Насоки за инвитро

• 653
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, нова съм тук и предварително се извинявам, ако темата ми нарушава правилата, но изчетох доста и ставам все по-объркана, затова ми се иска да синтезирам въпросите си. На 25 години съм, мъжът ми е на 29. Имам поликистоза, пих противозачатъчни една година, спрях ги в началото на 2025 г., когато и започнахме да правим опити за бебе. В началото не сме си го поставяли като фикс идея, т.е. не съм следила овулации и така нататък. АГ-то каза да си действаме и ако не стане до 6 месеца да отида пак, за да започнем да отмятаме една по една възможни причини. Да подчертая, че овулация имам въпреки поликистозата, просто е нередовна - понякога на 20ти ден, понякога на 30ти и т.н. Юли месец започнах да следя овулация с лентички, но до октомври нямахме успех. Изписаха ми добавки и летрозол, като АГ-то каза и мъжа ми да си направи спермограма, но според нея проблемът беше в нередовната ми овулация и да си почвам летрозола, докато той си направи изследванията, с които се забавихме малко поради други причини. Спермограмата обаче се оказа с лоша морфология - 1,5%. Всички други показатели са в норма, дори много добри, единствено тя е ниска. Дотук трета стимулация с летрозол, овулация на 16-17 ден и никакъв успех. Мисля, че ситуацията ни се неглижира и ми се ще да се задействаме по-сериозно, но не знам към кого да се насоча като репродуктивен специалист. Видяло се е, че няма да стане естествено. Моля ви да ме насочите към специалисти и клиники в Пловдив или София (чужбина не е вариант, така че моля да не ми предлагате Турция и Кипър). И ако може, както се казва, обяснете ми като на бавноразвиваща какво следва - избирам си специалист, с какви изследвания да отидем? Хормони не съм пускала скоро, но единствено тестостеронът ми беше леко завишен, имах и дефицит на витамин Д, който оправих с времето. TSH ми беше 1,980. Моля просто за базовите насоки в началото на този път, понеже съм притеснена и объркана. Благодаря предварително на всеки, който ме е изчел и отделил от времето си.

# 1
  • София
Направи си цветна снимка на тръбите в началото, а мъжът ти да посети спешно репродуктивен андролог и да потърси причина за лошата морфология, както и да му изпише добавки и подходящ режим на живот и хранене.
Ти се виж и с репродуктивен ендокринолог, за да работите по отношение на тестостерона, който вероятно е свързан с поликистозата.
И като цяло се обърнете към репродуктивен специалист, а не просто АГ. АГ са идеални за проследяване на бременност, но добрите такива не се бъркат в репродуктивни проблеми. Обикновено е добре да работят съвместно при нужда от хистероскопия или друга АГ манипулация. Защото и добрите РС не се бутат в АГ работата.

# 2
Направи си цветна снимка на тръбите в началото, а мъжът ти да посети спешно репродуктивен андролог и да потърси причина за лошата морфология, както и да му изпише добавки и подходящ режим на живот и хранене.
Ти се виж и с репродуктивен ендокринолог, за да работите по отношение на тестостерона, който вероятно е свързан с поликистозата.
И като цяло се обърнете към репродуктивен специалист, а не просто АГ. АГ са идеални за проследяване на бременност, но добрите такива не се бъркат в репродуктивни проблеми. Обикновено е добре да работят съвместно при нужда от хистероскопия или друга АГ манипулация. Защото и добрите РС не се бутат в АГ работата.

Благодаря, добавки са изписани, мъжът ми е спортист и има добър режим. Именно за репродуктивния специалист ми е питането - кого да търся, препоръки и т.н.

# 3
Аз мога да кажа за болница Надежда. Трябва да попълните формата в сайта им за заявка на първоначален преглед при репродуктивен специалист -https://nadezhdahospital.com/forma/
Те ще ви се обадят след няколко дни и ще ви насочат към специалист, при когото има свободни места.
Аз носих актуални изследвния, но не им обърнаха много внимание. Направиха ми други, както и цветна снимка на тръбите. Мъжът ми си направи актуална спермограма, защото казаха, че искат да е направена в тяхната лаборатория.

Благодаря, добавки са изписани, мъжът ми е спортист и има добър режим. Именно за репродуктивния специалист ми е питането - кого да търся, препоръки и т.н.

# 4
Благодаря и аз мислех за "Надежда", но се притеснявах, че нямам изследванията. Така като ми казахте май направо ще попълня формата. Доста време ли чакахте за час?

Аз мога да кажа за болница Надежда. Трябва да попълните формата в сайта им за заявка на първоначален преглед при репродуктивен специалист -https://nadezhdahospital.com/forma/
Те ще ви се обадят след няколко дни и ще ви насочат към специалист, при когото има свободни места.
Аз носих актуални изследвния, но не им обърнаха много внимание. Направиха ми други, както и цветна снимка на тръбите. Мъжът ми си направи актуална спермограма, защото казаха, че искат да е направена в тяхната лаборатория.

# 5
Обадиха ми се след 3 дни и ми записаха час за след около 2 седмици.

Благодаря и аз мислех за "Надежда", но се притеснявах, че нямам изследванията. Така като ми казахте май направо ще попълня формата. Доста време ли чакахте за час?

# 6
Аз ще оставя малко по-различно мнение. Нямам препоръки, но искам да кажа че аз също имам поликистозни яйчници и доста често овулацията ми закъснява, но въпреки това успях да забременея без прием на лекарства. Вярвам че когато проблемите на мъжът ти се оправят ще успеете да забременеете въпреки овулацията ти.

# 7
Аз ще оставя малко по-различно мнение. Нямам препоръки, но искам да кажа че аз също имам поликистозни яйчници и доста често овулацията ми закъснява, но въпреки това успях да забременея без прием на лекарства. Вярвам че когато проблемите на мъжът ти се оправят ще успеете да забременеете въпреки овулацията ти.

Благодаря за думите Ви, имах нужда да чуя нещо положително. Просто на от доста места чувам, че морфология не се оправя и едва ли не шансът ни е само инвитро.

# 8
Здравейте, морфологията не се гледа като самостоятелен показател. Ако другите са в норма или в по- голям процент ( обем, концентрация, подвижност), то морфологията се вдига като % чисто математиески. Направете спермограма, не по CASA метод, а спермограмата по мануален метод, защото първата дава винаги отклонения, точно в морфологията. Направете консулт с Доктор Милен Кацаров. Той на вероятно ще изпише добавки на мъжа Ви за повишаване на морфологията с процент, два, три. Що се отнася за Вашите изследвания- основните са цветна снимка, хормони, АМХ, имунологични изследвания (тук трябва консултация с имунолог преди да решите да ги правите, за да Ви каже какво да пуснете, тъй като са много скъпи), тромбофилия, може да си пуснете и фертилити тест за инфекции на ендометриума, тъй като пречат на имплантацията. Изберете си репродуктивен специалист и обяснете ситуацията, нека Ви ги обяснят тези неща. Млади сте, нещата ще се случат. Успех!

# 9
  • Пловдив
Момичета, сега гледам и сравнявам ценоразписите на Надежда и на КИРМ Плевен. Не че услугите са записани по еднакъв начин, опитвам се да преценя колко би струвало пункция, оплождане на яйцеклетката, замразяване, съхранение, размразяване, трансфер. Струва ми се, че в КИРМ цените са осезаеми по-високи, смятам ги около 2000 евро за един опит, а в Надежда по-малко - такива ли са и вашите наблюдения?

# 10
  • София
С Плевен нямам опит, но Надежда са конвейр.
Посещавам различни техни специалисти, а от лабораторията съм с много добри впечатления, но репродуктивните им са конвейр и моят опит там е негативен. Писала съм преди години и не искам да се повтарям, но бих предпочела индивидуален подход, вместо тях.

# 11
Здравей, оставям ти моите двугодишни мъки с инвитрото: https://www.ivf-journey.site/ . Виж пост 63, при мъжа ми и двете спермограми бяха ужасни, имаше 1% нормална морфология, а той също е спортист (не взема никакви химии). По препоръка отидохме при д-р Гаджева (New Life в Пловдив), тя още в самото начало каза, че резултатите не отгаварят на това, което вижда и чува, според нея нямало как да издържи маратоните, които бяга, ако наистина са толкова лоши. След като задълбочихме изследванията - андрофлор, днк фрагментация и т.н. излезе, че има много висок тестостерон (над средностатистически при мъжете) и това влияело на резултатите, извинявай абсолютно не помня медицинското обяснение, но с две думи нищо му няма.

# 12
Здравей, оставям ти моите двугодишни мъки с инвитрото: https://www.ivf-journey.site/ . Виж пост 63, при мъжа ми и двете спермограми бяха ужасни, имаше 1% нормална морфология, а той също е спортист (не взема никакви химии). По препоръка отидохме при д-р Гаджева (New Life в Пловдив), тя още в самото начало каза, че резултатите не отгаварят на това, което вижда и чува, според нея нямало как да издържи маратоните, които бяга, ако наистина са толкова лоши. След като задълбочихме изследванията - андрофлор, днк фрагментация и т.н. излезе, че има много висок тестостерон (над средностатистически при мъжете) и това влияело на резултатите, извинявай абсолютно не помня медицинското обяснение, но с две думи нищо му няма.
Благодаря Ви за отделеното време, ще прочета с интерес.

# 13
Пациентка съм на КИРМ Плевен, мога да препоръчам  д-р Панева- Бързашка, която успя да ме предпазположи , да ме кара да се чувствам спокойна и да мога да и се доверя напълно. Все още сме в процес на подготовка за процедурата, та като успех не мога да изразя мнение. Но когато се решихме за инвитро , майка ми искаше да търсим голяма клиника, чужбина , прехвалени лекари за по- сигурен резултат. Аз отказах, за мен спокойствието, което Панева ми дава  ми е стимул ,че нещата ще се получат. Не съм сравнявала цени, защото там го чувствам,че е моето място.
Момичета, сега гледам и сравнявам ценоразписите на Надежда и на КИРМ Плевен. Не че услугите са записани по еднакъв начин, опитвам се да преценя колко би струвало пункция, оплождане на яйцеклетката, замразяване, съхранение, размразяване, трансфер. Струва ми се, че в КИРМ цените са осезаеми по-високи, смятам ги около 2000 евро за един опит, а в Надежда по-малко - такива ли са и вашите наблюдения?

Общи условия

Активация на акаунт