Великден за работещи хора

• 2 066
  • 9
  •   1
Отговори
Великден е един от най-светлите и обичани празници, но за работещите хора често се превръща в истинско предизвикателство. Съчетавайки служебните ангажименти с традиционната подготовка – боядисване на яйца, приготвяне на козунаци и организиране на празничната трапеза – времето сякаш никога не стига. Въпреки това, с малко планиране и разумен подход, празникът може да бъде посрещнат спокойно и с настроение, без да сме се скапали от умора.

Ето как може да стане това:

Планирайте предварително

Ключът към по-малко стрес е добрата организация. Направете списък със задачите – почистване, пазаруване, готвене, украса – и ги разпределете в дните преди празника. Ако започнете подготовката още в началото на седмицата, ще избегнете напрежението в последния момент.

Един примерен план:

•   Понеделник и вторник: Направете списък и напазарувайте всички неразвалящи се стоки (брашно, захар, бои, напитки). Избегнете опашките в последния момент.

•   Сряда: Поръчайте онлайн всичко останало или купете пресните продукти.

•   Четвъртък и събота:
Оставете само традиционните дейности – боядисването на яйцата и печенето на великденските лакомства.

Използвайте почивните дни разумно

Ако разполагате с почивни дни преди Великден, използвайте ги за по-големите задачи – например печене на козунаци или почистване на дома. Оставете по-леките дейности за делничните вечери.

Не се стремете към съвършенство

Много хора се натоварват с идеята всичко да бъде перфектно. Истината е, че празникът не е състезание. Ако нямате време да приготвите всичко сами, спокойно можете да купите част от храната или да опростите менюто.

Не е нужно да сте супергерои в кухнята. Светът няма да свърши, ако не омесите козунака лично. Местната пекарна е ваш приятел – поръчайте козунаците предварително. Качеството е отлично, а вие ще спестите от така ценното ви време.

Включете семейството

Подготовката не трябва да бъде само ваша отговорност. Включете близките си – децата могат да помогнат с боядисването на яйцата, а партньорът – с пазаруването или готвенето. Така не само ще спестите време, но и ще създадете приятни спомени заедно.

Ако ще празнувате с роднини, нека всеки донесе по едно ястие. Не поемайте целия обяд върху своите плещи.

Боядисайте яйцата без стрес

Традицията повелява яйцата да се боядисват в четвъртък или събота. Ако работите в четвъртък, може да се възползвате от:

•   Експресните методи: Използвайте бои, които действат за 1-2 минути, „обличащи“ термостикери или друга бърза техника.

•   Вечерно боядисване: Превърнете боядисването на яйцата в релакс след работа с чаша вино и приятна музика, вместо да гледате на това като на поредната задача за отмятане.

Пазарувайте стратегически

Избягвайте пазаруването в последния момент, когато опашките в магазините са огромни. Направете списък и купете по-трайните продукти отрано. Оставете само най-необходимото за последния ден.

Създайте бързо меню

Великденската трапеза може да бъде впечатляваща и без да прекарате 10 часа пред печката. За целта може да използвате:

•   Бавно готвене. Използвайте фурната и изпечете агнешкото на ниска температура (Slow cooking). Сложете го сутринта или през нощта и го оставете да се готви само, докато вие си почивате или вършите нещо друго.

•   Готови основи и полуфабрикати. Купете корите за баницата или готови смеси за салата, които трябва само да се овкусят.

Поставете граница между работата и празника

Колкото и да сте заети, не забравяйте да си почивате. Преумората може да развали настроението и да ви лиши от удоволствието на празника. Най-важното за работещия човек е да изключи от работните задачи.

•   Сложете си автоматичен отговор на имейла още от четвъртък следобед.

•   Оставете служебния телефон в другата стая. Празникът е за вас и близките ви, а не за вашите клиенти или колегите.

Златното правило гласи: по-добре щастлива домакиня с козунак от магазина, отколкото изтощена до краен предел жена с перфектната домашна трапеза.

Не губете смисъла на празника

Великден не е само подготовка и трапеза – той е време за духовност, надежда и споделеност. Опитайте се да отделите моменти за себе си и за близките си, за да усетите истинската атмосфера на празника.

Разкажете какви хитрини използвате, за да се подготвите навреме за празника, когато ангажиментите ви притискат и ви се струва, че времето не стига за нищо?

Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: ср, 01 апр 2026, 16:47 от Рaдост

# 1
  • София
Ние просто не празнуваме по този начин и проблемът е решен Grinning Избрали сме си да почитаме идването на пролетта навън на чист въздух и да стоим далече от традиции, така че ни чакат дни сред природата и пълно спокойствие (доколкото е възможно).

# 2
Много се радвам, че някой видя хората, които трябва да работят и в празнични дни.

# 3
Яйца и курабии в петък /четвъртък е работен ден и яйца боядисвам сутрин/, а сладкиш и козунаци в събота. Вече съм купила шоколадови зайци и пролетни чорапки за подаръци.

# 4
Рекламка на чорапки ли правим?

# 5
  • София
В хлебопекарната "меся" козунакът, яйцата боядисвам с природни бои, което макар че изглежда по-трудоемка е доста по-лесно. Реално само трябва да следиш колко време са врели (има аларми за целта). Поръчвам всичко до вратата, защото нямам време и желание да се блъскам по магазините.

# 6
"Меся" козунаци и панетонета от фурната до нас. Яйцата тази година ще ги боядисам по нов метод, макар че у нас рядко слагам истински яйца за украса. Тъй като съм страстен яйцеяд, за мен е по-важно да стават за ядене, отколкото да се вдрехват в някакъв панер на масата няколко дни.

# 7
Честно казано, тази година стресът преди Великден ми дойде наистина в повече. От днес нататък обаче мисля да си почивам и да се насладя на празника.

# 8
  • София
В петък съм нощна смяна, в събота също. Чистих в сряда и четвъртък, няма как да готвя 3 дни по-рано. Затова на трапезата оптимален брой неща- две салати, едно основно. Боядисването на яйца ми е любима традиция и полумъртва да съм, пак ще я спазя. Важното е да сме живи и здрави!

# 9
Чак големи хитринки нямам, но яйцата дъщеря ми ги боядисва с майка ми в тях. Двете се справят чудесно. Козунаците са готови, агнешко и пиле от близкия ресторант - мъжът ми се грижи, салатите и чистенето са за мен, но не прекалявам.

Общи условия

Активация на акаунт