Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 101

• 17 117
  • 480
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Попринцип да, може първата бременност да сте имала късмет, може пък сега да сте изтеглили късата клечка, никой не може да ви каже, пожелавам ви да е второто.
 Предвид че планирате бременност е добре да си я пуснете, аз попринцип апелирам всяка жена, която планува дете да направи такова изследване, информация за цял живот си е това.

# 466
Попринцип да, може първата бременност да сте имала късмет, може пък сега да сте изтеглили късата клечка, никой не може да ви каже, пожелавам ви да е второто.
 Предвид че планирате бременност е добре да си я пуснете, аз попринцип апелирам всяка жена, която планува дете да направи такова изследване, информация за цял живот си е това.

А основния пакет на Геника ли да си пусна, дали ще е достатъчен? Разширения е 500 евро не знам дали има смисъл, за това попитах тук. В семейството ми няма венозни тромбози и заболявания свързани с кръвосъсирването.

# 467
  • На изток от Ада
Виж основният. Пък в грника пазят кръвта може да допълниш. Ако излезе нещо

Последна редакция: пн, 07 сеп 2026, 22:30 от nasito8988

# 468
  • Пловдив
Здравейте дами. Обръщам се към вас за съвет. Имам дете на 4 години от нормално протекла бременност роден в 39 седмица. Сега отново направихме опит. Стана от първия път но завърши с missed аборт в 9 седмица. Сърдечната дейност беше спряла, развитието отговаряше на по-ниска седмица. Преди три дена направих медикаментозен аборт в болницата и се отдели плодния сак. Въпроса ми е има ли смисъл да пускам изследвания за тромбофилия при положение че първата бременност е била ок? Като цяло, какво бихте препоръчали да пусна, преди да започнем следващите опити?

При мен нещата се стекоха по същия начин, с разликата, че първото ми дете беше на 7. След основния пакет за тромбофилия направен в Геника се оказа, че съм с Фактор 5 Лайден и не мога да усвоявам витамини от група В. Направо съм изкарала късмет с първата бременност. Пожелавам ви успех за напред!

# 469
Здравейте. Загубихме бебето си в неделя, това ни е първа бременност. Бях в девета седмица, но казаха, че развитието е било като за 7ма бременност. На 01.09 прокървих, но имаше пулс. На 07.09 вече имаше аборт. Голям хаос от емоции и мисли ни е в главата. Всичко се случи в чужбина и реално съм преглеждана 3 пъти от трима различни лекари в този период. Не мога да повярвам какво се случи.

# 470
  • На изток от Ада
Съжалявам! Четох те в април ...
Щом е изоставало може би е имало проблем.

# 471
Не знам къде е истината. Не мога да кажа, че имах един проследяващ лекар и затова се лутах. Ходих в Щерев, имах прокървяване точно при прегледа. Докторката ми каза, че всичко е наред. Точно в 7ма седмица бях. Пулсът беше 90 - нисък ми се стори, но тя нищо не каза. Все си мисля, че ако ме бяха вкарали за система за задържане, можеше да е различно.

Сега като чета за изследване на плода - няма как да се направи такова при мен предвид обстоятелствата. Ще видим, ще се прибера в България в петък и ще ида на гинеколога, с когото говорих последните няколко дни, да видим.

Сега взимам метергин 125 мг и тахипирина 1000 за болката,  но ги взех в различни часове, обърках се и сега ще дублирам тахипирина (2 пъти на ден е), защото съм с болки, а аз имам много нисък праг и не мога да търпя изобщо. Не  знам какво предстои като път - и емоционално и физически, но се усещам доста разклатена.

Семейството постоянно звънят за подкрепа, но това малко ме натоварва.

# 472
  • На изток от Ада
Виж изследванията от първи пост.
Пусни поне част от тях. За тромбофилия,  за ЩЖ. Витамини.  Нк клетки които след аборт се изчаква 4 6 седмици. Хормони.  Антифосфолипидни антитела.
Спермограма за мъжа също е добре.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 00:11 от nasito8988

# 473
Съжалявам за развоя. Най-вероятно става дума за хромозомна грешка на ембриона. 8-9 седмици са критични, защото тогава се проявяват хромозомни състояния, при които е възможна имплантация, но след това нещата не могат да преминат следващия етап на развитие. Нямате вина и не е могло да се направи нищо (визирам задържането).
Направете контролните изледвания, за които пише Наси. Имунологията също е фактор.
Нещо важно - ограничете всякакви обяснения и разговори с близки. Не дължите отчет на никого през какво преминавате. Сложете ясни граници и ги спазвайте. Споделяйте само с хора, които биха реагирали адекватно. Ако усещате, че потъвате емоционално - един-два разговора с репродуктивен психолог ще са от полза. Има онлайн консултации в специална платформа.

# 474
Съжалявам за това, което преживявате. Аз също загубих бременност, кюретажът ми беше на 15.07, но емоционално още се чувствам разклатена. При нас причината беше частична мола, т.е. грешка в оплождането, нямало е как изобщо да се развие такава бременност. Направихме консултации, включително с генетик. Нямам препоръка за нито от него, нито от АГ за каквито и да е изследвания. Питахме поне няколко пъти - отговорят, че е случайна грешка. Аз продължавам да търся причина, изчетох всичко по темата, по въпреки това се чудя дали за мое спокойствие да не направя изследванията от първа страница преди следващи опити…

# 475
Здравей, според мен и да и не. Да за твое спокойствие, не защото след като лекар не ги иска, значи няма и да ги разчете и трябва да търсиш друг нов лекар.

Но аз нямам опит в това.

# 476
  • На изток от Ада
По -добре да се направят някои неща.
Че те док мн не им се занимава след един аборт.
Пък и не само след един...

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 16:05 от nasito8988

# 477
Момичета, съжалявам за загубите. Точно за мое спокойствие и да знам, че съм отметнала всичко преди друга бременност,  аз бих ги направила и бих ги коментирала със съответния специалист.

# 478
Грешка при оплождането, която се случва на чисто случаен принцип и не е обвързана с нищо. Следете си ЧХГ да падне и можете да почнете нови опити след срока, препоръчан от лекарите. Междувременно може да почнете прием на добавки за качеството на материала при вас и партньора.

Много благодаря! Днес бях на контролен преглед след кюретажът, поради частичната моларна бременност и препоръката е да пия 3 месеца противозачатъчни и едва след това да подновим опитите. Също ме посъветва да направим консултация с генетик, по принцип болницата, в която ходя от години е Надежда. Запазихме час там, но се оказа, че не мога да избера специалистта, който АГ препоръча, а прегледите се осъществяват, при който специалист се падне. Някой правил ли е такава консултация, кои са добрите специалисти?

Аз съм правила консултация със генетик там, лично аз останах доволна, не е нещо плашещо. Като начало генетика те разпитва дали в семейството ти е имало някакви аномалии и поне на нас със мъжа ми ни назначи изследване, ако всичко е наред не Ви звънят за резултата, а го обсъждате със репродуктивния лекар при който ходите.
При кой лекар се следите в болница Надежда

# 479
Грешка при оплождането, която се случва на чисто случаен принцип и не е обвързана с нищо. Следете си ЧХГ да падне и можете да почнете нови опити след срока, препоръчан от лекарите. Междувременно може да почнете прием на добавки за качеството на материала при вас и партньора.

Много благодаря! Днес бях на контролен преглед след кюретажът, поради частичната моларна бременност и препоръката е да пия 3 месеца противозачатъчни и едва след това да подновим опитите. Също ме посъветва да направим консултация с генетик, по принцип болницата, в която ходя от години е Надежда. Запазихме час там, но се оказа, че не мога да избера специалистта, който АГ препоръча, а прегледите се осъществяват, при който специалист се падне. Някой правил ли е такава консултация, кои са добрите специалисти?

Аз съм правила консултация със генетик там, лично аз останах доволна, не е нещо плашещо. Като начало генетика те разпитва дали в семейството ти е имало някакви аномалии и поне на нас със мъжа ми ни назначи изследване, ако всичко е наред не Ви звънят за резултата, а го обсъждате със репродуктивния лекар при който ходите.
При кой лекар се следите в болница Надежда

Доктор Атанасова е моят лекар. И ние останахме доволни от консултацията с генетика. Не ни назначиха никакви изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт