Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 769
  • 471
  •   1
Отговори
# 135
Въпреки че, аз си спомням и за една друга неподадена декларация за една фактура, но нищо.
Да сещам се ,това го зададох за ради една моя близка.Всъщност тя попита .
Но понеже никой не се включи и тя повече не се обади .Не съм питала при вас темата.
Не ставаше въпрос за мен.

# 136
Е хубу радвам се.. Повече не ми се спори, всичко е прекрасно защото слънчицето ми е с мен и е добре, а за другото не съм съгласна и това си е, не може да ме убедите че живеем в една уредена и прекрасна държава и че всичко е наред. Погледнете вестници, погледайте телевизия и изобщо накадето и да се обърнещ е пълно с нередности, тъй че айде стига толкова...
Извинявам се на хората които съм подразнила, стана обаче интересно обсъждане нали? Айде че се уморих вече да споря  Simple Smile
Без лоши чуства: Мамчето на Емка  Grinning

# 137
Между другото, на еднократна помощ при раждане на дете имат право абсолютно всички, дори и неосигорените майки.
Не става .
Еднократна та помощ можеш да си я поискаш до три години.
А нещата в моя случай се получиха сле д три години 20 дена .
За двадесет дена изтървах правото си да получа еднократната помощ при раждане.
Явно след три години майката забравя че е родила а детето ,че се е родило Confused

Ееее, извинявай, ама 3 години имаш да я вземеш тази помощ! И това ако е малък срок. Това си е законна давност. както например за данъците, които ти дължиш на държавата - 5 години. Ако дойдат след 5 години и 20 дена - нищо не могат да ти вземат.
Айде стига глупости. Как пък 3 години не ти стигнаха да се организираш да си поискаш парите, а сега държавата ти е виновна.

Всъщност ревизията ми беше направена тогава.За това съм пропуснала този период.
Вина не търся.Вината си е моя ,че не съм подала тази декларация.

Три години ревизия няма!
Три години имах предвид от както се е родило датето ми,за това съм пропуснала еднократната помощ.
А ревизията ми обхващаше перида от 03.2000 - 03.2006

# 138
Всъщност темата се изчерпа- на всички ни се случват нещастия, само че не държавата е виновна за повечето от тях.
Аз лично се подразних от формулировката на темата и се опитах да изложа разумни аргументи.
Толкова.

Абсолютно споделям това мнение. Дълбоко съчувствам и на майката, останала сама, но не мисля, че в която и друга държава да си, ще бъде лесно да си самотен родител. Не е виновна държавата за това. Преференции за самотни родители има. Проблема е, че в бъка от фиктивни самотни родители, които неправомерно взимат облаги, които не им се полагат. И тъй като дэржавата ни не е от най-богатите, не може, при толкова недобросъвестни граждани да осигури адекватна помощ за тези, които наистина имат нужда.

# 139
В никакъв случай темата не звучи като заяжане.
Напротив радвам се ,че ZinaSt   ми отговаря коректно.
  bouquet

# 140
Между другото, на еднократна помощ при раждане на дете имат право абсолютно всички, дори и неосигорените майки.
Не става .
Еднократна та помощ можеш да си я поискаш до три години.
А нещата в моя случай се получиха сле д три години 20 дена .
За двадесет дена изтървах правото си да получа еднократната помощ при раждане.
Явно след три години майката забравя че е родила а детето ,че се е родило Confused

Ееее, извинявай, ама 3 години имаш да я вземеш тази помощ! И това ако е малък срок. Това си е законна давност. както например за данъците, които ти дължиш на държавата - 5 години. Ако дойдат след 5 години и 20 дена - нищо не могат да ти вземат.
Айде стига глупости. Как пък 3 години не ти стигнаха да се организираш да си поискаш парите, а сега държавата ти е виновна.

Всъщност ревизията ми беше направена тогава.За това съм пропуснала този период.
Вина не търся.Вината си е моя ,че не съм подала тази декларация.

Три години ревизия няма!
Три години имах предвид от както се е родило датето ми,за това съм пропуснала еднократната помощ.
А ревизията ми обхващаше перида от 03.2000 - 03.2006

Ревизията ти може да е обхващала и 15 годишен период, но самата ревизия е продължила най-много 4 месеца. Не е продължила 3 години, че да ти попречи да си вземеш еднократната помощ.

# 141
  bouquet

Радвам се. Защото в никакъв случай не се заяждам. Просто понякога, в състояние на афект сме склонни да не представяме фактите по най-безпристрастния и точен начин.  bouquet

# 142
  • постоянно
Е хубу радвам се.. Повече не ми се спори, всичко е прекрасно защото слънчицето ми е с мен и е добре, а за другото не съм съгласна и това си е, не може да ме убедите че живеем в една уредена и прекрасна държава и че всичко е наред. Погледнете вестници, погледайте телевизия и изобщо накадето и да се обърнещ е пълно с нередности, тъй че айде стига толкова...
Извинявам се на хората които съм подразнила, стана обаче интересно обсъждане нали? Айде че се уморих вече да споря  Simple Smile
Без лоши чуства: Мамчето на Емка  Grinning
Mama na Ema-то никъде не е само розово, но разбирам какво ти тежи.
Желая на всички ви слънчев ден и се радвайте на тези които правят живота ви пълноценен. Hug Hug Hug
Вили

# 143

Ревизията ти може да е обхващала и 15 годишен период, но самата ревизия е продължила най-много 4 месеца. Не е продължила 3 години, че да ти попречи да си вземеш еднократната помощ.

ZinaSt уведомиха ме за ревизия след изтичането на тези 3 години.
Жената ,която ми правеше ревизията се обади да провери дали имам право да получа тази еднократна помощ.
Но от социални грижи и казаха ,че с двадесет дена съм просрочила поискването й.
След това пуснахме писмо (пак тя  ми помогна да го формулирам ..МТСП ...отговора ти е вече ясен.
Както и да е.

# 144
  bouquet

Радвам се. Защото в никакъв случай не се заяждам. Просто понякога, в състояние на афект сме склонни да не представяме фактите по най-безпристрастния и точен начин.  bouquet
Поради тази причина пиша във форума и се радвам на точни и коректни мнения.

# 145

Жената ,която ми правеше ревизията се обади да провери дали имам право да получа тази еднократна помощ.
След това пуснахме писмо (пак тя  ми помогна да го формулирам ..МТСП ...отговора ти е вече ясен.
Както и да е.

Аз лично много се обърках. Първия ти постинг беше, че заради една неподадена декларация е трябвало да върнеш еднократната помощ. После се оказа, че не е трябвало да я върнеш, а ти изобщо не си я получила. И не си я получила не заради неподадената декларация, а защото не си я поискала в законово определения за това срок от 3 години.

После каза, че не си я поискала в този срок, защото тогава ти течала ревизия. После пък се оказа, че тя ревизията не е течала тогава, а след това.

В крайна сметка каво се оказва, че не е вярно, че заради неподадена една декларация е трябвало да върнеш тези 200 лева. Оказва се, че ти просто не си ги поискала. Защото, мила моя, ти не си ги изтървала за 20 дена, както пишеш. Ти си ги изтървала, защото си закъсняла 3 години и 20 дена и неподадената декларация и ревизията нямат нищо общо с това.
Колкото до върнатото майчинство - ако не си подала декларация, че се осигуряваш на високия процент, ти изобщо нямаш парво на майчинство и всичко което си получила е неправомерно получено. В този смисъл това да върнеш парите е най-малкото наказание, което могат да ти наложат. Леко си се разминала.

А колкото до това, че МТСП не ти е оказало помощ - не виждам каква помощ да ти окаже. Имаш 3 години да си поискаш парите. Ти не го правиш. Отиваш след 3 години и 20 дена и искаш министерството да ти даде все пак тази помощ, нищо, че срокът е достатъчно дълъг. Не може сроковете да не важат. Те са еднакви за всички и важат за всички. И като ги пропуснеш ( особено когато са толкова дълги ), вината за неполучените пари изобщо не е на държавата.

Извинявам се за отклонението от темата, но пиша това, защото според мен най-абсурдното в тази държава сме си ние самите. Всички искаме ред, обаче ако може за нас сроковете да не важат. Всички искаме добри обезщетения, обаче ако може ние да получаваме пари, а пък друг да внася данъците и осигуровките. 60% от работещите се осигуряват на МРЗ и си прибират парите на ръка, обаче после мрънкат - държавата ги принуждавала да не могат да си глудат децата. Държавата им се подигравала с обезщетенията, които изплащала. Хайде вижте си удръжките за фонд общо заболяване и майчинство ( от където идват всички тези плащания ) и кажете кой на кого се подиграва. Плащате по 2-3 лева на месец в този фонд, а като забременеете 2 години взимате пари. Колко вноски по 2-3 лева са необходими, за да покрият дори и едно месечно плащане от 180 лева? 60 вноски. Т.е. 5 години като внасяте по 3 лева, сте си покрили едно месечно плащане. Хайде сега умножете това по 24 месеца и вижте колко месеца трябав да работите, за да си покриете парите, които взимате само за едно дете. А ако родите 2?
Не е държавата виновна. Тези, които не изпълняват задълженията си като граждани са виновни.

Последна редакция: пт, 04 май 2007, 13:17 от ZinaSt

# 146
Пък да не говорим, че адекватно решаване и компетентна помощ се търси или никога или когато е станало безвъзвратно късно. Пък после е най- лесно друг да ни бъде виновен, то това си е черта от детско- градинска възраст "Ама госпожо, той първи почна...".
Е, детството отминава средно с навършване на 18 години. От там нататък всеки сам следва да се грижи за себе си и интересите си, да не говорим за личната отговорност, която поема към децата си.

# 147
Извинявам се за отклонението от темата, но пиша това, защото според мен най-абсурдното в тази държава сме си ние самите. Всички искаме ред, обаче ако може за нас сроковете да не важат. Всички искаме добри обезщетения, обаче ако може ние да получаваме пари, а пък друг да внася данъците и осигуровките. 60% от работещите се осигуряват на МРЗ и си прибират парите на ръка, обаче после мрънкат - държавата ги принуждавала да не могат да си глудат децата. Държавата им се подигравала с обезщетенията, които изплащала. Хайде вижте си удръжките за фонд общо заболяване и майчинство ( от където идват всички тези плащания ) и кажете кой на кого се подиграва. Плащате по 2-3 лева на месец в този фонд, а като забременеете 2 години взимате пари. Колко вноски по 2-3 лева са необходими, за да покрият дори и едно месечно плащане от 180 лева? 60 вноски. Т.е. 5 години като внасяте по 3 лева, сте си покрили едно месечно плащане. Хайде сега умножете това по 24 месеца и вижте колко месеца трябав да работите, за да си покриете парите, които взимате само за едно дете. А ако родите 2?
Не е държавата виновна. Тези, които не изпълняват задълженията си като граждани са виновни.

А случайно да ти е хрумвало, че не всички, които се осигуряват върху МРЗ, го правят по свое собствено желание, а ги заставят да правят това, за да може работодателят да избяга от задължението да внесе сумата върху остатъка? И какво следва от това? Че служителят е длъжен да си внася допълнително осигуровките? И къде остават задълженията на работодателя тогава? Или може би трябва да си сменим работното място, а защо не и бранша, в който работим или местожителството, защото се оказва в един прекрасен момент, че мнозинството работодатели правят така.  Май повечето живеем в някаква друга държава. newsm78 И докога все ние, обикновените хора ще сме виновни, че няма институции, които да упражняват ефективен контрол и докога и без това мизерните ни здравноосигурителни вноски ще отиват в по-голямата си част за поддържане на един раздут и некомпетентен щат на Здравната ни каса, за строеж на нови сгради и какво ли още не, но само не и за здравни услуги на данъкоплатците например? Ах, забравих...Строежът на нови сгради разкривал работни места за нас, маймуните, дето не печелим толкова добре, че да можем да си отгледаме така или иначе децата. Държавата сме ние, да, но освен нас, съществува и една голяма маса от крадлива паплач, която мисли само за собствения си джоб и богатее неправомерно, но сочи с пръст останалите и ги обвинява, че са неспособни, елементарни, мързеливи и прочие, за да бъде т.нар.държава в това окаяно състояние, в което се намира. Естествено, че НИЕ сме виновни, че кой друг иначе? newsm78
Извинявам се за емоционалния пост, но не можах да се стърпя, наблюдавайки това перчене и демонстриране на финансови възможности, ами тя темата е май по-скоро за изстрадалите от чиновническо и лекарско безхаберие, а не за тези, които нямат от какво да се оплачат, защото са успели и велики и могат да си платят за всичко, което пожелаят!

# 148
  • постоянно

Както и да е.

Аз лично много се обърках. Първия ти постинг беше, че заради една неподадена декларация е трябвало да върнеш еднократната помощ. После се оказа, че не е трябвало да я върнеш, а ти изобщо не си я получила. И не си я получила не заради неподадената декларация, а защото не си я поискала в законово определения за това срок от 3 години.

После каза, че не си я поискала в този срок, защото тогава ти течала ревизия. После пък се оказа, че тя ревизията не е течала тогава, а след това.

В крайна сметка каво се оказва, че не е вярно, че заради неподадена една декларация е трябвало да върнеш тези 200 лева. Оказва се, че ти просто не си ги поискала. Защото, мила моя, ти не си ги изтървала за 20 дена, както пишеш. Ти си ги изтървала, защото си закъсняла 3 години и 20 дена и неподадената декларация и ревизията нямат нищо общо с това.
Колкото до върнатото майчинство - ако не си подала декларация, че се осигуряваш на високия процент, ти изобщо нямаш парво на майчинство и всичко което си получила е неправомерно получено. В този смисъл това да върнеш парите е най-малкото наказание, което могат да ти наложат. Леко си се разминала.

А колкото до това, че МТСП не ти е оказало помощ - не виждам каква помощ да ти окаже. Имаш 3 години да си поискаш парите. Ти не го правиш. Отиваш след 3 години и 20 дена и искаш министерството да ти даде все пак тази помощ, нищо, че срокът е достатъчно дълъг. Не може сроковете да не важат. Те са еднакви за всички и важат за всички. И като ги пропуснеш ( особено когато са толкова дълги ), вината за неполучените пари изобщо не е на държавата.

Mоята маика работи във фирма където ги осигуряват  върху минималната работна заплата- не по тяхна вина.
Имаш ли представа как може да се процедира при подобни случаи и какви наказания се налагат на работодателя?Имали някакъв закон за това?
Благодаря ти
Вили

# 149
  • София
А аз (без да защитавам нищо и никого, защото не мисля, че аз трябва да плащам сума осигуровки и после пак да си бъркам в джоба, а Айшето и Касандра да живеят на помощи и после пак без да дават пари да имат същите права) ще кажа следното:
не съм родила децата си на държавата, на свекърва си (това заради едни други теми), на мъжа си, на човечеството и т.н. Не ме интересува и естественият прираст.
Родила съм деца, защото съм се почувствала готова и порастнала за това. Имала съм нужда да дам живот и съм го направила. Решението е мое и е напълно съзнателно - с плюсовете и минусите и грижите за това ми решение не са на държавата и на обществото, а мои. И още едно дете ще родя, но пак няма да е на държавата и на свекърва ми.

Подкрепям Рокси. И точно в тези държави, дето все ги гоним, такова нещо като майчинство, безплатни изследвания, детски надбавки и т.н. няма. В една от тях, примерно, болничните за бременност и майчинство (ако не си в болница) са точно 2 месеца - ти решаваш дали да ги ползваш преди или след раждането.
Но... те имат работещи здравни каси и осигуровките ти покриват достатъчно добре нуждите ти.

Лошото е, че с това мислене, че някой на някого е длъжен, сами се топим в блатото.
Отново подкрепям azaf!

Общи условия

Активация на акаунт