Детето не спи цяла вечер и си яде пръстите.

• 1 146
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте мами ,потресена и уплашена съм но какво се случва?
Моята Васка е на 4 г. От скоро детето не спи на градинка много често не спи по цяла вечер почти, яде си пръстите и кожичките прави беля питам я защо ?Гледа ме в очите като муле нито отг нито нищо (понякога казва МИ НЕЗНАМ!) обещава че повече няма да прави същото след 5 мин пак,същото е и с ноктите. Допитахме се до личната каза че тя е същото е забелязала че детето има нещо. Каза че може да е от малкия спектър на Аутизъм но не е сиг.исписа и сиропче каза че ако продължава да будува и да яде пръсти ще я насочи към специалист невролог.Като чух това се срийнах детето ми е общително, умно,пее,брои,споделя играчки ,играе си с деца,има зрителен контакт.Малко ни е трудно с говоренето а също говори превъзбудено иска да каже 100 неща наведнъж и понякога не и се разбира нищо.Но аз не разбирам как може това да го описват като Аутизъм!!!Страхувам се,в случая с пръстите какво ли не сме пробвали забележки колко щеш,и с хубаво и с лошо с люто дори я заплашвахме плаче и вика няма повече след 5 мин пак. Вчера почти цяла вечер седи легнала, гледа ,играе с пръстите,незнам откъде идва тази енергия аз мисля че има някаква нерва.Наскоро се преместихме да живеем От Разлог в Първомай при майка ми ,тя смени градинката и обстоятелствата аз вече от 3 седм.съм в Кипър майка ми я гледа.Като бях в Бг още от тогава започна неспането и ядене на пръсти мислих че е ,защото неможе да си изхъби енергията или че е навик.Но майка започна да се уплаква сериозно. Ако някоя майка е минала през това моля споделете как сте постъпвали ,как оправихтенещата ,къде ходихте? ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДЪЛГИЯ ПОСТ.🥲

# 1
Някоя лелка да не я маризи в детската.

# 2
Мога да кажа от личен опит, че децата са изключително чувствителни, когато настъпят промени. Особено при положение, че Ви няма. Може да се посъветвате с детски психолог като за начало.

# 3
+1 за психолог, а може и да не помогне, ако на детето не й допадне човека.

Гразането на нокти и пръсти е стрес, в най-честите случаи.

На около 4 с родителите ми също се местихме (без смяна на град), тогава ясно помня че си гризях ноктите. Ако някой ме пита защо, не знаех. Децата често не могат да описват такива емоции, случващото се е близо до първично, не до разум. От раз сама страх с ноктите, уви и до днес, когато съм напрегната си гриза и чопля кожата край ноктите.

Но Аутизъм?!?! Личните май много се вживяват, това не е тяхна работа да раздават такива диагнози.

# 4
  • Банско
Посещения и то няколко при психолог задължително! Ако има в града, ако не в съседство. Това е много важно за емоциите на детето. Разговори много с бабата и да ви вижда често дори и през вайбър. Аз не гриза нокти, но си чопля от малка устата. Израстнала съм в проблемно семейство с баща пяница и побойник, сама можете да се сетите каква е средата. Това наистина са затворени емоции и до ден днешен си чопля несъзнателно понякога устните, а съм на 38.

# 5
4-годишно дете, което е сменило рязко средата, на всичко отгоре е разделено от майката и се пита в задачата какво му има? Ами...

# 6
  • София
Защото Ви иска вниманието - отговора е прост Simple Smile Децата са много чувствителни при смяна на среда било то училище или детска градина. Другото, което от опит мога да кажа е гледай ръцете на детето да се знаимават с нещо, например глина или пластелин (коментирано е това с детски психолог). Другото е горчив лак, но с него няма голям успех за постоянно.

# 7
Възможно е да е период или нещо, което го напряга- при нас имаше подобен етап със съня. Понякога децата започват да си смучат или гризат пръстите като начин да се успокоят. Ако продължи по- дълго, бих се консултирала с педиатър, просто за спокойствие.

# 8
Благодаря на всички ....за отговорите е съпричастието .Надявам се да е само период.,ще изчакаме да видим сиропчето как ще и действа и ако продължава мисля да се прибера в Бг да си я карам на специалист и да има повече време с мен.

# 9
  • София
Сиропче за какво?

# 10
  • София
Детенце далеч от майка си, в нова среда, с нови правила, с ново всичко - естествено е да е объркано, стресирано и да прави непривични неща. Аз имам този проблем с чопленето на кожичките под стрес от малка - в момента в който си сложа лак спира, но когато нямам е нещо страшно, а съм жена на 45 и кусур. Нормално е да сте притеснена, но ако свикне, хареса му, свикне с новостите, към него има добро отношение в новата среда и не се превърне в навик много вероятно е скоро да забравите за притесненията си. Психолог, невролог и изобщо преглед при специалист не е излишен, но така да се поставя диагноза е много непредпазливо. Нека се изкажат няколко доктори. Пожелавам ви успех от все сърце.

# 11
Да, и аз не разбрах за какво е предписан сиропът!?

# 12

Личната изписа сиоп Alora за успокоение той е на билкови основа ,каза да се изчака да се види резултата ако продължава да будува нощем ще ми даде направление за невролог.

# 13
  • София
Излишни са Ви подобен тип неща "за успокоение". Детето няма да спре с тези неща, защото е даден сироп. Има нещо, което го притеснява и Вие трябва да го промените.

# 14
Според мен детето Ви няма аутизъм, не знам как гризането на нокти се вписва в симптоматиката на аутизма. Предполагам няма човек, който да не е имал подобни повтарящи се действия при напрежение. Сиропчета не бих давала. Интервю ми е обаче това дете от колко дена не спи и как оцелява?

Общи условия

Активация на акаунт