Самостоятелност на детето

• 2 651
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
За да се учи на различни неща от живота. И други неща прави. Какво предлагаме - до 12 да го държим в кошарата ли.
Не, разбира се. Но не всичко е за всяка възраст.
На 5 г. нашето дете го учехме на неща, които са свързани със създаване на навици. Подреждане на играчките, слагане на дрехите след баня в коша/пералнята, вдигане на разни неща от пода при почистване, отсервиране, ако искаме да я включим в грижите за дома. За готвенето - изцяло под формата на игра, например, ако месим нещо, давахме и на нея да си мачка топка. Оправяше си и сама багажа при пътуване (естествено после проверявахме какво е сложила). На един лист рисуваме съответната дреха, толкова пъти, колкото бройки трябва да вземе. Като научи цифрите, пишехме тях. И други неща от този тип.

Работа с електроуреди, особено свързани с виока температура, доста по-късно включихме. На тази възраст само "лекции" за безопасност.
Сама на 5 г. никога не сме я оставяли. Лошите неща стават за секунди. При пожар, например в съседен апартамент, дете на тази възраст не може да реагира адекватно. Или земетресение.

През тийн годините стана пълноценен член на домакинството и всичко ѝ беше достъпно. Вече е голяма, живее отделно, няма проблем с живота на големите. И като цяло винаги е била много самостоятелна.

Това, което описваш за мен е опасно.

# 16
А в някои страни пък има 5 годишни деца по улиците цял ден и всяко до едно се връща вкъщи без проблем. От толкова несамостоятелност после редовно има неадекватни юноши и възрастни. Пуснеш ли тема във форума за нещо лично, винаги ще станеш обект на критика. Като оная приказка за мъжа, детето и магарето. Що единият го язди, па другият ходи пеша, после като се разменяли, почнали хората обратното. Всеки много знае, ама практиката е друго. Просто се впечатлих от висящото дете. Ама то има глупаци и на 16, като ония в Плевен дето бяха се убили от друга на 16 години на някакъв покрив. Трябва баланс. Айде спокойно, скъпи мои.

# 17
  • София
А каква е целта на темата?

# 18
Просто се впечатлих от висящото дете. И споделих мисли. Ама явно почнеш ли тема, винаги излезаш пациент, нуждаещ се от хапчета.

# 19
Тук не видях никой тревожен, за да има апел към спокойствие.
Всеки сам може да прецени какъв тип родителство да упражнява и да го сподели, каквато е явно и целта на тази тема.

# 20
  • София
"Родителите" са зарязали двете си деца сами и едното е оцеляло на косъм, какво има да се коментира?

# 21
"Родителите" са зарязали двете си деца сами и едното е оцеляло на косъм, какво има да се коментира?

Възрастта, в която това е глупост на родителите, и възрастта, в която е глупост на детето. Защото всяко дете все някога остава само.

# 22
  • Sofia
А какво е общото между висящото дете (на 2г и половина!) и темата "Самостоятелност на детето"?

# 23
Всяко дете е различно на 3, 5, 7 и 12 години.
Приличат си по това, че са по-разумни и имат по-развит инстинкт за самосъхранение.
Законът повелява до 12 детето да е с придружител, явно има и причина..

# 24
А какво е общото между висящото дете (на 2г и половина!) и темата "Самостоятелност на детето"?

Няма общо, съжалявам. Simple Smile

# 25
Не съм чела всички коментари.

Честно казано доста странни неща сте избрали за да го учите на самостоятелност, предвид възрастта му. Моите деца са още малки, на 1 и 3 години, но смятам да следвам примера на моите родители - засега ги уча да си прибират играчките, да се хранят сами, да си хвърлят мръсните дрехи при прането, помагат с разтоварването на миялната, а големият вече се обува и облича сам. Той има и комплект детски ножове, които използва само под надзор - обикновено да ми помага да правим салати или сам си реже плодове и си хапва. Държа ги на място до което той не може да се покатери.

На 5-годишно бих дала задачата да си подреди стаята, да си прибере изпраните дрехи в шкафа, да си оправи леглото, да бърше прах. За мен е рано да се учи как се включва котлон или кафе-машина. Не бих го оставила само. На 7-8 ми се вижда по-приемливо, но сега разбирам, че вече не позволено от закона. На тази възраст аз се прибирах сама от училище и взимах брат си от градината.

А в някои страни пък има 5 годишни деца по улиците цял ден и всяко до едно се връща вкъщи без проблем.

Ако знаеш педофилите как ги обичат такива.

Всяко нещо с времето си.

Последна редакция: чт, 02 апр 2026, 22:35 от Tessaria

# 26
Аз пък на 5 ходех до магазина пред блока да купувам хляб, както и останалите ми връстници. Правех си сама печена филия на котлон, която сама бях отрязала от хляба и си я мажех с масло. Всички бяхме така, вероятно и коментиращите тук, но сигурно са забравили. Е, имаше и свръхобгрижвани за тогавашните разбирания деца, на които нищо не им се оставяше да правят сами, но на тях обикновено им се чудехме.

# 27
Обикновено има средно положение между двете крайности които описваш и като гледам повечето коментиращи попадат там.

# 28
Синът ми (на 6 г.) всяка сутрин се надпреварва с баща си да ми прави кафе, после и ми го носи. От преди да проходят децата се качваха на Монтесори кулата, за да белят лук, гъби, да "режат" меки неща с ножа за мазане... И с котлон могат да боравят. За сефте чувам, че сме в някаква крайност, но човек се учи от критиките в бг-мама цял живот. 😁

# 29
А защо тогава отваряте темата във форум, след като знаете, че ще отнесете и критики? Това спокойно можехте да си го изговорите с някой познат.

Общи условия

Активация на акаунт