Преместване в друг клас - причини и действия

• 4 826
  • 36
  •   1
Отговори
Привет.

Нещата с нашата класна започват сериозно да ме притесняват. Крещи на децата за щяло и нещяло, изхвъря им нещата в кофата ако са отгоре на чина след часовете. Повтаряла им , че откакто е учител, това е най лошият клас но щели да видят те после в горните класове? Сърди се ако не си носят храна за закуска каквато тя предпочита да ядат. Синът ми е възпитан, не е хулиган и се справя чудесно в училище. Вчера го е изгонила на последния чин перманентно, защото... си обърнал главата назад да види някакво дете, което казало нещо (не знам защо това да се обърнеш е чак такъв проблем). Говорим за деца във 2 клас. Попитах го "ти попита ли защо те изгони". Отговора беше" ами не ми пука вече, то всеки ден става все по зле. Само се крещи за всичко"
Това е последният и клас - пенсионира се. Просто според мен е твърде прегоряла до степен, че е изгубила всякаква мярка.

Плаша се , че ще трябва да се търпи това нещо още 2 години. Знам, че преместването в друг клас е крайно нежелателно от гледна точка на училището и създава проблеми. Вероятно директора ще поиска и основателна причина...  Разбирате, че ако се каже гореизложеното и директора не одобри преместване но говори с учителката за тези неща, следващите 2 години биха били ад за детето.

И се чудя кой е правилния път.

# 1
Стига да има свободни места в другите паралелки, не мисля, че ще има някакъв проблем с преместването.

# 2
Стига да има свободни места в другите паралелки, не мисля, че ще има някакъв проблем с преместването.

Случайно да знаете или да сте чували дали се иска мотивирана причина за преместването? Просто "ами така искам" или "не ми допада класната" ми се струва не особено убедително като аргумент.

# 3
Не знам дали се изисква мотив, но според мен не би трябвало. Ако много искат, аз бих написала, че детето не успява да намери общ език със съучениците си, за да може при евентуален отказ сегашната класна да не го нарочи.

# 4
  • София
Аз преместих едната ми дъщеря след девети клас в друго училище миналата година.
Единствено беше нужно да има обявено место и да се класира в него. Реално при попълване на документите за кандадатстване искаха някаква причина да се посочи, но тя е да има нещо написано, не е било рашаващо по никакъв начин. Ако не се лъжа мъжът ми беше попълнил, че не е доволен от нивото на обучение по чужд език в настоящото училище. Училището, което напусна се оказа че служебно ще ги уведомят и дори няма нужда нищо да правим или пък да търсим разрешение от тях.

# 5
Не би ли било по-разумно да поговорите приятелски с другите родители и да поговорите заедно с класната. Преди да тръгнете да бягате. Това е бягане от проблема донякъде.

# 6
Не би ли било по-разумно да поговорите приятелски с другите родители и да поговорите заедно с класната. Преди да тръгнете да бягате. Това е бягане от проблема донякъде.

Нямаме проблеми с децата. Никакви. Даже напротив, приятел с повечето, играят , чуват се вечер и т.н. Относно другите родители... предполагам знаете, че 95% от родителите се пазят да не нарочат детето им и това е напълно разбираемо. Виждам го в груповия чат по всякакви теми. Така, че разговор не е опция. А и да се опитваш да променяш някой , който е свръх уморен и прегорял и всяко малко нещо го докарва до ръба е непосилна цел. Госпожата е 2 години пред пенсия.  Вчера например, скандала е бил как така ще ядат солети в 10 часа, вместо да ядат нещо полезно.... ей такива неща ежедневно.

# 7
2 години, 2 месеца, 2 дена, 20 години преди пенсия - това за вас какво значение има. Вашето дете страда, сега. Аз ви казах моето мнение - споделете в груповия чат за проблема си и потърсете подкрепа от родителите. Ако намерите, отидете всички заедно да говорите с директорката, а ако не - самостоятелно говорете с директорката. Има и психолози в училище - включете и тях в дискусията. Аз лично това бих направил - ако разкажете спокойно какъв е проблема на директора, на класната, на родителите, на психолога....на всички тези хора, според мен със сигурност ще има промяна. Най-малкото на никой директор не му са занимава с телевизия и репортери или пък със сигнали към МОН. Които пък вие можете да подадете. Според мен има опции и варианти за действие преди местенето, за мен то е последен вариант. Аз даже бих отишъл първо да говоря с госпожата - колкото и да е луда, ако я позаплашите малко с институции и оплакване, не вярвам да продължи.

# 8
  • Sofia
Аз пък ще кажа, че оправия няма. Разговори не помагат.
Местете детето докато е време.
Говорете с директорката, тя го решава.

Аз лично съжалявам, че не го направих и все вярвах, че нещата ще се променят. Сега си сърбаме попарата.

# 9
Аз бих си преместила детето. Когато човек не си харесва работата обикновено си търси друга, нали? Едва ли тръгва да променя работодателя. Как може да стане зависи от големината на училището, дали са запълнени паралелките и не на последно място от директора. Един такъв беше разделил умишлено тризначки, родителите на които се върнаха от чужбина в различни паралелки. Въпреки молбата на родителите да са заедно, защото тепърва трябваше да се адаптират към българската образователна система. Опция ли ви е смяна на училището, в случай, че директора откаже?

# 10
  • край голямата локва
Първо поговорете с детето, да я наясно с преместването. Какво, ако се окаже че не иска? После проучете ситуацията в съседните класове, и вариантите за други училища.
И тогава- разговор с другите родители, искане за преместване в друг клас... и крайното, друго училище... Навремето, така преместиха дете в съседен клас, там обаче не се вписа, имало и някакво хулиганче да го тормози, детето цяла година рева че майката не го е питала.. и накрая жената ходи да се моли на директорката и бившата класна да го върне... Разбира се,  не бих толерирала тормоз над детето, но преди преместване първо проучете и другите опции включително разговор с класна/ директор.

# 11
Мога да се включа само в онази част, дето на никой директор не му се разправяло с жалби до МОН. Напротив. Жалбите са се превърнали в ежедневие, проверките от инспектори също. И след тях нищо не се променя. Те си знаят, че жалбата и проверката не водят до нищо, затова и равнодушно се приемат такива действия, а заплаха за такива действия дори звучи наивно. Няма да се трогне нито директор, нито класен ръководител.
И не, не е бягство от проблема, ако си преместите детето, напротив, разрешаване на проблема е. Наивно е да се вярва, че възрастен човек тепърва ще се промени и то от половин разговор. Дори да го иска, трудно може да се промени, а тя едва ли ще го поиска и то от външен натиск.

# 12
След като средата не е добра за детето, местете го, не се чудете. Единственото, което би могло да оправдава чуденето е, дали новата среда няма да е по-лоша от старата. Проучете си добре евентуалните възможности и действайте. За малки деца, а и за големи също, стоенето във вредна среда е пагубно и създава дългосрочни проблеми, на гърба си съм го изпитала лично.

# 13
А какво лошо толкова иска госпожата, че не им дава да се въртят и да ядат солети, това ли и е лошото? Малко дисциплина обикновено не вреди.

# 14
Сърди се ако не си носят храна за закуска каквато тя предпочита да ядат.

Вчера го е изгонила на последния чин перманентно, защото... си обърнал главата назад да види някакво дете, което казало нещо (не знам защо това да се обърнеш е чак такъв проблем). Говорим за деца във 2 клас. Попитах го "ти попита ли защо те изгони". Отговора беше" ами не ми пука вече, то всеки ден става все по зле. Само се крещи за всичко".

Тоест е нормално госпожата да казва на децата каква храна да си носят и ядат? Или пък да изгониш дете на последния чин, защото си е обърнал главата назад.

Малко прекалено е според мен това, аз лично бих се демотивирал от такъв учител.

Общи условия

Активация на акаунт