Скенер или ЯМР на глава на дете

• 527
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, отварям нова тема, тъй като другите по този въпрос са доста стари, а търся актуална информация. Имам дете с аутизъм на 10 г. От известно време забелязвам, че се държи за дясното слепоочие и видимо изпитва дисконфорт. За съжаление не може да каже какво чувства. Иска ми се да я заведя някъде, за да изключим евентуални по-сериозни причини. Моля за препоръка за лекар и болница, където да направят скенер или ямр. Може и платено. Търся за Плевен или София. Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 11 апр 2026, 06:57 от 92420

# 1
Най-добре да се направи ЯМР, защото при него няма облъчване. А при КАТ облъчването е в доста високи дози.
За най-точен резултат се прави с контраст - и двата вида изследване  е препоръчително използването на контраст.
При вашият случай със сигурност ще трябва упойка, защото ще трябва да лежи абсолютно неподвижно.
Така че когато запазвате час споменавате всички тези неща - ЯМР с контраст, на дете, на което трябва да бъде поставена упойка.
За Плевен имам лични и отлични впечатления от резонаса на Авис Медика и този в Света Марина.  В Света Марина Плевен Д-р Ангелов е най-внимателния човек и лекар , който обстойно разглежда резултатите от ЯМР, общува с пациентите и придружителите, много човечен, не пести от времето си, за да помогне на хората. Препоръчвам ви го.

# 2
Най-добре да се направи ЯМР, защото при него няма облъчване. А при КАТ облъчването е в доста високи дози.
За най-точен резултат се прави с контраст - и двата вида изследване  е препоръчително използването на контраст.
При вашият случай със сигурност ще трябва упойка, защото ще трябва да лежи абсолютно неподвижно.
Така че когато запазвате час споменавате всички тези неща - ЯМР с контраст, на дете, на което трябва да бъде поставена упойка.
За Плевен имам лични и отлични впечатления от резонаса на Авис Медика и този в Света Марина.  В Света Марина Плевен Д-р Ангелов е най-внимателния човек и лекар , който обстойно разглежда резултатите от ЯМР, общува с пациентите и придружителите, много човечен, не пести от времето си, за да помогне на хората. Препоръчвам ви го.
Благодаря Ви за коментара! Доктор Ангелов специалист образна диагностика ли е? Нужен ли ми е невролог или е достатъчно да си запишем ЯМР и специалистът образна диагностика да ни разчете резултата?

# 3
Попринцип е хубаво преди Ямр да направите консултация с невролог, и евентуално, той да ви даде направление, за да заплатите само контрастното вещество и упойката.

# 4
Д-р Ангелов е специалист по образна диагностика. Той разчита ЯМР и ви го дава в писмен вид. Но ноистина, както вече са ви написали, ако направите консулт с невролог ще е в полза, че ще огледа състоянието на детето, може да даде някакви препоръки, също така и направление за ЯМР. Контраста се заплаща отделно, преди беше около 100 лева.

# 5
Направете първо консултация в невролог и от там ако е нужно да се правят допънлителни изследвания. Скенер се прави най-често при травма или съмнение за инсулт, когато трябва да се реагира бързо. Евентуално, ако решат, че има нужда да се прави ЯМР, в зависимост от това колко голямо е детето, ще се прецени дали да е с упойка, в случай че няма да може да стои неподвижно около 30мин. Контраст се налага само, ако има някаква находка в образа, за да се уточни. В повечето случаи не се налага.

Общи условия

Активация на акаунт