Самостоятелност на детето

• 2 651
  • 61
  •   1
Отговори
Синът ни на 5, го учим да е самостоятелен доколкото му отива на възрастта. Да включва котлона под наш надзор, да използва кафе машина, ала бала. Понякога го оставяме сам за 10 минути, като му обясняваме, че отиваме до магазина, че ще се върнем след 10тина мините, да не пипа контакти, да не пипа печката.

Тоест някаква поетапна самостоятелност.

Ама се чудя дали е адекватна на фона на случая с висящото дете.

Последна редакция: чт, 02 апр 2026, 18:31 от Futbolero_B

# 1
На колко години е? Защото до колкото знам деца до 12 години не трябва да бъдат оставяни сами.

# 2
# 3
Чудя се, защо на дете на пет години му трябва да включва кафе машина?

# 4
За да се учи на различни неща от живота. И други неща прави. Какво предлагаме - до 12 да го държим в кошарата ли.

# 5
  • София
Според мен по-скоро трябва да го учите как "да върви" след себе си – да си оправя стаята (доколкото е възможно), да си подрежда дрехите, да изчисти нещо елементарно... Такива неща. За мен е безотговорно да бъде оставян сам на тази възраст. Котлони, кафе-машини.... Също не.

# 6
Дребни неща - да си оправи леглото, да сложи дрехите си за пране, да си сгъне дрехите след сушене - да.
Но кафемашина (ако е автомат е едно копче) - за чий? Котлон - защо?
На 5 не бих оставила дете и за 5 минути, защото е дете, малко дете и има нужда от възрастен постоянно.

# 7
  • Sofia
Дете под 7г не бих оставила само дори и за 5 минути. Белята става за секунди.

# 8
Така е, колкото и кротко да е едно дете до определена възраст няма как да бъде оставено без контрол и за 5 минути.

# 9
Да си намаже филия е добра тренировка също.

# 10
  • Countryside
На 5г ми се струва рано, а и защо котлони, кафе машини? Нужни ли са му (на детето)?
Научете го да си оправя леглото, дрехите, да си подрежда играчките, може да помага при чистене или подреждане на маса, но за сега под надзор. Принципно дете под 12г не трябва да оставяте само, но моята дъщеря беше на 7г, когато я оставих за пръв път пробно сама вкъщи за около 10мин, а после и в други ситуации. Но зависи от детето, тя винаги е била кротко и изпълнително дете, примерно сина ми като го гледам какъв е дивак, май и на 15г не бих го оставила сам. Joy

# 11
Синът ни на 5, го учим да е самостоятелен доколкото му отива на възрастта. Да включва котлона под наш надзор, да използва кафе машина, ала бала. Понякога го оставяме сам за 10 минути, като му обясняваме, че отиваме до магазина, че ще се върнем след 10тина мините, да не пипа контакти, да не пипа печката.
Или е недомислена шега или футболеро си няма представа от гледане на деца.
В някои стрнаи, ако разберат, че дете на 5 е оставено самО, веднага ще позвънят на социалните. Ако пък, детето се нарани, родителите отиват директно на съд за неспазване на надзор. Не са случайни тия закони.

# 12
  • София
Залагам на шега.

# 13
Моята дъщеря скоро става на 5 години. Това, което прави, като задължения е, сутрин да си оправи леглото, слага дрехите си за пране в пералнята, прибира играчките си. Понякога ми помага с простирането, но не й е любимо и винаги изчезва бързо-бързо. Сервира, отсервира. Маже си филийки с мед например. Обича да сипва супа с черпака с моя помощ. Обича да ми помага в готвенето и й поставям разни задачки. Оставям я да се къпе сама след като измием косата. Сама да я оставя вкъщи не бих го направила на тази възраст. Не е въобще добра идея.

# 14
То поне до 7 е хубаво да има помощ и супервизия при миенето на зъбите, какво остава за други дейности.
За къпането пак помагах, особено за момиче ми се струва задължително за тази възраст, заради хигиената на седалище и слабини, косата е ясна.

Общи условия

Активация на акаунт