Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 724
  • 471
  •   1
Отговори
# 180
Само за сравнение с част от написаното от WinnieThePooh- по клиничната пътека за обикновено /нерисково/ раждане у нас имаме 4 дневен престой при вагинално раждане и 8 дневен престой при секцио, при това абсолютно безплатно, освен ако не искаш екстри, като упойка и самостоятелна стая. Бременните по закон у нас не заплащат нито прегледите по контрола на бремеността, нито раждането и престоя в болница. Ако се иска нещо то е или "под масата" и то ако им го позволите или е поради факта, че не ползвате пътеките по Здравна каса. Изборът пак си е ваш.
Под масата не съм плащала .
Правят ми ЖК и от там ми пускат амбулаторен лист.И ми дават бележка да си платя видеозона на регистратурата.

# 181
Плащаш ако си в лечебно заведение, което не работи със ЗК. Когато видеозонът ти влиза в минимално предвидения при наблюдение на нормална бременност нищо не следва да плащаш. Е, ако искаш всеки месец да си виждаш бебока пак ти си решаваш. Ако го намираш за толкова важно ще си платиш. ЗК не може да поеме безкрайно много разходи, които не са необходими за нормалното проследяване на една нормална бременност.

# 182
Плащаш ако си в лечебно заведение, което не работи със ЗК. Когато видеозонът ти влиза в минимално предвидения при наблюдение на нормална бременност нищо не следва да плащаш. Е, ако искаш всеки месец да си виждаш бебока пак ти си решаваш. Ако го намираш за толкова важно ще си платиш. ЗК не може да поеме безкрайно много разходи, които не са необходими за нормалното проследяване на една нормална бременност.
Така ми протичаха прегледите в ЖК.
Както по горе казах ,че бях питала дали имам право на видеозон по ЗК  и ми бяха отговорили с НЕ.
А иначе си ми издаваха Амбулаторни листи ,които минаваха през ЗК.
Не съм държала всеки месец да ми гледат бебока на видеозон...Явно такава им е процедурата да скубят бременните.

# 183
Хора, които не са се сблъсквали с простотията, не я разбират и я оправадават!
Темата стана мноооооооооооооого досадна Sick Sick Sick

# 184
Ох, Маринче, ако си на мое място и 10 години все работиш с всякакви хора и институции не би имала такова отношение към мен, горката.  Praynig
Сблъсквала съм се на практика с много повече такива неща, отколкото можеш може би да си представиш и не оправдавам простотията, напротив, считам, че тя трябва да се наказва, включително и когато ние, хората не знаем елементарни нещица и затова сме наказани по един или друг начин. Ако не знам и поради това бъркам, както и ако знам и въпреки това бъркам- и в двата случая би следвало да очаквам някаква санкция спрямо мен.

# 185
Judy само да те питам като почнат да те мотаят от една институция на друга и на края излиза, че едва ли не няма решение, кво прайм?
Като пример: работодателя казва, че ти е платил осигуровките, а в НОИ казват че не са платени и си играят с хората като ги препращат от едно място на друго и решение няма? Какво става тогава? Не всичко си има такова просто решение? А случаи такива има колкото си щеш.... А като се обърнеш към по горно ниво едва ли не ти се присмиват, каде си тръгнал ти, нали точно те са им родата и т.н.
Така че не мога да се съглася, че на всички проблеми е толкова лесно решението... Мотаенето и правенето на маймуна е патент на българските чиновници, а това че няма контрол от държавата си е неин проблем нали?

Ще ти кажа какво правиш- когато си на трудов договор, регистриран и редовен, никой не може да ти откаже изплащане на обезщетения поради факта, че работодателят не бил платил осигуровки. Имам лично няколко такива дела срещу откази на НОИ, при които практиката на ВАС е константна.
Та така- пак има изход, за този, който го търси, разбира се, а не сяда да плаче. И решението не е от сложните... А ако потърсиш адекватна помощ не виждам как ще ти се присмеят...
Пък към кое "горно ниво" можеш да се обърнеш го казва пак законът. Случаи има много и дела има много /загубени напоследък за НОИ/

Не ставаше въпрос за мен, а съм гледала предаване в което майка разказваше как я мотаят от една инстанция на друга, а решение нямаше. На мен още не ми се е налагало такова нещо да правя и се надявам да не ми се налага че нямам нерви да се разправям с "лелки".
А относно дискотеките които си пропуснала е малко жалко за теб. И на дискотеки съм ходила и съм и учила и съм и работила едновременно и сама съм се издържала, ама въпроса изобщо не беше за това за хиляден път го казвам. А, че има безброй абсурди в Бългания няма спор. Аз казам много неща но никой не обърна внимание на важните неща, аз се заядохте с осигуровки и това колко сте компетентни а видиш ли ние неуките нищо не разбираме и ревем, вместо да си търсим правата. Е добре утре вземам кирка и лопата и отивам да си правя тротоар по който да разхождам малката Grinning

# 186
А относно дискотеките които си пропуснала е малко жалко за теб. И на дискотеки съм ходила и съм и учила и съм и работила едновременно и сама съм се издържала, ама въпроса изобщо не беше за това за хиляден път го казвам. А, че има безброй абсурди в Бългания няма спор. Аз казам много неща но никой не обърна внимание на важните неща, аз се заядохте с осигуровки и това колко сте компетентни а видиш ли ние неуките нищо не разбираме и ревем, вместо да си търсим правата. Е добре утре вземам кирка и лопата и отивам да си правя тротоар по който да разхождам малката Grinning
  bouquet Hug

# 187
Мила мамо на Е., аз с дискотеките нямам нищо общо. Нещо не си прочела май. Ако имаш предвид изказване на някой друг писал по темата не слагай тез мисли под мой цитат, не е коректно. Това как четеш изказванията по темата отразява и начина, по който гледаш на другите проблеми.
Пък това, че не оценявате дадени съвсем добронамерено съвети било от мен или друг участник си е въпрос на манталитет и възпитание. Дали ставало въпрос за теб или друг няма значение. Посочила съм, при това съвсем безплатно  и с идея да помогна, конкретни разрешения на конкретни проблеми. Или и аз съм виновна за това? Не мисля така...
Просто по този начин дадох пример, че проблемите си имат решение у нас, стига да търсим това решение, а не причини да се оплакваме. Това ми е идеята. Не виждам нещо вредоносно в нея.
Пък това "колко ние сме били компетентни" на тема осигуровки не виждам какво общо има със заглавието на темата. Че какво общо има моята, да речем, компетентност по даден въпрос с проблема "майчинство в БГ?". Меко казано е доста странно като връзка. Пък и как ти, да речем, можеш да прецениш моята или нечия друга компетентност по този въпрос? Цитирам точно: "аз се заядохте с осигуровки и това колко сте компетентни...".
Аз, за разлика от теб, не се заяждам с никого и ми е по- лек животът.

# 188
Не мисля, че не се заяждаш и не мисля, че ти е по лек живота :Р
А затова , че си дала съвети абсолютно безплатно, моля кажи каде да ти изпратя чек-а, за да не си ощетена  Simple Smile
И аз правя грешки при писане и то от бързане ама разбирате какво искам да напиша нали?
А това за дискотеките сори беше за друг ама нали имам тука едно детенце и немога да се съсредоточа толкова много. А това, че не приемам съвети е че не съм ги искала.
 Аз каквото ми трябва мога и сама да си го постигна стига разни хора да не ми пречат и спъват, а това за една майка е малко натоварващо, още повече че няма много време.
А какво ще кажеш за хора които нямат интернет и не могат да се информират и те ли са виновни че са непросветени или "те са прости на тях им е лесно" или както там беше лафа... Simple Smile

# 189
Не помня да съм коригирала нечии грешки при писане- било правописни, било на изказ. Това се прави от други участници, не от мен. Това не ме интересува, не съм учител по БЕЛ. Просто изрично се обръщаш към мен, цитирайки ме и то за нещо, което никога не съм казвала. Затова реших да го разясним.
Никога не съм те карала, поне аз, да приемаш съвети. Като културен човек при зададен въпрос давам конкретен отговор и не търся нещо насреща. Поне не виждам някъде да съм дала повод за разсъждения в тази насока.
Що се отнася до информацията тя не се предоставя само по Интернет. Има много други източници на такава, но не смятам да ги соча, да не сметне някой, че го пък съветвам. Знам ли кой от какво ще се засегне.
Ако обаче ти имаш такова отношение към служителите и длъжностните лица, работещи в различни структури, каквото изразяваш тук и то без повод /защото аз определено лично изобщо не съм проявила към теб агресия, напротив, отговорите ми са били точно такива, каквито бих дала и на приятелка, която ме пита/ е нормално да получиш и такава ответна реакция.
Ако нещо те е изнервило по някакъв повод не виждам аз какво общо имам с това. Ако дадена "лелка" ти е създала проблеми, защо обвиняваш за това държавата? Утре е наред светът, а извън него няма къде да се отиде.

# 190
Айде стига вече де:) Какво искате сега, всички да сме равни ли? Който няма интернет ще чете Държавен вестник в библиотеката. Който не ще - проблемът си е негов. Все едно да питате " тея дето получават помощи защо са по бедни от тея дето работят". Всеки според възможностите си.

П.С. Имах един колега в университета, който казваше " Еееех, лесно ти е на тебе, ти знаеш английски". Все едно английския сам ми се е  набил в главата без никакви усилия. Малко ми напомня тая тема.

# 191
И аз откога викам стига и незнам защо виждате агресия или нещо такова. Радвам се че за всяка трудност намирате решение, но в реалния живот не е така. Не всеки има толкова време че да чете интернет, да търси държавен вестник или какво ли още не... Повечето хора през повечето време са на работа да заработват насъщния и изобщо нямат време за просвета Simple Smile
Аз също претендирам да съм културен човек, а това че не ми харесват някои неща в родината ни и си ги казвам прави ли ме некултурна.
А за грешките исках само да си кажа да не каже някой тая пък не може и да пише де е тръгнала Simple Smile
Абе както и да е за пореден път искам да приключим темата и "да си стиснем ръцете" ама нещо все не се получава.
Всеки си има мнение и това е моето ако съм подразнила някой - сори.
Айде мисля повече да не пиша че нещо не ми харесва насоката на разговорите и споровете.
За пореден път без лоши чуства  Simple Smile

# 192
Понеже се чувствам донякъде отговорна за възникналия спор, бих искала да обясня реакцията си. Прави ми впечатление, че не само тук, но и в други теми, се получава следният абсурдизъм.
Пуска се тема, в която някое майче споделя обидата си, тревогата си или болката си по някой въпрос и вместо да се включат други майки с положителна нагласа към съответната позиция и желание да помогнат, става точно обратното. Появяват се личности, които търсят обществено признание в този форум, започва се едно поучаване на аудиторията, хвалене със знания и постижения, размахват се портфейли и се убеждават участниците в дискусията, че обезателно те сами са си виновни за проблемите, тъй като видите ли, не на всички се случват подобни събития. Има хора, които са достатъчно образовани, достатъчно просперирали, достатъчно материално осигурени / при всички положения сами са си го постигнали /, достатъчно хитри, че да успеят да предотвратят всички житейски уловки. Не може да си по-по-най, след като не познаваш останалите съфорумци / поне голяма част от тях /, все пак си случайна статистическа единица, а не статистически резултат. Това да се размахва собствената личност пред очите на околните си е чиста комплексарщина, ще ме извините. Защото колкото и да си компетентен, нямаш никакво морално право да обвиняваш човек с проблем, че сам си го създава, това е садистично! Като не можеш да помогнеш с подкрепа и съвет, поне МЪЛЧИ!
Но да твърдиш, че държавата ни е съвсем наред, а за всичко сме виновни ние, обикновените данъкоплатци, е това е вече извратено. Това означава, че толкова си се разграничил от масата, че чак си се сметнал за богопомазан и застрахован от всякакви премеждия със системата от корупция, безнаказаност и чиновнически своеволия, които всеки ден се показват по новини и телевизионни предавания. Затова нищо няма да се промени в тази държава, мили ми момичета, които сте компетентни по всички въпроси, защото има хора като вас, които вместо да защитят слабите, им натискат главата силно надолу, за да подчертаят собственото си величие!

# 193
  • постоянно
Това, което съм постигнала, съм го постигнала сама. Нямам връзки, никога не съм си намирала работа по роднинско приятелска-връзка. В този смисъл мога да кажа, че щом аз мога, значи всеки може. Стига да иска и да е готов да жертва нещо в името на друго нещо. Това е личен избор. Не плащам данък обществено мнение за това, което съм направила или постигнала. Защото едно време, когато приятелките ми ходеха по дискотеки, аз учех. не че не ми се ходеше по дискотеки, ходеше ми се. Обаче съм взела решение, че образованието ми е по-важно от дискотеките.

Колкото до осигуряването на МРЗ, първо аз съм от Бургас и много добре знам, че там има много, много работодатели, които осигуряват коректно служителите си. Извинявай, но ако беше от някое малко родопско село и шивашкия цех в който работиш е единственото работно място на 20 километра разтояние, само тогава мога да приема довода, че нямаш друг избор.

Освен това, работя в тази сфера достатъчно години, за да знам, че осигуряването на МРЗ и парите на ръка е перфектния вариант за служителите. Дори съм имала случай на служител, който е отказвал да постъпи на работа, защото не сме съгласни да го осигуряваме по този начин. Всички са много доволни от това. Естествено до момента, в който дойде време да получават обезщетение. Тогава се започва " Ама аз какво съм виновна! Той работодателя! Аз съм сега ощетена....!"

Не ми говорете глупости. Особено в Бургас пък има толкова изрядни работодатели. Във абсолютно всеки бранш при това.

Да, сменете си работата, сигнализирайте в ИТ за нарушенията...варианти да се справите с проблема много. Ама не е изгодно, нали. защото майчинството ще свърши и после - ще имате едни удръжки, които до този момент сте си спестявала и сте си прибирала направо в джоба да си ги харчите.

Не ми говорете за работодателите - чудовища. Предлагането на труд и на работни места е двустранен процес. Ако не съм съгласна с условията на труд - отивам другаде. Ако смятам, че работодателя ми потъпква правата ми - има си компетентни органи, които да ми съдействат.

И какво значи няма институции, които да си вършат работата. Вие към коя институция се обърнахте за съдействие по този въпрос? Към никоя най-вероятно....Ако само седите и  чакате някой от някъде да разбере за проблемите ви и да дойде да ви ги оправи - няма как да стане.

От това което си написала разбирам че ги "усещаш" нещата.Посъветвай ме моля те какво по-точно трябва да направи майка ми и кои са отговорните и компетентни органи.

Благодаря ти!
Вили

# 194
  ... Kато не можеш да помогнеш с подкрепа и съвет, поне МЪЛЧИ!
Но да твърдиш, че държавата ни е съвсем наред, а за всичко сме виновни ние, обикновените данъкоплатци, е това е вече извратено. Това означава, че толкова си се разграничил от масата, че чак си се сметнал за богопомазан и застрахован от всякакви премеждия със системата от корупция, безнаказаност и чиновнически своеволия, които всеки ден се показват по новини и телевизионни предавания. Затова нищо няма да се промени в тази държава, мили ми момичета, които сте компетентни по всички въпроси, защото има хора като вас, които вместо да защитят слабите, им натискат главата силно надолу, за да подчертаят собственото си величие!

smile3501 smile3501 smile3501

Общи условия

Активация на акаунт