Дете на 4г не спи в градина

• 1 859
  • 31
  •   1
Отговори
Здравейте!

Вече честно казано не знам какво да правя, а и от градината не ми дават опции!
3 часа задължителен сън за 4-годишно дете не е адекватно за всички деца! „Или спи, или си го прибирай“

Щерката ми, на 4г. не иска да спи в градината, те имат изисквания да се спи цели 3 часа. Слагат ги още към 12 или 12.30 най-късно. Казва ми се, че в такъв случай аз ТРЯБВА да я взимам в 12 часа. Е, да, ама аз работя, от вкъщи да, но работя. Също така взимам сестра и в 16.00 и изобщо не ми е удобно да се разкарвам по 100 пъти до градината, а и ако я взема в 12.00 не мога да си свърша работата. Тъй като смени групата скоро, едната учителка е свястна и не се оплаква, каза ми дори че дъщеря ми е поспала.....нооо другата направо ми се накара, щяла да ми звъни да съм я прибирала в 12, то оплаквания, то чудеса....Ако това било нейно дете, нямало да я оставя в градината ако не искала да спи..

Докога ще измъчват децата с това спане по 3 часа? Много от децата не искат да спят следобед. Това им е работата все пак! Ние, които работим, нямаме баби и дядовци, да се чудим и да сме насилвани да прибираме децата в 12, защото те (учителите) трябва да почиват 3 часа. Докога така, до училище ли? Преди това живяхме във Франция, нямаше такива правила и задължения за спане. Децата, които не искаха да спят, ги оставяха да се занимават с нещо. Аман ви казвам.... Живеем в гр Банско и тук няма частни градини, така че това е единствената опция...

# 1
Манипулират те. Знаят, че работиш вкъщи и си мислят, че просто си клатиш краката. Хем ти завиждат, хем ги е яд, че ти гледат детето.
Говори с директорката. Няма как насила да накарат дете да спи. Уговорете се да не ляга изобщо, ако не може да лежи тихичко и пречи на останалите да спят. Да ѝ дават там някакви тихи игри да се занимава.
Но и с детето говори, че ако пречи на другите деца, автоматично ляга и то да спи. Да си знае и да се съобразява.
Пробвайте така, пък ако не стане, ще търсиш други варианти.

# 2
Кажете на учителката или директорката да се запознаят с наредбите, защото явно не са.  Няма как да налагат на дете да спи, ако то не иска. Предлагат се някакви тихи занимания, игри и толкова. Това, че искат 3 часа да си пият кафета и да пушат цигари, си е техен проблем. Аман от неадкватници в образователната система...

# 3
Да, наистина си е манипулация...Отгоре на всичко едва ли не ми се карат. Ами сори, ама ни се налага и на нас да работим. Но тук е така, поне в Банско, като гледам всички деца ги карат да мируват по 3 часа или да ги взимат в 12.00.. От учителките идва, защо при едната няма проблем, а на другата и се нарушава спокойствието и ще ми държи тон.

Следващият път ще и кажа, че ще говоря директорката и наистина ще го направя. Не знам дали ще има файда, но ще пробвам...Много ни е зле системата наистина, нищо чудно и директорката да ме отреже. И при по-големите групи ли ги насилват да спят по 3 часа, 5-6 годишни деца със задължителни следобедни "дремки"...Вместо да им измислят игри и задачи, да се развиват децата, трябва да спят.

Копирам пост от 2021-ва година по темата. Поста е на Антонина Кенова:

- няма никъде в нормативнатa уредба задължителен сън. Има само задължение за осигуряване на такава възможност

- няма никъде разписано, че може децата да гледат Маша, ама гледат, нали

- времето, в което децата трябва да спят, не е време за попълване на документация, а е част от шестте часа педагогическо взаимодействие учител- деца- пак разписано из дебрите на наредбите. Има си два часа за документация и самоподготовка- тези два часа може да са в дг, може и у дома

- не, от 13 до 15 не е време за почивка и чай в учителската стая- щото и такива случаи има. С очите си съм го виждала

Последна редакция: вт, 31 мар 2026, 12:42 от Moprho2025

# 4
Следващият път ще и кажа, че ще говоря директорката и наистина ще го направя. Не знам дали ще има файда, но ще пробвам...Много ни е зле системата наистина, нищо чудно и директорката да ме отреже.

Първия път просто разговаряш учтиво. Ако и тя те отреже, подаваш писмена жалба, пак учтиво, с копие до РИО.

# 5
И при нас имаше такъв период и беше доста трудно, особено с този задължителен сън. Детето просто не беше изморено и лежеше, без да заспива, което го изнервяше. С времето свикна донякъде, но според мен много зависи и от самото дете. 🙂 Дори си мисля, че просто детето се примири, но си признавам, че госпожите не са ми казвали никога да си го взема, ако не спи.

# 6
Изобщо не е изключение дете на 4 години да не спи след обяд. Няма какво да чакаш следващ път, говори още сега с директорката. Да осигурят възможност за тихи занимания за детето, затова са там, не за да се размотават безгрижно.
И както е писала как' Сийка - ако не се оправи положението - жалба.

# 7
Питай ако детето ти е на половин ден ще ти намалят ли таксата наполовина.
А защо трябва да вземаш голямото в 16:00? Градината не работи ли поне до 18:00?

# 8
Питай ако детето ти е на половин ден ще ти намалят ли таксата наполовина.
А защо трябва да вземаш голямото в 16:00? Градината не работи ли поне до 18:00?

Взимам я в 4, защото уж се надявам това да им даде повод да не хленчат да я взимам в 12.... и съм първа наредена в 4. Но уви, не дава резултат, вчера ме нападна змията. Цялата ситуация ме натовари много, но за съжаление няма друга детска градина, където да я запиша

# 9
Явно пречи на останалите деца да спят, а повечето деца имат нужда от почивка и сън. Не може 20+ деца да се съобразяват с едно. Обяснете, че ако не иска да спи, трябва да е тиха, за да не ги събужда. Ако не може да е тиха, взимайте я на обяд.

# 10
Няма какво да разговаряте, директно с жалба при директорката. Ако тя е навита на разговор и решения, може и да не я входирате.
Ама госпожата да ви казва кога да си вземате детето.... ясно е, че разговори няма да помогнат. Та жалбата и да тогава го мислете.

# 11
Сина му точно на 4г.тръгна на градина и не спеше там. Имах проблеми в начало докато разбере,че не може всички да спят,а той да им пречи. Притесняваха ме,но сами се справиха със ситуацията. Докато другите спяха(всички без него),той "броеше мухите" и си лежеше мирно и кротко. Дъщеря ми на 3 като тръгна,също не беше от дълго спящите,но понеже не беше всеки ден и най-вече не беше само тя,мрънкаха но се примириха. Мисля,че никъде не толерират това,особено ако цялата група спи и едно дете пречи на останалите. Поговорете с детето,най-вероятно ще свикне поне да си мълчи и така нещата ще утихнат.

# 12
Явно пречи на останалите деца да спят, а повечето деца имат нужда от почивка и сън. Не може 20+ деца да се съобразяват с едно. Обяснете, че ако не иска да спи, трябва да е тиха, за да не ги събужда. Ако не може да е тиха, взимайте я на обяд.

Аз бях останала с грешното впечатление, че на персонала в детските градини работата му е да гледа децата като са там.

# 13
Сина му точно на 4г.тръгна на градина и не спеше там. Имах проблеми в начало докато разбере,че не може всички да спят,а той да им пречи. Притесняваха ме,но сами се справиха със ситуацията. Докато другите спяха(всички без него),той "броеше мухите" и си лежеше мирно и кротко. Дъщеря ми на 3 като тръгна,също не беше от дълго спящите,но понеже не беше всеки ден и най-вече не беше само тя,мрънкаха но се примириха. Мисля,че никъде не толерират това,особено ако цялата група спи и едно дете пречи на останалите. Поговорете с детето,най-вероятно ще свикне поне да си мълчи и така нещата ще утихнат.

Да, така е, може би ще свикне, НО ако и дадат шанс. Въпросната госпожа прекара точно два следобеда с нея (тъй като тя тъкмо смени групата) и още на втория ден големи оплаквания и укори, как следващия път ще ми звъни в 12 да си я прибирам, и ако това било нейното дете, нямало да я оставя. Едва ли не - лоша майка си. Страшно се ядосах и още ме държи. Сякаш ние не работим също... Яд ме е, това им е работата, ама това е положението в България...

Последна редакция: вт, 31 мар 2026, 18:32 от Moprho2025

# 14
Разбирам ви,има всякакви хора. Било е грешка от една страна и да им казвате,че работите от вкъщи. Не сте длъжна да давате такава информация. Ще отнеме време детето ви да свикне,така че ако нямат търпение,остава да поговорите с директора,но имайте едно на ум,че има лоши хора и е достатъчно да започнат да я изолират(няма да и се карат,защото ще се разбере) и ще започне да се чувства зле там.

Общи условия

Активация на акаунт