Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 39

• 6 551
  • 272
  •   1
Отговори
# 255
Не е случаен фактът, че все повече жени отказват кърменето и прибягват до АМ. Лично при мен, кърмата тръгна след много упоритост, умора и безсъние. И сега, за да я поддържам правя всичко, което мога. Аз буквално храня постоянно. Има една единствена пауза от 21 до 3, която даже ме притеснява. Луда работа! Благодаря за отговорите и насоките!

# 256
В процес на отбиване съм. Детето вече е на 1г и 5м, като започна да спи с баща си и от първия ден до сега си спи непробудно. Вече 6 дни не я кърмя вечер, което кърмене беше останало, но предпочитаната гърда започна да се подува и е втвърдена в центъра, а и някак в горната част. Все още не е зачервено и не ме боли, но при натиск или пък спане по корем (вече и не спя така), си се усеща неприятно.
Тъй като по време на кърменето имах запушвания, които добре се повлияха от Лецитина, дали е добре и сега да го приемам за превенция?
За облекчение малко изстисквам на ръка, но не усещам особено облекчение или спадане.

# 257
Момичета, аз май не правя нещо като хората.На 6 м с 2 хранения ( пюре + каша). В пюрето слагам кърма, а кашата я давам с вода или с  пасиран и варен плод + кърмене. Имам 2 кърмения преди пюрето+ 2 след кашата + 1 нощно. В последните дни забелязах, че бебето ми ака по 3 пъти и се притесних дали не го прехранвам да му се разшири коремчето. Как да захраня и да запазя лактация?

# 258
Ака по три пъти на ден ли? Напълно нормално и здравословно. Бебетата на тази възраст сами спират да ядат, когато не им трябва повече, стига да не го тъпчеш насила, няма как да го прехраниш

# 259
Ако заместите така бързо храненията, може би ще намалее млякото.На 6м. не е ли много бързо с вече две хранения?С голямото ми дете така постъпих, заместих даже на малко по-късна възраст,  и на 9-ти месец спря да иска от едната гърда, на около 12м. сам се отби, защото давах повече твърда храна( ама преди 24г. нищо не разбирах).До година и половина беше на АМ. вместо кърма.
Иначе по 3 пъти да ака не е нещо притеснително за момента.

Последна редакция: чт, 20 авг 2026, 17:01 от ДХ3

# 260
Яде си. Не го тъпча. Нищо не отказва. Кърмата си остава основното ядене. От кашата давам малко и после кърмя (кашата става рядка иначе). Всичко готвя сама и може би има повече фибри. По принцип гледам тука една книжка, в която се казва да продължа да предлагам гърда. Бебето не отказва нито храна, нито кърма. Вие какво ще ме посъветвате?

# 261
Да не заместваш млечно хранене и наблюдавай лактацията ако искаш да кърмиш по-дълго.Ако намалява, увеличаваш млякото за сметка на твърдата храна.До 13м. на бебето млякото трябва да е основна храна, твърдата в по-малък процент.Д малкият ми син така се случи от самосебе си, той пък не искаше твърда и нищо не съм замествала, а давах нея и после кърма.След 12м. започна да приема повече твърда храна с общата, която готвех за нас, като кърменето вече
беше хаотично и продължи до 3г . на детето.

# 262
Благодаря! Имам още един въпрос. Ако бебето суче все още нощем по 10 Мин ( веднъж) и после заспива бързо в кошарата, но не на гърда. Та, това навик ли е или е глад? На мен ми се струва глад.  Извинете за тъпите въпроси, ама съм много зелена.

# 263
На тази възраст е глад. Но и навик да е - какво от това?

# 264
Глад е, да, но и да е навик, бебето е много малко да се правят проби да се махне.Едно събуждане е даже перфектно.

# 265
А не, нямам намерение да го спирам. Само ако бебето само си го откаже.

# 266
Здравейте, момичета! Ще се радвам да получа съвети и насоки как и дали мога да увелича кърмата си. Имам бебе на месец и половина. При преглед на първата седмица се установи, че бебето не е наддало от изписването. Казаха ми да се изцедя, за да видим имам ли кърма и колко приема бебето. Успявах да изцеда 50-60мл от едната и 20-30мл от другата. С порастване на бебето това количество не му стигаше и започнах да го меря преди и след кърмене и да дохранвам с АМ. В момента суче 50-60-70мл и според зависи дохранвам с 30-60мл АМ. Но бебето започна да разрежда изхожданията и онзи ден стигна до 4дни и му направих клизмичка. Вчера бях на преглед и ми казаха да започна да ям разхлабвяща храна и ако не помогне да сменя АМ. Само, че тази хамалогия със смесено хранене, че и запек, ми идва в повече. Искам да си увелича кърмата и да премахна АМ. Пия чай за кърмачки и храня на 3 часа. Какви са ми вариантите? Мисля днес да започна да го храня на поискване и да не давам АМ? Също така едната гърда не дава много мляко, това може ли да се промени?
Зърната ме болят, мажа постоянно с Лансинох. Мисля да си купя и протектори, защото с по-често кърмене ще се влошат. Не знам дали ще мога и да се цедя, заради болката.
Според вас имам ли шанс да увелича кърмата?

Последна редакция: сб, 22 авг 2026, 06:29 от Madness88

# 267
Писах и в другата тема, но да кажа и тук. Да, започнете на поискване, но не спирайте добавката все още - все пак най-важното е бебето да се нахрани. Сменяйте често гърдите и винаги давайте и двете при всяко хранене. Цедете се когато може след сучене и давайте първо изцеденото, после АМ.

Запек при бебе са твърди изпражнения, не няколко дни без изхождане, но пък наистина малкото се мъчи, ако не ака.

Ако зърната болят, вероятно бебето не захапва правилно - вижте картинката:

На мен най-лесно ми беше да постигна правилна захапка в позата облегната назад и с бебето сме корем по корем. В първия пост в темата има картинки.

Къса юздичка на езика също може да причинява болка по време на кърмене, това вече лекар или зъболекар може да коригира, ако е проблем.

Със спектра с масажната функция мен не ме боли, но си е скъпа помпа. За всяка една помпа е важно фунията да е правилният размер, а стандартните 24 и 28 мм са много големи за повечето жени. 17 мм е средният истински размер. Има и ей този вид ръчни помпи, които могат да се ползват по време на кърмене на другата гърда. Много жени ги харесват, на мен лично ми беше болезнено, но е вариант:

# 268
Аз имах същия опит в същите месеци, като прибавя, че детето не наддаваше. Дадоха ми дохранване 60 мл (2х30 вечер) с АМ, което може да се замени с кърма, ако изцедя. Слагах на гърда на 2 часа -2.5, даже понякога и на час. И цедях, по 5, по 10 мл. Цедях и събирах. Каналчетата ми се отвориха и след месец мъки, кърмата тръгна. За зърната, мажех с 1 крем на ДМ, а лактогонен чай пия на Биохерба. На билка е, но е страхотен. И да допълня, кърмене нощем и цедене нощем, докато бебето спи. Гадно е, ама това е начинът. Аз цедя с най- обикновена ръчна помпа, но имам чашка В/С и може би това е направило цедено по- лесно. Това вече са анатомични специфики. Желая успех!

Последна редакция: сб, 22 авг 2026, 07:50 от Maria Ch

# 269
Aз от никакво кърмене и цедене само 2-3 пъти на ден успях да мина на ексклузивно кърмене тепърва в 3ти месец, така че шанс винаги има. Една седмица се старах да кърмя задължително между 1 и 2 през нощта - будех бебето, защото беше слабушко. Иначе може и цедене, но аз на тоя етап бях намразила помпата. Помогнаха и чая от ДМ и малцовото кафе оттам и ето тези добавки:

И мен ме боляха зърната в началото. Вече не.
И вече бебокът си има сланинки.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт