Какво се сучва?

• 2 090
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,знам че може да ви прозвучи налудничаво,но аз не мога да се отърся от мислите които ме връхлитат.Та преди няколко седмици напипах бучка в лявата си гърда.Светквично  личната ме изпрати при нейна приятелка хирург.Доказан хирург,втора специалност-онкология.Тя ме праи първо на един ехограф-там една възрастна докторка се държа ужасно,че не съм ходила редовно на профилактики-вика ми,хока ме но както и да е.Откри 3 образувания-2 по-големи и едно малко.После отидох на мамолог,като преди мамографията пак ме качи на ехографа-каза,че и приличат на доброкачествени.След ден отидох да взема резултатите.На листа пишеше-3 доброкачествени образувания и 20мм.възпалена лимфа.Видях го с очите си,и мъжа ми го видя,Затова и бях доста спокойна.В същия ден-изследвания за операция.На другия ден лягам на масата уж за махане на въпросните доброкачествени образувания-събуждам се в реанимация с половин отрязана гърда.Казва ми се че имало съмнение за рак.А и извадени 18 лимфи.Излиза резултата след 10 дена-било злокачествено.Демек рак на български език.Обаче вземам си мамографията и вече там не пише 3 доброкачествени образувания,а някакви образувания с незнам какви си неравни краища.А ние го видяхме!Какво става???Нали мамографа вижда злокачественото-защо изчезна листа с това?Как не го снимах!?!Подадох проби за второ мнение в "Надежда",ама то им нося препарата който с ми дали от болницата в кото са ме оперирали.Върви доказвай,че нямаш сестра!А аз съм здрава бе хора,усещам ,че съм здрава,и ренгена на мамограва така каза и изведнъж"земи този рак",че нямаш друга работа.Че и трите бучици били злокачествени.Обикновено тумора е един,мойте бяха 3.И как никой нищо не ми каза,а ме тръшнаха и ми осакатиха цялата лява половина.Моля ви кажете ми как да процедирам,Какво да търся,към кой да се обърна?

# 1
Вижте, мамографията не е 100% сигурен метод и за това се правят паралелно и ултразвук, че и скенер или ЯМР. Образната диагностика може да подведе. Случвало се е и хубавото е, че вече сте оперирана.
Важното е, че всичко е махнато и сега следва лъчетерапията и чист скенер!
Да, случва се образната диагностика да подвете и с фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати! Не са ви измамили!

# 2
Приятелката на брат ми легна на операционната за махане на фоброаденом (демек доброкачествено), а се събуди с диагноза рак. Зад фиброаденома са открили злокачествено образувание, което нито на ехо, нито на мамографията бяха видели.
Късмет, че е са решили да оперират фиброаденома, а не да го следят.
И да, образните изследвания не са 100% сигурни, дори и ЯМР да се направи, пак не е 100% сигурно. Биопсия/хистология са много по-достоверни, тъй че ти препоръчвам да приемеш диагнозата и да действаш за лекуването, защото не те чака съвсем лек път. Насочи енергията си към това, а не към конспирации, че са те измамили.

# 3
Разбирам ви напълно и ви прегръщам. За съжаление начинът, по който са ви оперирали, без да ви вземат съгласие да режат повече, ако намерят повече образования, е достатъчно голям стрес, допълващ диагнозата. Не са правили и други кръвни изследвания на туморни маркери, което да ви накара да се замислите дори, че е възможно. Помня как минахме с майка ми пред това и държанието (циничността) на лекарите ни караше да се съмняваме, че просто искат да вземат пари за пътеки. Една лекарка от Дървеница (доста известна) само видя кръвни изследвания и отсече - утре режем гърдата. Оказа се, че там изобщо нямаше нищо. Добре че мина скенер първо. Липсата на добри умения за комуникация при лекарите често е причина да не им вярваме. Избрала сте добра клиника. Говорете с тях, обсъдете всичко. Те ще ви назначат допълнителни изследвания. Отделно вече има неинвазивни генетични изследвания, вижте тези, които правят пренаталния тест за генетични увреждания на плода. Две мои близки се лекуваха от такова заболяване в Надежда и днес всичко е наред. Зная колко е страшно и хаосът, който настъпва. Зная и че вече лечението и много по-напреднало от преди.

# 4
По повод каквито и да било новообразувания, когато се оперира се прави гефрир на място.
И после винаги материалът се изпраща в хистологична лаборатория за потвърждение.
Образната диагностика установява наличие на проблем, биопсията и хистологичното изследване определят диагнозата.
Най-вероятно тази операция ви е спасила живота.
Светли празници желая!

# 5
  • София
Много често хистологията се изпраща в геника, за да се изследват генетичните особености. Това се прави, за да се види дали е тумора е подходящ за прицелна имунотерапия. Искам да кажа, че няма как да Ви набутат препарати от тумор, който не е Ваш. Можете да проверите Ваша ли пробата от хистологията (но трябва да го заявите отделно и заплатите, разбира се)

# 6
Съжалявам за всичко, през което сте преминали и сега преминавате в мислите си отново и отново.
Но прочетете внимателно мнението на delia. Написала ви го е много правилно.
При операция на място веднага се прави изследване и ако излезе положително за рак се преминава моментално към радикална хирургия. Изследването се казва Гефрир.
А щом има и толкова засегнати лимфни възли, ситуацията е била много наложителна.
Тези хора са ви спасили живота и ви дават шанс за терапия и пълно възстановяване. Трябва да сте благодарна, че са реагирали толкова бързо и адекватно.
Вие го наричате осакатяване, но то е спасяване.

# 7
Новите препоръки не са ли ямр, после кор биопсия, след това се решава дали първо ще има химия и накрая операция?
Ако на мамографията е пишело образувания с неравни ръбове, няма причина да се действа като при фибриаденом, а трябва да се направи ямр.
Най-добре си вземете всички документи и питайте в темата за рака на гърдата, както и си изчакайте резултата от ревизията.

# 8
Гергана, мила, това, което си преживяла, е огромен шок. От “нищо страшно” до операция с такава тежест… нормално е да се чувстваш объркана, ядосана, дори измамена. И не – не си налудничава. Просто се опитваш да намериш логика там, където всичко е станало прекалено бързо.

Истината е, че в медицината това понякога се случва. Ехограф и мамография могат да изглеждат “доброкачествени”, а реално да не са. И да – възможно е да има повече от едно огнище, не е задължително да е само един тумор. Увеличеният лимфен възел също е бил сигнал, който лекарите са взели насериозно. Тоест има медицинско обяснение. Но… начинът, по който е станало при теб, не е ок!!! Не е трябвало да те оперират. Трябвало е да ти направят Кор Биопсия. Липсата на ясно обяснение, това да легнеш с една нагласа и да се събудиш с друга реалност – това Е престъпление от страна на лекарите, които по всяка вероятност са знаели какво правят..

Сега най-важното е да стъпиш на сигурно. Това, че си дала материал за второ мнение в Надежда, е абсолютно правилният ход. Нека прегледат всичко – стъкла, блокчета, тип на тумора. Какво точно пише в първата хистология? Успоредно с това си изискай всички документи – оперативен протокол, какво точно си подписала като съгласие, всички изследвания. Това са твои права.

А ако след второто мнение още усещаш, че нещо не е наред – тогава вече има смисъл да мислиш за жалба или юридическа консултация. Но първо – яснота.

И нещо много важно, което искам да чуеш… това “аз усещам, че съм здрава” не е глупост. Това е начинът, по който психиката ни се пази, когато реалността е прекалено тежка. Много хора минават през това.

В канала ми често казвам нещо и ще ти го кажа и на теб: ракът не винаги идва с усещане за болест. Понякога идва тихо, при хора, които се чувстват напълно здрави. Но това не означава край. Означава, че историята просто е поела по друг път.

Аз самата съм минала по този път и затова създадох пространство, в което превеждам сложното на човешки език – какви са стъпките при съмнение за рак, как да не се губиш в системата и как да се справиш с всичко, което идва емоционално:

https://vm.tiktok.com/ZNRVYHELu/

Ако имаш нужда – тук съм. 🤍

Здравейте,знам че може да ви прозвучи налудничаво,но аз не мога да се отърся от мислите които ме връхлитат.Та преди няколко седмици напипах бучка в лявата си гърда.Светквично  личната ме изпрати при нейна приятелка хирург.Доказан хирург,втора специалност-онкология.Тя ме праи първо на един ехограф-там една възрастна докторка се държа ужасно,че не съм ходила редовно на профилактики-вика ми,хока ме но както и да е.Откри 3 образувания-2 по-големи и едно малко.После отидох на мамолог,като преди мамографията пак ме качи на ехографа-каза,че и приличат на доброкачествени.След ден отидох да взема резултатите.На листа пишеше-3 доброкачествени образувания и 20мм.възпалена лимфа.Видях го с очите си,и мъжа ми го видя,Затова и бях доста спокойна.В същия ден-изследвания за операция.На другия ден лягам на масата уж за махане на въпросните доброкачествени образувания-събуждам се в реанимация с половин отрязана гърда.Казва ми се че имало съмнение за рак.А и извадени 18 лимфи.Излиза резултата след 10 дена-било злокачествено.Демек рак на български език.Обаче вземам си мамографията и вече там не пише 3 доброкачествени образувания,а някакви образувания с незнам какви си неравни краища.А ние го видяхме!Какво става???Нали мамографа вижда злокачественото-защо изчезна листа с това?Как не го снимах!?!Подадох проби за второ мнение в "Надежда",ама то им нося препарата който с ми дали от болницата в кото са ме оперирали.Върви доказвай,че нямаш сестра!А аз съм здрава бе хора,усещам ,че съм здрава,и ренгена на мамограва така каза и изведнъж"земи този рак",че нямаш друга работа.Че и трите бучици били злокачествени.Обикновено тумора е един,мойте бяха 3.И как никой нищо не ми каза,а ме тръшнаха и ми осакатиха цялата лява половина.Моля ви кажете ми как да процедирам,Какво да търся,към кой да се обърна?

# 9
Само да кажа, ракът не се усеща. Ако се чака да започнеш да усещаш, вече ще е късно за каквото и да е.
Не разбрах, резултатите от хистологията имаш ли ги? Ако да и там пише, че имаш карцином, тогава не виждам причина да се съмняваш. Няма такова правило, туморът да е един.

Общи условия

Активация на акаунт