Отговори
# 75
  • In transit
Хоп и от мен. Grinning Точно днес си мислех за вас. За протокола, и аз не съм на диета.

Преди няколко дни ми донесоха тиква и днес направих един много сочен тиквен сладкиш с царевично брашно (грис) и орехи, който има вкус на тиквеник, но без кори. Simple Smile

Фортуна, тези полумесеци ми бяха много любими едно време, особено, като ми ги направеше баба. Heart Eyes

# 76
  • Бургас
Ауууу, че е шоколадово при Кубратова! Усетих вкуса! Simple Smile

Такива полумесеци, като на Фортуна, нямам спомен дали съм правила, но по форма са ми много познати!

Мики, много интересен тиквен сладкиш!

# 77
Здравейте!
Иска ми се да направя няколко неща в следващите седмици, които си харесах от тук - “Наполеон” със “Сълзица” по MayGodBless, сладкиша на Роца с шоколад и маскарпоне и една вита торта - свекърва ми има РД скоро и ми се иска да я изненадам. Тя е чужденка и доста претенциозна жена, но поне знам, че харесва ягоди Grinning
Та идвам и с въпросите: за крема на тортата “Наполеон” виждам, че има и готов пудинг, и продукти за яйчен крем - те смесват ли се някак или са си два отделни крема? Извинявам се, но не ми е ясно… Би ли станала тортата само с домашен крем?
За витата торта - може ли да ми предложите крем без течна сметана? Имам лиофилизирани ягоди, както и горски плодове - ако ги добавя към крема, ще стане ли цветен и ще има ли вкус на ягоди/горски плодове? Никога не съм опитвала лиофилизирани плодове и пак се извинявам за глупавия въпрос. Купих ги на промоция, защото ги видях наскоро и реших да имам подръка за експерименти, обаче за свекървата не ми се експериментира 😬
Благодаря ви за помощта предварително!

Мики, тиквеният сладкиш изглежда много апетитно, може ли рецептата? Благодаря!

# 78
Кубратова , това са сладки полумесеци. Отгоре са наръсени с едро смлени орехи, а след изпичане поръсих с пудра захар.

# 79
  • София
Здравейте,
Имам много домашни сладка (праскови, ягоди, сокини...) които така си стоят - не ги ядем много, а са чудесни защото са с домашни плодове...
Ако имате сполучливи рецепти в които да ги ползвам, моля да споделите.
Бях тествала един сладкиш в който ги сложих отгоре, но те "потънаха" и се озоваха на дъното след печене... къде сбърках...

# 80
Ако тестото е по-рядко и въздушно, плодовете и сладкото/конфитюрът могат да потънат на дъното. В такива случаи трябва да отцеждаш плодовете от сладкото или ако слагаш и от сиропа или конфитюр, да поръсваш преди това върху тестото смлени ядки (орехи напр.). От сладка и конфитюри може да си правиш слоеве в торти и сладкиши, да пълниш пайове, но с добавка на желатин или нишесте, да смесваш с кремове - сметанови или с маскарпоне, уплътнени с нишесте може да ползваш за плънка на кифлички и подобни, а с желатин -  за чийзейк. На мен любим сладкиш с конфитюр ми е Дамски каприз - някъде напред в темата имаше рецепта. Ако няма и съм се заблудила, пиши, по-късно ще пусна моята.

Последна редакция: сб, 21 фев 2026, 08:04 от Кубратова

# 81
Ако имаш конфитюр мога да ти напиша много лесна и интересна рецепта с черен пипер.

# 82
  • In transit
Lemoncupcakes, добавила съм линк към рецептата. За крема за Наполеон, правил си домашен крем и като изстине, го смесваш с разбира сметана, с бъркалка или шпатула. Така кремът става по-лек и въздушен, попива добре в корите.

Montesito, имам един много хубав сладкиш с конфитюр, който майка ми често правеше, като правехме повече сладка. Може да го пробваш, ако искаш.

Сега виждам, че не пише градуси, препоръчвам 180С, горен и долен реотан за печене.

# 83
Аз мисля, че пропуснах да покажа тук полумесеците, които направих по рецепта на Добрина Венкова от книгата ѝ "Соленки, сладкиши и кремове"

Постни ли са ?
Ще може ли рецептата или поне линк към книгата?
Благодаря

# 84
Аз мисля, че пропуснах да покажа тук полумесеците,.....
Постни ли са ?
Ще може ли рецептата или поне линк към книгата?
Благодаря
Не са постни, с 5 яйца са.
Ще снимам рецептата по-късно и ще я споделя.

# 85
Montesito, и от мен:

Кейк" Криза"
1 бурк.сладко, 1/2 ч.ч орехи, 1/2ч.ч.олио, 1 1/2ч.ч. вода,2 ч.ч.брашно,
1ч.лъж. сода, ванилия.
Приготвя се и се пече като кекс.
Правих  го често в далечната 1997г., затова така се нарича.

Сладкиш Веси
Много любим, по името на моята приятелка от студентските години.
Продукти:
2 яйца,1ч.ч.захар, 1/2ч.ч.олио, 1ч.ч.прясно мляко / може и с кисело мляко/, 2ч.ч брашно, 1пакетче бакпулвер / може 1ч.лъж. сода/.
Всичко се смесва.
Разделя се на 2 части.
Едната част се изпича и се намазва със сладко, след което се прибавя и втората част и отново се пече.
Поръсва се с пудра захар.

Когато правя бисквитена торта или торта с кроасани, между крема слагам по малко сладко.

Ще се поразровя за други позабравени рецепти.

# 86
  • Euskal Herria
Като деца правехме руло с мармалад/сладко. Най-обикновен пандишпан, намазан със сладкото и навит. И толкова. Ни украси, ни нищо. Евентуално поръсен с пудра захар.

# 87
  • в Кошера
Аз мисля, че пропуснах да покажа тук полумесеците, които направих по рецепта на Добрина Венкова от книгата ѝ "Соленки, сладкиши и кремове"
Скрит текст:

Споделям рецептата, която имам от старите тефтери на мама.
Виждайки снимката, се сетих колко много ги обичахме вкъщи. Yellow Heart

Там са кръстени "Лунички".

Nature Moon 4 яйца
Nature Moon 1 ч.ч. захар
Nature Moon 1 1/2 ч.ч. брашно
Nature Moon 3/4 ч.ч. олио
Nature Moon 1 бакпулвер
Nature Moon 1 ч.ч. едро смлени орехи

Всички продукти, без орехите, се смесват.
Сместа се изсипва в подмазана и набрашнена кръгла тава.
Отгоре се поръсва с орехите.
Пече се ок. 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, до суха клечка.
След като се охлади в тавата се изрязват лунички с водна чаша и се поръсват с пудра захар.

Чаена чаша - 200 мл.
Бакпулвер - пакетче, предполагам. Но нямам спомен колко са били като грамаж тогава.

# 88
Тези стари лунички и аз ги обичах - реално тестото е като на пандишпан с мазнина и са много мекички и ароматни.

# 89
  • София
Точно защото е като пандишпаново, не разбирам защо трябва да има бакпулвер в него. След като се изпече, сладкишът трябва да е равен. При мен продуктите за "полумесеци" са:
5 яйца
150 г захар
100 мл олио
200 г брашно
ванилия
лимонова кора (настъргана)
орехи за поръсване

Общи условия

Активация на акаунт