Въпроси за банки и банкови такси - 3

• 3 821
  • 74
  •   2
Отговори
# 60
Здравейте, имам следния въпрос - миналата седмица мъжът ми /чужденец, постоянно пребиваващ/ получи имейл от ОББ с някакъв формуляр за верификация на данни. Исканите данни са елементарни - адрес, от коя държава е, произход на средства, какво възнамерява да прави с тях /не е точно така формулирано/. Той има само една "мижава" сметка, която държи за евентуален превод на суми, ако трябва за някоя щета по колата. Аз периодично я захранвам с минимални суми колкото да не се закрие. Всичко ми изглежда нормално, няма искане за карти и друга по-специфична информация, за да се притеснявам, но все пак на фона на всичкия фишинг за който ни предупреждават се чудя да попълвам тези данни или не. Синът ми каза, че и той е получавал, но не е отговарял и не имало последствия като закриване на сметка или невъзможност за плащане и преводи. Какво ще ме посъветвате?

# 61
На сайта им е обяснено, може и през мобилното приложение да се направи с няколко клика - https://www.ubb.bg/aktualizaciya-danni-kyc#kyc-ubb-mobile
Всички банки го изискват. Може да се стигне до блокиране на сметка и карта по преценка на банката, УниКредит директно блокираха сметки преди 1-2 години.

# 62
На мен ми звъня служител от клона на ОББ и ми каза, че трябва да си обновя клиентската информация, направих го през мобилното приложение.

ПИБ ми пусна нотификация през тяхното приложение и също там си попълних въпросника. Не съм получавала такива мейли от нито една от двете банки.

# 63
Благодаря за отговорите. Аз не бях особено притеснена, по-скоро ми беше странно, че и аз не съм получила за повече от 20 г. подобно искане. Сега нали предупреждават не правете това, не отваряйте онова /вече на няколко пъти получавам нещо от Револют, а аз даже нямам карта/ и затова реших да се консултирам тук - повече хора, повече банки.

# 64
Зависи от банката. На мен само УниКредит май са ми искали, но отдавна не съм техен клиент.
В Инвестбанк пък всеки път подробна декларация попълвах.
Различно е.

# 65
Здравейте, Сблъсквам се с абсурден казус и търся опит.През януари клиент преведе депозит по банков път за стока, която вече е изработена и доставена. Днес (5 месеца по-късно) виждам, че сумата е удържана служебно от фирмената ни сметка с основание „Върнат грешен превод съгл. Camt 056“.
От банката ни обясниха, че имало „директна наредба от БНБ“ и били длъжни да ги върнат автоматично. В момента клиентът има и стоката, и парите, а ние сме завлечени зад гърба ни.
Случвало ли ви се е такова служебно теглене месеци след сделката?

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 13:49 от rusevavv

# 66
Има тема "Счетоводител в нужда се познава" или нещо подобно беше. По-добре попитайте там, защото казусът ви е доста специален, професионално мнение може би ще получите.

# 67
Как оспорихте процедурата пред банката и има ли смисъл директно да подаваме жалба за измама в полицията/прокуратурата, тъй като имаме всички чатове и товарителници за доставената стока?
Благодаря предварително на всички включили се!
Ако банката не може да ти помогне, полиция и съд. Друг вариант нямаш.
Свърза ли се с клиента? Обясни му, че ще има последствия тези му действия.

# 68
Как оспорихте процедурата пред банката и има ли смисъл директно да подаваме жалба за измама в полицията/прокуратурата, тъй като имаме всички чатове и товарителници за доставената стока?
Благодаря предварително на всички включили се!
Ако банката не може да ти помогне, полиция и съд. Друг вариант нямаш.
Свърза ли се с клиента? Обясни му, че ще има последствия тези му действия.

Момичета, оказа се още по-оплетено. Днес получих документите от УниКредит. Вътре изрично пише, че Банка ДСК е направила техническа грешка през януари и сега по служебен път (Наредба 3 на БНБ) си е изтеглила парите обратно. В самото банково извлечение обаче черно на бяло се пази оригиналното основание на превода: „KAPARO ZA …“. Тоест, преводът изобщо не е грешен, просто ДСК са си оплескали нещата технически и сега започва ходене по мъките - иди обяснявай,че нямаш сестра…

# 69
Може би сигнал в БНБ, за да проверят на какво основание ДСК са си поискали парите. След като техния клиент е въвел коректен IBAN и ДСК са го изпълнили правилно, за каква грешка може изобщо да се говори..

# 70
Пиша и с призив да внимавате и вие, и да си проверявате сметките, понеже покрай подготовката и приемането на еврото са ставали брутални грешки, явно софтуерни.

Имейлът казва , че операцията е извършена на основание чл. 11 от Наредба № 3 на БНБ и чл. 96 от ЗПУПС, като се касае за неточно изпълнение „по вина на доставчика на платежни услуги на наредителя“ (тоест по вина на ДСК).
С две думи: ДСК са объркали нещо технически в системата си още през януари. Сега, 5 месеца по-късно, са си открили бъга и най-нагло ползват Наредба 3 като вратичка, за да си вземат парите служебно,без дори да ни уведомят или да ги вълнува, че преводът е за реална, изпълнена сделка…🤦♀Аз съм потресена,вече не знам какво мога да очаквам. Днес е трицифрена сума,утре може да е още по-сериозна.

# 71
  • БГ
Подобни ,,,технически грешки,, рядко стават без служител от вътре /дск/. Пуснете обжалване към вашата банка и вдновременно към икономическа полиция.

# 72
Моят опит със съпорта на ДСК никак не е розов. Последния път обяснявах аз на служителка от съпорта какво е гратисен период и кога приключва. Според нея съм имала 45 дни от получаването на извлечението за плащане. А, и излечението за май не било готово, защото месецът не бил изтекъл.
Абсолютна неграмотност по отношение на елементарни въпроси, какво остава за по-заплетени ситуации.

Контролният орган на банките е БНБ, но за жалба там трябва електронен подпис.

# 73
Контролният орган на банките е БНБ, но за жалба там трябва електронен подпис.
Не. Може с обикновен подпис и жалбата на хартия.

# 74
Който живее в София, може и на хартия.
Който не живее в София, или си вади електронен подпис, или бие път до София. Или търпи безобразията на банките.

Общи условия

Активация на акаунт