Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 694
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
А всяко заобикаляне на закона е престъпление. Престъпление и към държавата, но най-вече престъпна подигравка с останалите, изрядни балами, които си плащат като попове и на които всеки месец 35% от заплатата отива в държавата. ВСЕКИ МЕСЕЦ!!! Не само месеците, от които ще имаме далавера.

Ти го каза Grinning

# 256

Продължавам да поддържам тезата, че държавата съществува за доброто на всички, т.е. длъжна е на гражданите си, а не те - на нея.

Ето точно това е проблема. Че повечето мислят по този начин. Държавата ми е длъжна на мен. аз на нея не съм и длъжна. И точно това мислене ни дръпа назад.

Задълженията са взаимни. И първо всеки трябва да изпълни своите задължения, за да има изобщо правото да се нарече гражданин. Едва след това има право да изисква. Първо си внасяш осигуровките, тогава искаш обезщетения, когато се налага. Първо си плащаш здравното осигуряване, тогава имаш претенции за безплатно лекарско обслужване. А не обратното.

Здравей Зана, незнам защо мислиш че аз не съм изпълнила своите задължения че да нямам право да изисквам. Аз съм си плащала всички осигуровки изрядно и дори когато работодателя ми не ме е осигурявал аз съм си ги плащала сама. Пллатила съм си всичко и затова както ти казваш имам право да изисквам. А за това че много майки като разберат че са бременни почват да се осигуряват на по високи заплати не съм съгласна но това е така защото закона го позволява. За съжаление такъв ни е манталитета че кадето има далавера - не се изпуска. Който кадето може да мина по тънката лайсна - го прави, като не изключвам че има и добросъвестни и честни хора. Но съгласи се , радвам се че направиха закона така че да се вземат 9 месеца 90% от заплатата , ами да го бяха измислили така че да не може да се правят далавери. То много ясно се вижда кой почва да се осигурява 6-7 месеца преди да роди. Така се ако закона не го позволяваше нямаше да е така.
За солидарността не е правилно , но пак закона е такъв.
Примерно когато депутатите трябваше па приемат предложението да не се гласува с чужди карти какво стана - не се прие. Ето от каде почва всичко... Още там си нагласят интересите, а после ние го отнасяме.
А това че искат да направят пенсионната възраст 68 години не е ли абсурдно след като средната възраст в България е 69. Просто ще има още повече безработни и по малко пенсионери което е добре за държавата. Говоря това защото ми е болно че нашите майки и бащи още повече ще обеднеят. Защото е много трудно да си намериш работа в малко градче особенно като си над 50 години. И какво те трябва да фотосинтезират ли? Колкото и да имат желание да работят просто работа няма. След като приватизираха всичко и затвориха доста заводи - сега какво правим? Няма работа за повечето по възрастни хора...
А какво ще кажете за "мозъците" на България, които повечето заминават на вън за да могат да се реализират. Не че тука не могат но избират да са навън поради много причини най вече за по добър живот. А те не са малко много от умните хора бягат. Само накрая да не останем само тъпите тука Laughing че съвсем ще я окъсаме newsm78
Е ква беше темата кво стана...
А също да кажа че не съм против инициативите, напротив подкрепям всякакви най вече за майките с деца и ако можем да направим нещо -ще е много добре  Laughing
Незнам дали има теми за инициативи някакви ако няма можем да заформим ако има дайте линк.
В крайна сметка излиза че говорим за едно и също Laughing

# 257
Може ли да ми дадете  е-адрес на които бих могла да пратя жалба??И ако сте наясно каква точно информация ще им е нужна за работодателя?

Благодаря.
Вили

Тел 986-18-88 е горещия телефон за сигнали ( телефонът е на ГИТ в София, т.е. с код 02 )
Сигнали могат да се подават и на e-mail   priemna_git@mlsp.government.bg

http://git.mlsp.government.bg/ това е сайта на ГИТ. Там има пълна информация за дейността на агенцията и за начините за подаване на жалби.

# 258

Здравей Зана, незнам защо мислиш че аз не съм изпълнила своите задължения че да нямам право да изисквам.

Не съм казала, че ти не си плащаш. Напротив. И по-напред в темата съм писала, че изрядните и тези, които наистина имат нужда, страдат от неизрядните ( които за съжаление се оказва, че са повече ). Има всичко. Има обезщетения. Има облекчения за самотните родители. Но те не могат да се усетят от наистина самотните родители, защото на всеки наистина самотен родител има поне 4-ма, които изобщо не са самотни родители, но ползват облаги, защото не са сключили брак. Аз имам позната, която живее с бащата на детето си, но не са сключили брак. Въпросният баща на детето е с много добри доходи. Адвокат и то от добре платените. Е, тя ползва отстъпка от детската кухня за самотен родител!!! Не взима детски само защото само нейната заплата е над 1000 лева. Ето заради такива, страдат наистина самотните родители.
Защото държавата ни не е богата и може примерно на месец да задели 100 000 лева за подпомагане на тези родители. Едно е да разделиш тези 100 000 лева на 1000 наистина самотни родители, друго е да ги разделиш на 10 000 родители, от които 9 000 изобщо не са самотни.

Ето това е проблема - манталитета. Ако това се оправи, много неща ще се оправят. Обаче битува една логика - като мога да го взема, що да не го взема, ами да го оставя на държавата?

В продължение на 4 години офисът на фирмата ни беше срещу Социални грижи. Ако ти кажа що Мерцедеси и БМВ-та се паркираха отпред. Слиза мацката от БМВ-то, по нея дрехи за поне 2 000 лева, злато за още толкова, и отива да си вземе детските, защото тя е безработна, няма брак с бащата на детето, значи има право на детски. И това ние си го правим. Не ни го прави държавата. Защото ако се затегне процедурата за детските например, ще стане бунт. То и сега е бумащина, а ако се окаже, че например преди да ти отпуснат детски трябва да ти направят проверка на реалното ти състояние - всички ще викнат срещу това. Че се утежнява ненужно процедурата, че държавата само измисля работа, за да си раздува администрацията.....Че какво правят за едни 18 лева на месец. Да ама тези 18 лева, ако не се дават на тези, на които не им трябват, на другите, които имат нужда може да се дават и по 180. Защото ще има достатъчно пари. А 180 вече си е друго. Това вече са си пари.

# 259
  • постоянно
Може ли да ми дадете  е-адрес на които бих могла да пратя жалба??И ако сте наясно каква точно информация ще им е нужна за работодателя?

Благодаря.
Вили

Тел 986-18-88 е горещия телефон за сигнали ( телефонът е на ГИТ в София, т.е. с код 02 )
Сигнали могат да се подават и на e-mail   priemna_git@mlsp.government.bg

http://git.mlsp.government.bg/ това е сайта на ГИТ. Там има пълна информация за дейността на агенцията и за начините за подаване на жалби.
Благодаря ти ще го разгледам и най вероятно ще им драсна едно писъмце  Mr. Green
  bouquet

# 260
Бях декларирала, че няма да влизам в темата, но просто не мога да се стърпя. Laughing
Не знам защо се предполага, че обикновеният гражданин трябва да има съответното съзнание, да не се възползва от облагите, които ЗАКОНЪТ предвижда. И тук подкрепям Мама на Ема в становището и, че трябва правилата да се усъвършенстват и да важат за всички, а нарушенията да се отстраняват чрез ефективен контрол, а не да се изхожда от презумпцията, че всеки трябва да спазва правилата съвестно, това е наивно и надали съществува някъде по света. И моля да не се обижда българинът, че е крадлив и безотговорен, защото ние, пишещите в този форум също сме българи и тази квалификация се отнася автоматично и до нас самите. Въобще слагането на огромни категории хора под общ знаменател говори само за липса на възприемчивост на отделната човешка личност и повърхностно мислене. Другата ми молба е да не ми се лепва етикет, че престъпвам законите и се опитвам да "изработя" държавата затова, че изказвам различни мнения от блюстителката на обществените и държавните интереси ЗинаСт.
Беше съобщено по медиите много отдавна, че държавата смята да изработи политика, която да поощрява раждаемостта на деца. Е, първата мярка влезе вече в сила и работи. Дали пък случайно не е заложена умишлено възможността всички тези жени, на които им предстои раждане и които според Зина престъпват законите на страната да се осигурят фиктивно? И пак питам докога ще се търси вината единствено в и без това достатъчно експлоатирания служител и работник, че използвал някакво законово положение, при това умишлено заложено, а не се потърси сметка от държавниците за законодателното залагане на тези възможности за злоупотреба и от работодателите, че спестяват огромни средства от осигуровки и достойно заплащане на човешкия труд? Тук не става дума за международни компании, всички сме наясно, че когато са налице чуждестранни инвеститори, те малко или много внасят собствения си манталитет в управлението и човешките права биват спазвани в доста висока степен, не става дума също и за нашето поколение, защото ние сме относително млади - и животът, и възможностите за реализация са, може да се каже, почти неограничени. Става дума за много по-голяма част от населението, за хора, които се страхуват да не загубят работното си място, противопоставяйки се на своя работодател, защото са с намалени шансове поради напреднала възраст примерно.  И те съществуват и не са ни най-малко отговорни за източването на държавата. Тях кой ще защити, Зина? Защо не поговорим за манталитета на родния ни работодател, за това какви изисквания има към своите счетоводители? Или липсата на собствен негативен опит в това отношение ти затваря очите дотолкова, че да описваш обстоятелства, които са по-скоро изключение, отколкото правило?

В продължение на 4 години офисът на фирмата ни беше срещу Социални грижи. Ако ти кажа що Мерцедеси и БМВ-та се паркираха отпред. Слиза мацката от БМВ-то, по нея дрехи за поне 2 000 лева, злато за още толкова, и отива да си вземе детските, защото тя е безработна, няма брак с бащата на детето, значи има право на детски. ...Че какво правят за едни 18 лева на месец. Да ама тези 18 лева, ако не се дават на тези, на които не им трябват, на другите, които имат нужда може да се дават и по 180. Защото ще има достатъчно пари. А 180 вече си е друго. Това вече са си пари.
Е, това вече не го вярвам. Мисля, че и дете не би се вързало на такива преекспонирани твърдения в защита на собствената позиция.

# 261

В продължение на 4 години офисът на фирмата ни беше срещу Социални грижи. Ако ти кажа що Мерцедеси и БМВ-та се паркираха отпред. Слиза мацката от БМВ-то, по нея дрехи за поне 2 000 лева, злато за още толкова, и отива да си вземе детските, защото тя е безработна, няма брак с бащата на детето, значи има право на детски. ...Че какво правят за едни 18 лева на месец. Да ама тези 18 лева, ако не се дават на тези, на които не им трябват, на другите, които имат нужда може да се дават и по 180. Защото ще има достатъчно пари. А 180 вече си е друго. Това вече са си пари.
Е, това вече не го вярвам. Мисля, че и дете не би се вързало на такива преекспонирани твърдения в защита на собствената позиция.
[/quote]

И да не вярваш - факт е. Мога даже да ти кажа кое е Социалното. Два дена да понаминаваш от там - ще видиш поне един такъв случай. А можеш просто да питаш хората от кафето до социалното. Неведнъж сме коментирали тези случаи. Ще видиш как майките влизат да си вземат парите, после отиват в солариума до социалното да си ги изхарчат.

# 262
Или липсата на собствен негативен опит в това отношение ти затваря очите дотолкова, че да описваш обстоятелства, които са по-скоро изключение, отколкото правило?

Напротив, ако си изчела това, което съм написала, щеше да разбереш, че имам и негативен и позитивен опит. Нещо повече, с месеци съм стояла без работа, защото не съм искала да работя за  некоректни работодатели.
При невнасянето на осигуровки пестят две страни - работодателя си спестява около 24% осигуровки, а служителя си спестява 12,5% осигуровки и между 20 и 24% данък. Хайде сега кажи кой спестява повече - работодателя или служителя? Служителя, естествено. И му е много добре, докато не дойде време да се възползва от тези осигуровки.

Колкото до спазването на законите, не съм съгласна. Всеки отговорен гражданин на която и да е държава трябва да има гражданско самосъзнание и да спазва законите. Държавата не е пъдарин, а гражданите не са овце. Във всички закони има пропуски ( не само в нашите ), но затова е дефинирано и понятие - заобикаляне на закона. Това е когато с позволени средства постигнеш непозволен резултат. И това също е престъпление. Навсякъде по света.

Всеки трябва да спазва съвестно правилата - на това се гради демократичното общество. Всичко друго е крайност - дали ще е анархия или диктатура, но е все крайност. А докато на повечето хора това им се струва наивно - до тогава тази държава ще е на дъното.

# 263

И да не вярваш - факт е. Мога даже да ти кажа кое е Социалното. Два дена да понаминаваш от там - ще видиш поне един такъв случай. А можеш просто да питаш хората от кафето до социалното. Неведнъж сме коментирали тези случаи. Ще видиш как майките влизат да си вземат парите, после отиват в солариума до социалното да си ги изхарчат.
Абе всякакви ги има... Аз далеч нямам по мен дрехи за 2000 лв., но за 18 лв. май не бих палила БМВ-то да се разкарвам, особено в софийския трафик. Че те половината ще идат за бензин само Laughing Че и да ходя, да се разправям, декларации-мекларации...
Не че не вярвам, но едва ли са чак толкова много такивата случаи Peace

# 264

Абе всякакви ги има... Аз далеч нямам по мен дрехи за 2000 лв., но за 18 лв. май не бих палила БМВ-то да се разкарвам, особено в софийския трафик. Че те половината ще идат за бензин само Laughing Че и да ходя, да се разправям, декларации-мекларации...
Не че не вярвам, но едва ли са чак толкова много такивата случаи Peace

Да, обаче нали се сещаш, че освен на 18 лева детски, през първата година една такава майка има право и на по 100 лева месечно за отглеждане на дете. А то, като не работиш, няма и толкова за попълване. Просто декларираш, че не работиш и съответно не попълваш справки за доходи и т.н. С акта за раждане на детето и едно свидетелсто, че нямаш сключен брак отиваш и това е всичко.
Не че им трябват тези пари, просто логиката е такава - като мога да го взема, що да не го взема. 100 лева са си един хубав крем за лице например или пък един парфюм.
Освен това, те не ходят там специално за помощите. До социалното е солариума, който е един от скъпите в София и в който въпросните мацки са почти всеки ден. Аз от там ги и познавам и затова с такава увереност говоря за положението им. Защото знам с какви доходи разполагат.
Просто веднъж месечно, преди солариума, минават да си приберът " дължимото " им от държавата.

Последна редакция: пн, 07 май 2007, 12:20 от ZinaSt

# 265
Да, обаче нали се сещаш, че освен на 18 лева детски, през първата година една такава майка има право и на по 100 лева месечно за отглеждане на дете. А то, като не работиш, няма и толкова за попълване. Просто декларираш, че не работиш и съответно не попълваш справки за доходи и т.н. С акта за раждане на детето и едно свидетелсто, че нямаш сключен брак отиваш и това е всичко.
Не че им трябват тези пари, просто логиката е такава - като мога да го взема, що да не го взема. 100 лева са си един хубав крем за лице например или пък един парфюм.
Освен това, те не ходят там специално за помощите. До социалното е солариума, който е един от скъпите в София и в който въпросните мацки са почти всеки ден. Аз от там ги и познавам и затова с такава увереност говоря за положението им. Защото знам с какви доходи разполагат.
Просто веднъж месечно, преди солариума, минават да си приберът " дължимото " им от държавата.
И след като това поведение е според теб заобикаляне на закона, съответно престъпление, защо тогава никой не реагира на такова поведение? Нещо повече защо служителите, които приемат документите на гореописаните жени и които се сблъскват нагледно с реалните им финансови възможности не реагират? Ако държавата не бъде "пъдарин", а се разчита единствено на индивидуалното самосъзнание, то ще страдат хората, които притежават морал, а тези другите, които описваш, ще са винаги добре, ще се възползват от вратичките в закона и ще се присмиват на останалите. Не разбираш ли, че именно това е проблемът на цял един народ? Години наред ни управляват хора, които се подиграват на безсилието и/или морала на другите и източват парите на обикновените данъкоплатци. Държава не се управлява на принципа на добра воля, нека се включат и чужбинските майчета и споделят дали в страната, в която живеят, някой от близкото им обкръжение би се осмелил да се "заиграе" със закона, така, както това се случва тук и дали това се дължи на гражданско самосъзнание или на ясните правила, подлежащи на перфектен контрол при наличие на работеща съдебна система? Защото именно контролът, т.е. съзнанието за наличие на контрол е основата, върху която може да се гради и формира общественият морал, не може да си съзнателен гражданин, ако нямаш доверие в институциите, защото това автоматично те превръща в жертва на други хищници.

# 266
Изцяло подкрепям мнението на Дорка76
Държавата ни е болна!

# 267
И аз се присъединявам към мнението на  Dorka76. Много добре казано. Grinning
И още толкова неща написах, но Зина се хваща само за някои, пиши за всички проблеми не само за които ти отърва. Какво ще каже за пенсионна възраст 68г?? Или пак ние ще сме виновни, че никои не иска да наема възрастни хора?

# 268
И след като това поведение е според теб заобикаляне на закона, съответно престъпление, защо тогава никой не реагира на такова поведение? Нещо повече защо служителите, които приемат документите на гореописаните жени и които се сблъскват нагледно с реалните им финансови възможности не реагират? Ако държавата не бъде "пъдарин", а се разчита единствено на индивидуалното самосъзнание, то ще страдат хората, които притежават морал, а тези другите, които описваш, ще са винаги добре, ще се възползват от вратичките в закона и ще се присмиват на останалите. Не разбираш ли, че именно това е проблемът на цял един народ? Години наред ни управляват хора, които се подиграват на безсилието и/или морала на другите и източват парите на обикновените данъкоплатци. Държава не се управлява на принципа на добра воля, нека се включат и чужбинските майчета и споделят дали в страната, в която живеят, някой от близкото им обкръжение би се осмелил да се "заиграе" със закона, така, както това се случва тук и дали това се дължи на гражданско самосъзнание или на ясните правила, подлежащи на перфектен контрол при наличие на работеща съдебна система? Защото именно контролът, т.е. съзнанието за наличие на контрол е основата, върху която може да се гради и формира общественият морал, не може да си съзнателен гражданин, ако нямаш доверие в институциите, защото това автоматично те превръща в жертва на други хищници.

Въпросните служителки в социалното не могат да направят нищо по въпроса, мила, защото тези майки отговарят на условията за получаване на помощи. Друг е въпроса, че реално не би трябвало да ги получават, защото имат 3 апартамента и две коли на тяхно име и защото са много добре обезпечени финансово.
Но, както съм писала и по-горе, ако се наложат по-строги критерии за отпускането на тези детски например, всички ще запротестират и първото, което ще се чуе като обеществено мнение е, че държавата едва ли не затруднява живота и измисля групости, за да си раздува администрацията и да не дава на майките тези 18 лева.

Законите ако се затегнат, държавата ще бъде обвинена в това, че едва ли не се отнася с нас като с престъпници и иска всичко да доказваме с презумпцията за виновност. И с право. Защото не може законите да се правят с идеята, че ще бъдат нарушени. Законите регламентират, но не ограничават. И не може да се иска от един закон да третира хората като потенциални нарушители. Презумпцията за невинност важи навсякъде. И тя е залегнала в основата на законотворчеството.

Не мисля, че съзнанието за наличие на контрол трябва да е водещо. Не мисля, че това дали ще извършиш престъпление или не, зависи само от това дали ще бъдеш наказан или не. Поне мен не са ме възпитавали така. Ако минеш на червено на светофара, може да те спрат, може и да не те спрат. Това означава ли, че не трябва да спираме на светофарите, на които няма катаджии? Или може би означава, че на всеки светофар трябва да има катаджии. Не! Държавата ти е сложила светофар и разчита на твоята съвест като шофьор, че ти ще спреш. И аз лично спирам, независимо от това, че няма полицаи и знам, че и да мина - няма никой да ме накаже. Но спирам. Защото така пише в закона за движение по пътищата, а не защото ще ме глобят.

Последна редакция: пн, 07 май 2007, 14:01 от ZinaSt

# 269
И аз се присъединявам към мнението на  Dorka76. Много добре казано. Grinning
И още толкова неща написах, но Зина се хваща само за някои, пиши за всички проблеми не само за които ти отърва. Какво ще каже за пенсионна възраст 68г?? Или пак ние ще сме виновни, че никои не иска да наема възрастни хора?

Не знам от къде си чула за жените такава пенсионна възраст. Това първо. Освен това няма нищо лошо в това пенсионната възрас да се увеличи. Ако искаш да се пенсионираш по-рано, има си частни пенсионни фондове.

Преди пенсионната възраст беше 55 години. Сега майка ми е на 55 години. Като я гледам с каква енергия си върти бизнеса, изобщо не мога да си я представя пенсионерка на тези и години.

Но, пак казвам, за жените пенсионна възраст от 68 години за първи път чувам.

P.S. Да ми отърва да пиша за каквито и да е проблеми е абсурдна формулировка. Просто ти си пишеш някакви общи приказки. Аз ти показвам конкретните проблеми в тези твои общи приказки. Много е лесно да говориш за държавата като за някакво събирателно понятие. Държавата, това сме ние самите. Между другото, ти гласуваш ли по избори?

Общи условия

Активация на акаунт