Майчинството счетоводно - 103

• 14 786
  • 384
  •   2
Отговори
# 375
Здравейте бях в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г. до 16.10.2026г.
Излязох в болничен 45 дни преди термин считано от 27.07.2026г. Знам, че болничния прекъсва отпуска, но и за периода на застъпване имам право на 50% от обезщетението, което получавах досега.

Може ли да споделите как се отрязва това към НОИ? Фирмата,  където работя са с външно счетоводство и не ми отговориха на въпроса, какво трябва да попълня. За момента съм предала само болничния.

Трябвало е да се подаде декларация за промяната на обстоятелствата към НОИ в 3-дневен срок.

Подава се заявление-декларация за 50% от обезщетение на гледане на дете до 2-годишна възраст.

Формулярите ги има на сайта на НОИ.
[/quote]

Болничния ми беше издаден от болницата чак на 31.07., считано от 27.07. не знаех че трябва да декларирам преди да го получа..Питането ми е кой формуляр точно…не разбирам от тази материя.

# 376
  • В полите на Пирин планина
По принцип би следвало работодателят да Ви насочва какво и как да се подава.

Това са формулярите в сайта на НОИ:

https://www.noi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulya … st-i-maichinstvo/

Приложение 7 се попълва в частта за промяна на обстоятелствата, за да се прекъсе отпускът за гледане на дете.
Подава се в 3-дневен срок от промяната, т.е. от 27.07., независимо кога е издаден болничния 45 дни преди термин - важното е от кога започва.

Приложение 8 за 50% от майчинството на първото дете.

Всички те се подават в НОИ от работодателя.

# 377
Дами, горе долу колко евро е максималното дневно обезщетение за майчинство в момента? Детето се роди март месец, осигурявала съм се на макс дотогава през последните 5 години, само дето излязох в болничен от началото на декември и любопитствам да видя колко съм близо до “тавана”.

# 378
Благодаря за подробното обяснение!

По принцип би следвало работодателят да Ви насочва какво и как да се подава.

Това са формулярите в сайта на НОИ:

https://www.noi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulya … st-i-maichinstvo/

Приложение 7 се попълва в частта за промяна на обстоятелствата, за да се прекъсе отпускът за гледане на дете.
Подава се в 3-дневен срок от промяната, т.е. от 27.07., независимо кога е издаден болничния 45 дни преди термин - важното е от кога започва.

Приложение 8 за 50% от майчинството на първото дете.

Всички те се подават в НОИ от работодателя.

# 379
Здравейте,
В момента се налага да съм болничен веднага след майчинство. Колко се очаква да получа? Минималната заплата или? Кой доход се гледа?

# 380
Здравейте,
В момента се налага да съм болничен веднага след майчинство. Колко се очаква да получа? Минималната заплата или? Кой доход се гледа?

Ако е за общо заболяване - 18 месеца назад. 12-те, в които е ползван отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст ще се изчислят на МРЗ, която е действала към онзи момент.

# 381
Дали някой има представа?
Дами, горе долу колко евро е максималното дневно обезщетение за майчинство в момента? Детето се роди март месец, осигурявала съм се на макс дотогава през последните 5 години, само дето излязох в болничен от началото на декември и любопитствам да видя колко съм близо до “тавана”.

# 382
Няма такова понятие като "максимално обезщетение".
Максималният осигурителен доход до 31.07.2026 е 2 111.64 евро, а от 01.08.2026 е 2300.00 евро.

Някаква осреднена сума върху 2111,64 евро е към 90,50 евро на ден, като това е условно, защото зависи кога лицето излиза в отпуск за бременност и раждане. В периода от 24 месеца назад задължително ще има и месеци на по-нисък максимален осигурителен доход, защото за периода 01.01.2024 - 31.03.2025 беше 1 917.34 € / 3 750.00 лв.

# 383
Да, наясно съм, затова попитах горе долу. Аз като гледам съм на 82 евро, родих през март, тоест половината период е върху старото по-ниско обезщетение. Звучи ок значи. Благодаря!

# 384
  • Melmak
НОИ вече ще изплаща обезщетения и през платформи като Револют
https://nssi.bg/lpseip/

Общи условия

Активация на акаунт