Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 39

• 6 930
  • 281
  •   1
Отговори
# 270
Кърмя го нощем когато се събуди. И днес ще кърмя на поискване и ще преценя дали има нужда по някое време от добавка АМ. По принцип го кърмя по 10-15 мин ва гърда. Така ли трябва или да го държа колкото иска? Днес си купих лактогонен чай на Билек, протектори за зърна. Ще пробвам да цедя, това между храненията или след сукане? И докрай ли да се изцеждам? Дано ми се получат нещата. А нормално ли е едната гърда да пуска по-малко кърма? В случая 20-30мл и то  не винаги.

Последна редакция: сб, 22 авг 2026, 13:25 от Madness88

# 271
Нормално е двете гърди да са различни. Моите на няколко пъти се смениха коя дава повече.

Възможно най-дълго е хубаво бебето да е на гърда, ако целта е увеличаване на млякото. И е хубаво да се сменят често гърдите, ако целта е повече мляко. Давайте му колкото иска да ви "ползва за биберон", просто не забравяйте, че и другата гърда трябва да се стимулира - или ги сменяйте често, или цедете другата гърда, докато малкото суче.

# 272
Потвърждавам, че и при мен първо лявата даваше повече, а сега е дясната. Иначе кърмя, докато бебето не извърти глава настрани (майка ми така ме посъветва). В началото това означаваше и по 40 мин. Давам и двете гърди. Педиатърката ми каза да изсуче хубаво едната гърда и после да предложа другата. На следващото кърмене да започна с гърдата, от която бебето е сукало последно. Според мен работи. Ако бебето не наддава, дайте му добавка. Ако съвсем не искате АМ, изцедете на няколко пъти у дайте добавка кърма в следобедните часове, когато кърмата естествено намалява. Ако бебето не наддава, дохранването е важно. И да знаете, че протекторите за зърна намаляват приетото количество храна и може да кърмите още по- дълго. Проверете засукването. Има видеа. По- добре без протектори, така знам аз.

# 273
Момичета, бебето ми ( 6++) прави дълги нощни паузи. Преди ядеше около 3 и около 6, а сега иска кърма в 5 и 4:30 тази сутрин. Онази вечер изцедих малко ръчно, защото ме болеше. През деня се храни добре. Има около 5-6 кърмения. На обяд давам пюре. В него изцеждам около 20-30 мл кърма и после изцеждам около 20-30 (около час по-късно). Каша давам малко с плодово пюре и после давам на бебето да суче. Преди му давах и час след пюрето и преди сън, но забелязах, че му става тежко. Трябва ли според вас да се цедя с помпа за повече милилитра на обяд  или така е добре? Проблем ли е дългата нощна пауза? Имам около 6-7 кърмения на денонощие.

# 274
Мацки, хелп. Инферия тъпото наруши първото правило на кърменето - никога не пътувай без ибупрофен. Та сега си стоя в Гърция с блокирано рамо и безполезен диапазон на движение. Имам Нурофен форте. Знам, че обикновен е ок. Нурофен стопколд има добавка, която не е много ок. За форте обаче Гугъл (не ии!) хем казва "споко, има само ибупрофен вътре", хем в листовката, която намерих пише "не пий, ако си алергична към ацетилсалицилова киселина". Някой има ли идея на общо основание ли го пишат тип копи-пейст или е от тип "може да има следи от..."?

# 275
Ацетилсалициловата киселина е аспирин. Имате ли алергия?

# 276
Знам какво е, нямам алергия, но аспирин не се препоръчва при кърмене.
Едит: Май схванах - не трябва да пия ибупрофен, ако съм алергична към аспирин. Не да не го пия, защото вътре може да има някоя прашинка аспирин. Тъй? (Глупав бейби брейн...)

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 21:52 от Inferiya

# 277
Не мога да се представя коя фармацевтична фирма ще допусне такова замърсяване. При храните е друго

# 278
Аз Ибопрофен не мога да пия, но ми стана интересно защо аспиринът е вреден при кърмене, при все че е за предпочитане пред Ибопрофена?

# 279
Вероятно минава в кърмата, а аспиринът е опасен за деца до 16г.

# 280
Не мога да се представя коя фармацевтична фирма ще допусне такова замърсяване. При храните е друго
Както казах - бейби брейн. Не е задължително да е логично, за да ми се стори вероятно Simple Smile Това ми беше първата мисъл точно заради асоциация с храните. Иначе не виждах логика да пише, че не трябва да го пия, ако имам алергия към друго нещо.

# 281
Нурофен форте е обикновения но по концентриран. Напълно си е ок за пиене

Общи условия

Активация на акаунт