Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 610
  • 471
  •   1
Отговори
# 45
...
Що се отнася за 2 видеозона това е задължително един в 12гс и един в 20. На мен ми правиха всеки месец до края на бременността след 20г.с.И ми пускаха кръв и един бол още изследвания докато не родя здраво бебе( защото загубихме едно преди това)
След като родих  2 сестри ми измиха цялото тяло с влажни , ароматизирани кърпи(в България ти викат като на животно на повечето места)
Верно плащам яко осигуровки а не както повечето работодатели в БГ- върху минимална
Вили

Амиии, на мен ми правеха видеозон всеки месец - безплатен, защото имах проблеми с бременността (2-та видеозона са само за нормално протичаща бременност). Изследвания също ми правеха на всеки 2 седмици - плащах само по 2 лв. за самата манипулация, защото ми я правеха в друга лаборатория.
Никой не ми е викал, напротив - наричаха родилките "майче" и бяха изключително мили и грижовни.
След операцията ме почистиха (не знам с какво), а после - преди да ме раздвижат - санитарката ме подмиваше с кислородна вода и ми сменяше превръзките.
И аз плащам солена осигуровка и най-много ме е яд на тези, дето се осигуряват на минимална или карат на помощи.

# 46
Най-интересното е, че за негативите пишат хора, които изобщо не живеят в страна.
Аз пък съм с двойно гражданство - стана вече дума и за страната, чиято гражданка съм.
Случвало ми се е да се лекувам там и съм с далеч по-негативни наблюдения, отколкото за българското здравеопазване.

# 47
  • постоянно
...
Що се отнася за 2 видеозона това е задължително един в 12гс и един в 20. На мен ми правиха всеки месец до края на бременността след 20г.с.И ми пускаха кръв и един бол още изследвания докато не родя здраво бебе( защото загубихме едно преди това)
След като родих  2 сестри ми измиха цялото тяло с влажни , ароматизирани кърпи(в България ти викат като на животно на повечето места)
Верно плащам яко осигуровки а не както повечето работодатели в БГ- върху минимална
Вили
Написах " на повечето места"- сигурна съм че и съвестни медицински работници са останали, но са много малко.В Бургас едва ли има такава "порода". Joy
Вили

Амиии, на мен ми правеха видеозон всеки месец - безплатен, защото имах проблеми с бременността (2-та видеозона са само за нормално протичаща бременност). Изследвания също ми правеха на всеки 2 седмици - плащах само по 2 лв. за самата манипулация, защото ми я правеха в друга лаборатория.
Никой не ми е викал, напротив - наричаха родилките "майче" и бяха изключително мили и грижовни.
След операцията ме почистиха (не знам с какво), а после - преди да ме раздвижат - санитарката ме подмиваше с кислородна вода и ми сменяше превръзките.
И аз плащам солена осигуровка и най-много ме е яд на тези, дето се осигуряват на минимална или карат на помощи.

# 48
ZinaSt - Не родих в частна клиника, защото им нямам голямо доверие, пример, ако се наложи кръвопреливане - дали ще имат дадената кр. група, а за прическа - сигурно могат да ми направят. А по повод за приятелката ми в САщ, не говорех за частна клиника, а за обикновенна болница!

Аааа, е метнала те е нещо. Сигурно в държавната болница обикалят едни санитарки и защото си нямат друга работа, гримират пациентите.....И на луната да е, пак не е много вероятно.

# 49
  • постоянно
Най-интересното е, че за негативите пишат хора, които изобщо не живеят в страна.
Аз пък съм с двойно гражданство - стана вече дума и за страната, чиято гражданка съм.
Случвало ми се е да се лекувам там и съм с далеч по-негативни наблюдения, отколкото за българското здравеопазване.
за коя сттрана става въпрос- прости ми не рязбрах за какво ства въпрос.
Може ли да поясниш.Благодаря!
Вили

# 50
Вили, имам предвид, че се спомена в темата - аз не съм я казвала.
Става въпрос за Гърция.
 Peace

# 51
  • София
Не че защитавам "скапаната" държава, но в крайна сметка парите, които държавата разпределя между нас ги събира от нас. Т.е. няма начин да плащаме всички по 5 лева и после всички да получаваме по 50. Просто не става.
Докато 2/3 се осигуряват на 180 лв как да има пари?
Не отирчам в никакъв случай лошото управление, корупцията и всички подобни  явления у нас. Но все пак- майчинството например е платено 9 месеца. Това го има в много малко държави.
Да, 9 месеца, но не ти дават 90% от парите, на които си се осигурявал, а реално върху парите, които получаваш чисто,, което изобщо не е 90%. Така че измамата е пълна. И държавните служители, сред които и аз се осигуряват на цялата си заплата, но от това бонуси - нула, само загуби.
А иначе, току що минах през същия ад и е отвратително, много унизително като начало и без грам разбиране от страна на всякакви писарушки. Дори не знам колко в крайна сметка ще получавам за тези девет месец, първият от които вече изтече.

# 52
Сестра ми живее в САЩ през лятото ще става мама. До 3-я месец не беше ходила на преглед и видеозон - било много скъпо и касата или застраховката не поемала този разход, заради големия риск от спонтанно прекъсване на бременността и други рискови фактори. Като ми го каза се почувствах отвратително.

# 53
Не че защитавам "скапаната" държава, но в крайна сметка парите, които държавата разпределя между нас ги събира от нас. Т.е. няма начин да плащаме всички по 5 лева и после всички да получаваме по 50. Просто не става.
Докато 2/3 се осигуряват на 180 лв как да има пари?
Не отирчам в никакъв случай лошото управление, корупцията и всички подобни  явления у нас. Но все пак- майчинството например е платено 9 месеца. Това го има в много малко държави.
Да, 9 месеца, но не ти дават 90% от парите, на които си се осигурявал, а реално върху парите, които получаваш чисто,, което изобщо не е 90%. Така че измамата е пълна. И държавните служители, сред които и аз се осигуряват на цялата си заплата, но от това бонуси - нула, само загуби.
А иначе, току що минах през същия ад и е отвратително, много унизително като начало и без грам разбиране от страна на всякакви писарушки. Дори не знам колко в крайна сметка ще получавам за тези девет месец, първият от които вече изтече.
Съгласи се че няма логика когато си в болничен да получаваш повече пари отколкото когато работиш. Това ограничение в закона е за всички болнични- не само за майчинството. Иначе ще настане ад от фалшиви болнични, всеки ще предпочита да взема 90% от РЗ вместо 65 ( колкото е горе долу след приспадане на данъци и осигуровки в най горното стъпало)

# 54
Незнам защо  почнаха всички тези спорове за осигуровки, пари и т.н. говорех за абсурдите, които не са малко и не са само за мами и дечица, а навсякаде. Не всичко е свързано с пари, а с отношение най вече.
Докато бях в родилното пред очите ми се роди детенце с ъс синдром на Даун ( пак лекарска грешка, че не са го открили на време) и вместо да успокоят майчето и казаха "Вий сте млади ще си напрайте друго". Познавах това майче и плаках с нея. Това не е ли абсурдно??????

# 55
  • София
azaf Браво!!!
И аз мисля, че е дошло време сами да поемем съдбата в ръцете си и да бъдем отговорни за решенията си, а не да търсим някой да ни решава проблемите - вкл. и държавата.
По въпросите за майчинството - не може да се внася осигуровка на 180 лева и да се очаква обезщетение от 1800 лева. Няма кой да ни прави подаръци или да ни издържа, уви. Времетраенето на майчинството също е за завиждане - имам приятелка в САЩ,на която се полагат точно 40 дни платен отпуск след раждане.
А и в крайна сметка държавата не е нещо неопределено срещу, което да плюем - ние също сме част от нея - следователно изливаме помията върху себе си,  Rolling Eyes

Нещо не ви разбирам вас двете. Сами да поемем какво по-точно?
Хайде направо да се върнем към пещерния живот, където всеки си гледа живота както може, от никого не зависи, на никого не е длъжен! Социумът е все пак обществен договор. Отказваш се от част от свободите и печалбите си за да получиш нещо. И това нещо беше изключително добре структурирано само до преди двайсетина години. Не хваля комунизма, но говоря от източника, защото баба ми е човекът вкарал навремето законопроекта за трите години майчинство и всичките социални придобивки на майките. Как тогава можеше та и три години, а сега, разбирате ли, да си затваряма устата и какво искаме изобщо.
Не, щом ми взимат около 40% от заплатата за данъци и осигуровки ще искам и бонуси и сметка ще държа - това е демокрация, а не връщане към селския живот и стила ти на мен - аз на теб.

# 56
Мило момиче,
абсурдите за майката са навсякъде. Живея в Белгия и тук абсурдите ми се струват повече. Имам по закон точно 3 и нито един повече видеозона. Бях ужасно грубо пребърквана непрекъснато, в резултат на което получих кървене в 4-ти месец. Получавам майчински 39 евро, при стотици евро данък всеки месец. За сравнение - 15 евро е пакет памперс, 15 евро кутия АМ. Никога никъде никой не ти отстъпва място в градски транспорт, на опашка в магазина, където и да било. В България никога не е било така. Ако искам спешен преглед, няма такъв. Трябва да чакам с месеци. Ако имам кървене, обяснявам по телефона какво ми е и ми се казва да си легна... Абе, отрицателните ми впечатления от чужбина с в пъти повече, така че не се настройвай лошо, за нещо, за което те уверявам, че навън е много често още по-лошо  Confused

# 57
Блонди права си може и така да е, но защо трябва да е така като може да не е. Тези доктори кой им е дал диплома, а нали са полагали Хипократовата клетва, защо се отнасят като животно с човек който няма пари ( не говоря от личен опит, а съм чувала от познати как пред спешния ти искат пари иначе няма да те приемат). Незнак как е в чужбина,а и не ставаше въпрос изобщо за това. Както и да е... Абсурдите тук са много и това беше темата, няма смисал някой да ме убеждава че не е така...

# 58
Не те убеждавам, само казвам, че абсурди и безхаберие има навсякъде, не само у нас. У нас поне можеш да си платиш, тук и това не може.

# 59
Блонди не говорех за теб  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт