Отговори
# 375
  • В полите на Пирин планина
Всеки тук споделя, а не натрапва своето мнение на другите. Все си мисля, че сме достатъчно големи да преценим за себе си.
Но изказване като "трупове не ям" е абсолютно тенденциозно и крайно.

# 376
Свикнала съм да не обръщам внимание на такива изрази. Познавам няколко вегета, не са ми близки, но всичките така приказват. В един момент дефицитите си казват думата.

Слава богу, никога в живота си не съм имала запек и не за това се кахърях  като питах за фибрите. Просто съм чела, че са нужни за съществуването и развитието на полезните бактерии в червата. Но не съм се задълбочавала повече.
Следя няколко американски университетски преподаватели и лекари, слушала съм ги за фибрите също. Обясняват, че са нужни за изхвърляне на бързи въглехидрати и когато човек не се храни пълноценно. С достатъчно животинска храна, без захари и тесто, микробиомът си е нормален и без фибри.

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 15:24 от Arwen Amarantha

# 377
Нека не обръщаме темата в бойно поле. Щом пишем тук, значи всички водим.една и съща битка. На мен всяко мнение ми е полезно, включително и тези в които хора споделят как си живеят идеално без месо, мазнини или фибри. Аз съм така с плодовете. От много години не ям, първо защото не ми харесват и второ защото не вярвам в тях. Други пък живеят на плодови режими. От всяко мнение се опитвам да извлека полза, макар от над 20 години да се придържам към ВМНВ хранене и си мисля, че няма с какво да бъда изненадана. Simple Smile

# 378
Хм, и аз лятото качвам, а зимата свалям килограми. Може наистина да е от пресните зеленчуци през лятото, защото зимата не ям пресни зеленчуци Simple Smile Но пък в момента, в който свършат пресните зеленчуци (или пък ги заменя с консервирани, знам ли), започва да се обажда жлъчката ... ужаст ... няма празно

# 379
Лятото тялото ви задържа вода, дами. Не изпадайте в абсурди - от сурови зеленчуци не се напълнява.

# 380
Стана ми интересно и аз ще се включа по въпроса с пресните плодове и зеленчуци.
Интересен ми е живота в Азия и по-точно в Южна Корея и Япония и особено диетата им...
Забелязах от няколко години следване на ютубъри и известни техни личности, че не ядат почти никакви сурови зеленчуци. Всичкото зеленчук се прави или мариновано ( кимчи имат освен от зеле и от ряпа), или варено или пържено. Домати, краставици и патладжани не харесват. Тахани и маслини  - рядко се консумират. Дори и да ядат нудли и ориз са поднесени като добавка към ястие от костни бульони и зеленчуци. Менюто им съдържа много месо и риба плюс някакви преминали обработка зеленчуци. Плодовете си ги подаряват, като някакъв подарък по случай празници. Значи не ги ядат всеки ден.
Просто ми е интересно като инфо

# 381
Да, така е. Дебел азиатец няма, освен ако не живее на запад, съответно със западна диета.

# 382
И това е “мит”. Азиатците трупат тегло висцерално, затова и страдат от диабет повече от европеидната раса. Дребна структура, значително по-тънки кости - ген.

Цитат: “ Ограничен капацитет за подкожно съхранение: Проучванията показват, че при подобни нива на индекс на телесна маса (ИТМ), хората от азиатски произход често имат по-нисък капацитет за разширяване на подкожните си мастни клетки. Тъй като кожният слой не може да побере много повече мазнини, тялото съхранява излишната енергия вътрешно. Висцерални и ектопични мастни разливи: Когато съхранението на подкожни мазнини достигне своя лимит, мазнините се отлагат в и около жизненоважни органи (висцерални мазнини) или в черния дроб и панкреаса (ектопични мазнини). Ето защо много азиатци изглеждат „слаби“ отвън, но имат изпъкнал корем.”

# 383
На мен много ми помогна една книга — „Код на глада“ от Алера Вос. Не е типична книга за диети, а по-скоро обяснява защо понякога ядем не от глад, а от стрес, навик или емоции. Даде ми друг поглед към апетита ми и преяждането ми. И буквално сега различавам ясно кога наистина съм гладна и кога сигналът е фалшив.
Преди си мислех, че нямам воля, нямам дисциплина, а то взе че  се оказа нещо съвсем друго и съвсем просто.

# 384
Само да вметна, че и слоновете са вегетарианци.

Общи условия

Активация на акаунт