хляб, пити, но тортите не са моето, освен чийзкейкове.

# 101
  • София
Предполагам, че тази торта няма да те затрудни при приготвянето ѝ:
Торта с извара и боровинки
Надписът можеш да го направиш с разтопен шоколад или гъст топинг.

# 102
  • In transit
Еми, щом имаш опит с кекс, не мисля, че ще се затрудниш с повечето блатове. А за крема, кажи какъв вкус искаш да е, ако имаш предпочитания към продукти и ще ти измислим един.
За кога ще я правиш тортата?

# 103
  • София
На мен ми е проблем покритието на тортата и надписа отгоре, че не знам с какво се прави. Иначе блатовете ще ги направя и мисля кремът да е маскарпоне със сладко от боровинки. Не искам шоколадово/какаово. Отгоре може би ганаш с бял шоколад, 3-4 готови макарона и надпис. Тортата ще е за домашна консумация, няма да има гости.
Мисля в събота да я правя. Нещо малко и семпло.

# 104
  • под тепетата
Направи тогава плочка от бял шоколад, оцвети една част от него и направи надпис. Или използвай черен шоколад за надписа.

Общи условия

Активация на акаунт