Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 20

• 6 812
  • 243
  •   1
Отговори
# 90
Може да се сложи и малко индиго, да.
Изсветляващата маска с мед също води до по-топли нюанси и изсушава косата.

Трябва ли да внимавам за нещо, примерно да ми е чиста косата...? Твоят опит с канела или с зехтин/кокосово масло е? Аз мисля да пробвам с канела, а да редувам с маслени маски, заради изсушаването.

Специално съм си купила дестилирана вода Relieved

Четох също за изсветляване с масло от лайка, но то е адски скъпо, не бих го хабила за това.

# 91
  • В полите на Пирин планина
Мед, канела и кокосово масло съм правила на естествена (светла коса) и се промени нюансът на косата. Изсветли се леко, но естествената ми коса е пепелива, а след тези процедури стана златиста.
На къносана също съм го правила и се получи по-добре, отколкото на естествена, но тогава си бях доста рижавка. Simple Smile

Със силна отвара от лайка съм се поливала лятото, отново на естествена коса - за слънчеви хайлайтове в косата - изсветлява, но трябва постоянство, а освен това, също изсушава лайката.

# 92
Тези хакове за изсветляване как биха се отразили на кестенява коса, момичета?

# 93
Може и да я изсветлят леко, трябва да се пробва...

# 94
А колко време да я държа маската на косата?

# 95
С витамин Ц съм махала малко от натрупана по дължините къна - тогава косата ми беше до кръста и предимно я мажех цялата всеки месец. Беше се натрупал пигмент надолу, а не я исках толкова тъмна, не ми отива толкова. Бутна я, въпреки че чиста къна по принцип държи и не пада лесно. Е, не драстична разлика от веднъж, но си стана по-светла. Не ми се занимаваше да го направя няколко пъти че да сваля и повече.
И това изсушава леко, но поне при мен беше наистина леко, косата ми не е суха по принцип.

# 96

Половин-един час...

# 97
копирам от сайта на хенафокс, пише един час

Цитат
Необходими продукти: чист мед, вода (най-добре дестилирана, или слабо минерализирана вода с pH 7), както и чаена лъжичка от едно от следните: смляна канела, кокосово масло, зехтин). Всичко се използва при стайна температура. Точното съотношение е 1:6 (1 с.л. мед към 6 с.л. дестилирана вода, като в зависимост от дължината на косата може да използвате по-голямо количество). Добавете 1 чаена лъжичка канела, или кокосово масло, или зехтин. Нанесете равномерно върху мокра коса (подсушена с хавлия), и задължително покрийте с найлонова шапка или фолио, а отгоре – с хавлиена кърпа. Оставете на косата си за час, а след това измийте обилно с вода.

"едно от следните" може би защото канелата може и да дразни чувствителна кожа и за да се знае дали е от нея, но това си е само мое предположение...

# 98
Благодаря. А косата само мокра или и измита преди това с шампоан да е?

# 99
Благодаря. А косата само мокра или и измита преди това с шампоан да е?

и аз това питах, но сега видях в коментарите там, че на измита и още влажна се нанася.
Тоест след това косата трябва да се измие още веднъж, а ако са слагани масла, то тогава и с шампоан...

Аз скоро си правих, hair oiling, и понеже и за това специално четох споделям тук: също се прави на чиста коса като  се слага минимално количество масла, не да ти плува косата в тях, а просто се нанася навсякъде с масаж пестеливо, стои се пак максимум час с увита, затоплена глава и се измива добре, 2 пъти с шампоан. Аз го правих с по една лъжица кокосово и зехтин и етерични и дори ми остана за още веднъж. Маслата се затоплят първо на водна баня.

Последна редакция: нд, 05 апр 2026, 23:12 от Шанта

# 100
Момичета, моля за насоки, защото в момента не мога да си подредя нещата кое след кое да направя. Целта е да се опитам да направя косата си по- светла. Другата цел е да къносам белите израстнали коси около челото. Оказа се, че у дома имам и амла. Та, ако първо къносам само косата около челото, измия я и после направя маска за изсветляване на цялата коса, то няма ли да сваля и току-що нанесена къна? Или да не слагам от маската на косите около лицето, а там директно да действам с къна+ Амла?

# 101
Първо изсветляването и след това къна+амла, но ако до сега си слагала и индиго не знам дали няма да има разлика...

# 102
Mariat, аз ще правя същото преди следващото къносване, но мисля първо да мажа за изсветляване някаква маска и тогава да се къносам.

# 103
Разбрах.
А мога ли да направя двете процедури в един ден?

# 104
Може. Правиш маската за изсветляване, миеш си косата много щателно, след което се мажеш с къната.
Аз обаче нямам особено добри впечатления от къната с амла. В смисъл - покрива прекрасно, нямам забележки, но си е рижавко. Поне на моята коса, която е светлокестенява и доста побеляла, така се получава. И горе в корените и по-горната част, в която нямам много натрупване от къна+индиго е рижавка, а по-надолу си е тъмна. Правих се така няколко пъти и ми писна, след което просто почнах да слагам отново индигото.
Но - зависи какъв резултат целиш, Mariat, зависи и каква ти е основата, каква ти е косата, според мен за всяка дама резултатът може да е различен.
Аз споделям моя. Определено засега, най-добрият резултат ми е къна+амла+индиго.

Общи условия

Активация на акаунт