Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 93

• 26 466
  • 749
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Позволявам си да направя нова тема, тъй като определено имаме нужда от нея! Копирам поста на MERA от старата тема и се присъединявам към пожеланието :  Нека новата тема донесе късмет на всички ни и всички да видят най-хубавите две черти, да усетят най-приятните  ритничета и да гушнат най-сладките бебчета на термин 🙏🤰💫

Тук може да задавате въпроси свързани с вашите инвитро процедури и да споделяте опит, а като видите двете чертички може да  се похвалите за кураж на другите момичета! Успех!
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Полезни Линкове
Център за Асистирана Репродукция
https://www.cfar.bg/

Какво е Ин Витро
https://nadezhdahospital.com/reproduktivna-medicina/asistirani-r … duktivni-tehniki/

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Препоръчителни изследвания:
За жената
- полови хормони на ден 3 - 5 от менструалния цикъл (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, TSH, AMH)
- изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
- микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
- изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)
- хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
- генетично изследване за тромбофилия (основен пакет) и за придобита тромбофилия
- проверка за пропускливост на тръбите
- имунологични изследвания

За мъжа
- разширена спермограма по Крюгер
- изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
- микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
- изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)

При мъжки фактор
- проверка за варикоцеле и други отклонения
- хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
- ДНК фрагментация и кариотип

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
Допълнителни техники за повишаване на успеваемостта

Всяка клиника предлага различна комбинация от тях, така че потърсете информация за възможностите при вас.

- ИКСИ (интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - покрива се от ЦАР
- ИМСИ (инжeĸтиpaнe нa мopфoлoгичнo ceлeĸтиpaн cпepмaтoзoид в цитoплaзмaтa нa яйцeĸлeтĸaтa)
- МАКС
- Активиране на яйцеклетките чрез калциев йонофор
- Ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки
- Time laps култивиране на ембриони в системата Ембриоскоп
- Асистиран хетчинг с лазер на ембрионите
- Ембриолепило
- Предимплантационна генетична диагностика/скрининг (PGD/PGS)
- Микрочип/ ZyMot

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Линк към старата тема - 92:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1799946

Линк към старата тема - 91:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1799946

Линк към старата тема - 90
https://www.bg-mamma.com/?topic=1729188

Линк към старата тема - 89
https://www.bg-mamma.com/?topic=1666512
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

С пожелание на всички за леки стимулации, успешни трансфери , леки бременности до термин и здрави, пухкави бебчета на финал ! Кураж, момичета!

# 1
  • София
Запис в новата тема. Успех на всички. На мен ми остават още две пункции.

# 2
Благодаря за темата. И аз се записвам - дълъг протокол, блокиращата ми инжекция беше на 8-ми март. Пожелавам ви късмет.

# 3
Запис в новата тема. Успех на всички. На мен ми остават още две пункции.
На ЕЦ ли сте? Как вървят нещата за сега? Успяхте ли да направите и да замразите ембриони от първите две пункции? Съвсем без никакви лекарства ли сте и по колко яйцеклетки вадите?

При мен, след четвъртия неуспешен трансфер доктора предложи да минем на ЕЦ.
Всъщност до сега опитахме с депо инжекция, слаба стимулация и много силна стимулация, та ЕЦ е нещо ново за мен.

Решихме, докато чакаме последната си заповед по фонда да направим един самофинансиран опит на ЕЦ и този петък ми е пункцията. Снощи сложих таймираща инжекция.
Абсолютно ЕЦ - без никакви Летрозоли и т.н. - имам един доминантен фоликул, който на ден 11 беше 14мм, надявам се всичко да бъде наред и да направим хубав ембрион.
Миналия път използвахме ПИКСИ селекция, сега мисля да пробваме със Зимот чип. Ембриона от миналия месец беше с качеството 4АС, надяваме се на по-добър краен резултат този път.
Естрадиола вчера ми беше 260, прогестерон 0,19, а ЛХ 11,8 - мисля, че всичко е супер за преди пункция. Вероятно ще правим СЕТ.
Ако не се получи започваме в края на месеца да вадим по фонда яйцеклетки и ще трябва да минат 4 пункции преди трансфер.
Готова съм за всякакви варианти. Очаквам своето чудо да се случи скоро 🙏❤️

# 4
Успех, момичета, стискам на всички ви палци!
Si_mo_na, извинявам се за любопитството, но защо трябва да минат 4 пункции преди трансфер? 🙄

# 5
По фонд на ЕЦ се финансира такава схема - 4 пункции и след тях един трансфер.

# 6
  • Sofia
Успех и от мен в новата темичка!
Leda, по фонд на спонтанен цикъл се правят първо 4 пункции и чак след това може да се прави трансфер. Каква им е идеята за това и аз не съм сигурна. Може би embryo banking.

# 7
Да, по фонда е такова изискването. Вероятно искат да се съберат повече ембриони и да се върне най-добрият. Щеше да е хубаво, да има поне два трансфера, като при стимулация, но ..

Иначе аз изпаднах в много кофти ситуация, оказа се, че изследванията ми, които пуснах вчера са грешни. Дълго време не можеха да ми намерят вена и накрая явно сме изпратили малко кръв и е почнала да се съсирва, та голяма паника настана.
Днес ходих на друго място, пуснах на ново изследванията и въпреки, че с хормоналните не усетихме грешка, повторих и тях. Всичко е в норма, както и очаквах, но нямаше как да сме на 100% сигурни, та ..

Естрадиола е вече 290  (вчера беше 260)
ЛХ се е покачило много след тригера, а прогестерона е 0,49, което е супер, защото в началото на ден 4 ми беше 1,1 и мислех, че ще се прецакат нещата.

Чакам с нетърпение пункцията утре. Дано сме отгледали читава яйцеклетка 🙏
С мъжкия материал нямахме проблем миналия месец, ембриноложката го похвали, та там не се тревожа. Ще направим селекция все пак, уж за по-сигурно 🙏

Предполагам, че заради ниския прогестерон и хубавата лигавица (последно на ден 11 беше 6,9 мм -  М type) доктора ще иска свеж трансфер, но ще видим какво ще каже.

Стиснете по едно палче за нас и всички, които чакаме и се молим да се случи нашето чудо 🙏❤️

Последна редакция: чт, 12 мар 2026, 17:28 от Si_mo_na

# 8
Извинявам се, момичета, не знаех. Благодаря, че ми обяснихте!
Имам 3 опита по фонд със стимулации и един на самофинансиране пак със стимулация, но не съм чела за спонтанния цикъл и не съм хич запозната. Звучи доста добре, има резон. Стискам палци! 🍀

# 9
  • София
На ЕЦ ли сте? Как вървят нещата за сега? Успяхте ли да направите и да замразите ембриони от първите две пункции? Съвсем без никакви лекарства ли сте и по колко яйцеклетки вадите?

При мен, след четвъртия неуспешен трансфер доктора предложи да минем на ЕЦ.
Всъщност до сега опитахме с депо инжекция, слаба стимулация и много силна стимулация, та ЕЦ е нещо ново за мен.

Решихме, докато чакаме последната си заповед по фонда да направим един самофинансиран опит на ЕЦ и този петък ми е пункцията. Снощи сложих таймираща инжекция.
Абсолютно ЕЦ - без никакви Летрозоли и т.н. - имам един доминантен фоликул, който на ден 11 беше 14мм, надявам се всичко да бъде наред и да направим хубав ембрион.
Миналия път използвахме ПИКСИ селекция, сега мисля да пробваме със Зимот чип. Ембриона от миналия месец беше с качеството 4АС, надяваме се на по-добър краен резултат този път.
Естрадиола вчера ми беше 260, прогестерон 0,19, а ЛХ 11,8 - мисля, че всичко е супер за преди пункция. Вероятно ще правим СЕТ.
Ако не се получи започваме в края на месеца да вадим по фонда яйцеклетки и ще трябва да минат 4 пункции преди трансфер.
Готова съм за всякакви варианти. Очаквам своето чудо да се случи скоро 🙏❤️

Да, на спонтанен цикъл съм. От първата пункция имаме едно замразено ембрионче, там имах стимулация с Летрозол. Втората пункция беше преди седмица, за нея нямах стимулация. Извадихме една яйцеклетка, която се оплоди. Ембриончето обаче забави развитие на 3-ти ден и го наблюдаваха до днес. За съжаление сутринта ми звъннаха, че е спряло развитие иначе вчера се уговорихме, че ако днес се е развило добре ще го замразим и ако става за ПИД евентуално да го изследваме. За пръв път изпадаме в такава ситуация. До сега каквото се беше оплодило все се развиваше нормално до стадий бластоцист и тези ембриони, които бяхме изследвали бяха балансирани.

Бих те посъветвала да направите ПИД ако до сега не сте правили и да направите ЗЕТ. Не помня до сега всичките трансфери ли са били СЕТ?
Стискам палци да не се налага да ползвате заповедтта по фонда. Simple Smile Ако мога да бъда полезна с нещо друго съм на линия. Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 мар 2026, 19:09 от NaniG

# 10
И аз се записвам в темата. Предстои ми първи инвитро опит (надявам се и последен Grinning ). Започваме още този месец, но много ме притеснява пункцията и опасността от хиперстимулация. 
Пожелавам успех на всички! Heart

# 11
Luciana, може да се подмогнеш като хапваш повечко протеин по време на стимулията и след нея. Може да започнеш и по-рано.
Нормално е да си притеснена, тъй като е нещо ново за теб.

# 12
NaniG, аз съм изцяло на ЕЦ, няма никаква стимулация. Честно казано, не ми действат добре стимулациите, имам чувството, че те скапват яйцеклетките..

До сега никога не сме правили ПИД - то не е имало на какво. Честно казано, не ми се рискува ембриона и по-скоро бих направила ЗЕТ на ЕЦ примерно..
Иначе до сега съм имала два СЕТ и два ЗЕТ.
Само при ЗЕТ на ЕЦ имах имплантация, но завърши с биохимична бременност.

Аз много се надявам на тази яйцеклетка сега.
Ще видим относно трансфера какво ще каже доктора. За сега и хормоните и лигавицата са ок, сякаш съм съгласна за СЕТ, ако той го предложи, но и на ЗЕТ ще се съглася.

Опитвам да съм хем положително настроена, хем да не се навивам много, много.
При първата ми стимулация нищо не оцеля до ден 5, при втората имах само 1 ембрион, а втория (който се имплантира) се забави малко и го замразихме на ден 6.
При третата пак имах само 1 ембрион и го върнахме на ден 5 на СЕТ..
Абе, ще стане работата, ама не знам от кой път.. 🤷

Последна редакция: чт, 12 мар 2026, 22:00 от Si_mo_na

# 13
  • София
Si_mo_na успех днес! На твое място след толкова неуспешни трансфери със сигурност бих изследвала ембриончето и бих направила ЗЕТ. Също так бих направила биопсии, за да съм сигурна, че средата е добра. В крайна сметка всеки сам си преценява. Ние до тук сме направили доста неща още преди първия трансфер, кариотип, ПИД на ембриони, биопсии. След първия неуспешен трансфер проверихме имунологията, направихме диагностична хистероскопия, отново биопсии. В една от известните клиники в гр. София ме питаха, защо от самото начало сме направили толкова много изследвания, те щели да ми искат само една тромбофилия и едва ли не всичко щяло да е супер, ми идваше да избягам с 300 от там. Даже лекарката се изрази, че това било тежката артилерия, трябвало първо да имам 3-4 неуспеха и чак тогава да се правят такива изследвания.

# 14
Хората избират един от двата подхода. Всички изследвания бързо или първо опити после изследвания. И аз съм от тези с изследванията първо. Не разбирам защо да губя време, да се тровя с лекарства и нерви и накрая пак да отидат толкова пари в неуспехи. Но може би всеки се надява да е от късметлиите дето ще успеят от раз по най-лекия начин, а и репродуктивните карат по такъв протокол. Еди колко си неуспеха, за да предложат едно или друго като някаква си крайна мярка.

Общи условия

Активация на акаунт